Δερματολογικές παθήσεις

Έκζεμα

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος. Είναι επίσης γνωστή ως ατοπική δερματίτιδα. Είναι πιο συνηθισμένο σε βρέφη και μικρά παιδιά, και συνήθως εμφανίζεται στα πρόσωπα των βρεφών. Επίσης, εμφανίζεται συχνά στις κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων, εφήβων, αλλά και ενηλίκων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί πρώτα να εμφανιστεί κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Επηρεάζει τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια εξίσου.

Τύποι εκζέματος

Όταν αναφερόμαστε στο έκζεμα, συνήθως εννοούμε την ατοπική δερματίτιδα. Αυτός είναι ο πιο κοινός και χρόνιος τύπος εκζέματος. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

Η δερματίτιδα εξ επαφής με διάφορα ερεθιστικά. Στον τύπο αυτό, παρουσιάζεται αίσθημα καύσου, κνησμός και ερυθρότητα.  Η φλεγμονή υποχωρεί όταν αφαιρείται το ερεθιστικό που την προκάλεσε.

Η  δερματίτιδα εκ στάσεως επηρεάζει τα δάχτυλα, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Προκαλεί κνησμώδεις, φολιδωτές κηλίδες δέρματος που ξεφλουδίζουν ή γίνονται κόκκινες, ανοίγουν και είναι επώδυνες. Η κατάσταση είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες.

Η δισκοειδής δερματίτιδα προκαλεί ξηρές, στρογγυλές πλάκες του δέρματος τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως επηρεάζει τα πόδια. Παρουσιάζεται κνησμός και εμφανίζονται φουσκάλες με υγρό, που αν ανοίξουν, δημιουργούν μια ξηρή κρούστα στην επιφάνειά τους.Είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλεί φαγούρα, κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα, ιδιαίτερα στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, στα βλέφαρα, στις πλευρές της μύτης και πίσω από τα αυτιά. Προκαλείται από ένα είδος ζυμομύκητα που εντοπίζεται φυσιολογικά στο σμήγμα της επιδερμίδας. Εμφανίζεται συχνότερα στα βρέφη (συνήθως στους 3 πρώτους μήνες) και σε ηλικίες μεταξύ 30 -70 ετών, κυρίως άνδρες.
Το στρες, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η νόσος του Πάρκινσον, το οικογενειακό ιστορικό είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε και στα άρθρα: ΄Εκζεμα: 8 φυσικές θεραπείες για την καταπράυνσή του!

Πόσο διαρκεί το έκζεμα; Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη διάρκειά του;

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;

Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από φαγούρα, ξηρό, τραχύ, ξεφλουδισμένο, φλεγμονώδες και ερεθισμένο δέρμα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να φουντώνουν, να υποχωρούν, και μετά να ξαναφουντώνουν. Μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε, αλλά συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τις κλειδώσεις των  αγκώνων και των γονάτων ή το κεφάλι (ιδιαίτερα τα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής). Δεν είναι μεταδοτικό. Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα. Το ξύσιμο επιπλέον ερεθίζει και φλεγμονώνει το δέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε σημεία που έχει ασυνέχεια λόγω εκδοράς, και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Αίτια

Τα αίτια του εκζέματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.  Πιστεύεται ότι ενεργοποιείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που αντιδρά επιθετικά στην παρουσία ερεθιστικών. Το έκζεμα προκαλείται μερικές φορές από μια ανώμαλη απόκριση σε πρωτεΐνες που αποτελούν μέρος του σώματος. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αγνοεί τις πρωτεΐνες που αποτελούν μέρος του ανθρώπινου σώματος και επιτίθεται μόνο στις πρωτεΐνες των εισβολών, όπως τα βακτήρια ή οι ιοί. Στο έκζεμα, το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να διακρίνει μεταξύ των δύο, η οποία προκαλεί φλεγμονή Το έκζεμα βρίσκεται σε έξαρση όταν  ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα  εμφανίζονται στο δέρμα:

  • χημικά που βρέθηκαν σε καθαριστικά και απορρυπαντικά ή σε επαφή με τραχύ υλικό όπως μαλλί
  • συνθετικά υφάσματα
  • αύξηση της θερμοκρασία του σώματος
  • Εφίδρωση
  • μεταβολές της θερμοκρασίας
  • ξαφνική πτώση υγρασίας
  • Στρες
  • τροφικές αλλεργίες
  • ζώα
  • λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του εκζέματος; Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκζέματος. Το έκζεμα είναι πιο συχνό σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα ή πυρετό  ή ενήλικες που αναπτύσσουν αυτές τις συνθήκες αργότερα, συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών. Οι άνθρωποι που έχουν συγγενείς στο οικογενειακό ιστορικό τους με  έκζεμα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να το αναπτύξουν.

