Υγεία Δέρματος

10+1 οφέλη του υαλουρονικού οξέος για το σώμα και το πρόσωπο

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα σάκχαρο που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των ματιών και των αρθρώσεων. Η πρωταρχική λειτουργία του υαλουρονικού οξέος είναι να παρέχει υγρασία σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Το υαλουρονικό οξύ έχει πολύ βασικό και κρίσιμο ρόλο στην υγρασία του δέρματος. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η υγρασία στο δέρμα τους μειώνεται, έτσι μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρωματικό υαλουρονικό οξύ.

Αυτό μπορεί να γίνεται με τη μορφή συμπληρωμάτων από το στόμα, τοπικών κρεμών, ορών ή ακόμη και ενέσεων.

Ποια είναι τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος;

 1. Ενυδατώνει το δέρμα

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ για να διατηρήσουν το δέρμα τους ενυδατωμένο. Οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν υαλουρονικό οξύ ως συμπλήρωμα ή να το εφαρμόζουν τοπικά ως κρέμα.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αυξήσει την υγρασία του δέρματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων έχουν ξηρό δέρμα.

Σε μια μελέτη του 2014 συμμετείχαν γυναίκες που εφάρμοζαν τοπικά υαλουρονικό οξύ ως λοσιόν, ορό και κρέμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος έως και 96% μετά από 8 εβδομάδες χρήσης σε όλους τους διαφορετικούς τύπους.

 1. Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Το υαλουρονικό οξύ βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και βοηθά τη διαδικασία αναγέννησης των ιστών που εμπλέκεται στην επούλωση των πληγών.

Μια μελέτη του 2016 υπέδειξε ότι η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος στο δέρμα για την επούλωση πληγών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή και στη ρύθμιση της επιδιόρθωσης των ιστών.

 1. Εξομαλύνει την υφή του δέρματος

Όταν ένα άτομο βιώνει αλλαγές στο δέρμα του, αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης.

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τραχύτητας του δέρματος ενός ατόμου και να αυξήσει την ελαστικότητα του δέρματος.

 1. Αντιγήρανση

Περίπου το 50% του συνολικού υαλουρονικού οξέος του σώματος υπάρχει στο δέρμα. Οι αλλαγές σε αυτή την ποσότητα, ενδεχομένως λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, λόγω της οποίας μπορεί να δημιουργηθούν ρυτίδες.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να μειώσει σημαντικά το βάθος των ρυτίδων και να ενισχύσει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Σε μια μελέτη του 2014 συμμετείχαν γυναίκες που εφάρμοζαν υαλουρονικό οξύ τοπικά, δύο φορές την ημέρα, για 8 εβδομάδες.

Η μελέτη ανέφερε έως και 40% μείωση του βάθους των ρυτίδων και έως και 55% αύξηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που δεν εφάρμοσαν το οξύ.

 1. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις

Ένα άτομο μπορεί να λάβει ενέσεις στις αρθρώσεις για να βοηθήσει στη λίπανσή τους.

Μια ανασκόπηση του 2017 αφορούσε διαφορετικούς συνδυασμούς θεραπείας για άτομα με οστεοαρθρίτιδα που αντιμετωπίζουν πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κορτικοστεροειδή, μπορεί να αυξήσει το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν αυτές οι θεραπείες.

 1. Μειώνει τη