Διάγνωση

Για να διαγνώσετε το έκζεμα, ένας γιατρός θα σας εξετάσει  και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του εκζέματος. Αλλά μια εξέταση αλλεργίας μπορεί να εντοπίσει ορισμένα αλλεργιογόνα που ενεργοποιούν συμπτώματα, όπως δερματικές αλλεργίες που σχετίζονται με δερματίτιδα εξ επαφής (ένας τύπος εκζέματος). Εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό το αλλεργιογόνο, το δέρμα σας θα φλεγμονωθεί και θα ερεθιστεί.

Θεραπεία

Ένας δερματολόγος ή αλλεργιολόγος μπορεί να προσδιορίζει τη σωστή θεραπεία για το έκζεμα. Μερικές επιλογές είναι οι εξής:

Φάρμακα

από του στόματος ιντιισταμινικά φάρμακα μπορούν να σας απαλλάξουν από τη φαγούρα. Η δράση τους μπλοκάρει την ισταμίνη που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Κάποια από αυτά είναι:

  • cetirizine (Zyrtec)
  • diphenhydramine (Benadryl)
  • fexofenadine (Allegra) loratadine (Claritin)

Πολλά αντιισταμινικά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και πρέπει να λαμβάνονται τη νύχτα. Η χρήση κορτικοστεροειδών αλοιφών ανακουφίζει από τον κνησμό και τα συνοδά συμπτώματα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν: Λέπτυνση του δέρματος Ερεθισμό Αποχρωματισμό

Σε περίπτωση λοίμωξης ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του μικροβίου που προκάλεσε τα συμπτώματα αυτά. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν ανοσοκατασταλτικά που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να "υπερλειτουργεί" . Αυτό αποτρέπει την έξαρση του εκζέματος. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, υψηλή αρτηριακή πίεση, και νεφρική νόσο.

Θεραπείες

Φωτοθεραπείες με υπεριώδες φως ή λάμπες ηλίου  βοηθούν  στην πρόληψη των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούν το έκζεμα. Απαιτούν μια σειρά από θεραπείες, και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση και τον καθαρισμό του εκζέματος.  Μπορεί επίσης να αποτρέψουν βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Οι τρόποι μείωσης του άγχους περιλαμβάνουν: ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ακούγοντας χαλαρωτική μουσική δίνοντας προτεραιότητα σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο κρύα επιθέματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού (χρήση για 15-20 λεπτά)

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία των συμπτωμάτων του εκζέματος. Λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό συμπλήρωμα ή πριν ξεκινήσετε μια άσκηση κατ'οίκον. Δημοφιλείς κατ' οίκον θεραπείες περιλαμβάνουν: πράσινο ή μαύρο τσάι καρύδα, ηλιοτρόπιο, βορόσπορο και έλαια Βελονισμό Αρωματοθεραπεία τεχνικές χαλάρωσης, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή καθοδηγούμενη

Πρόληψη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του άγχους και ο σωστός ύπνος, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα πρόκλησης εκζέματος. Αποφύγετε ερεθιστικά όπως τα ακατέργαστα υφάσματα, τα σκληρά σαπούνια και τα απορρυπαντικά. Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα και να πυροδοτήσει εστίες εκζέματος. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα πρέπει να αποφεύγουν το ξύσιμο. Επειδή το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση εκζέματος, ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει μια ενυδατική αλοιφή-ή κρέμα που θα την εφαρμόζετε καθημερινά.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Contact dermatitis. (n.d.). http://www.eczema.org/contact

2. Managing eczema with natural therapies. (n.d.) https://nationaleczema.org/eczema/complementary-and-alternative-treatments

3. Mayo Clinic Staff. (2014, May 30). Seborrheic dermatitis. http://www.mayoclinic.com/health/seborrheic-dermatitis/DS00984

4. Mayo Clinic Staff. (2016, April 30). Dyshidrosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/home/ovc-20202250

5. Nummular dermatitis. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/eczema/nummular-dermatitis

6. Oakley, Amanda. (1997). Allergic contact dermatitis. (n.d.). http://dermnetnz.org/dermatitis/contact-allergy.html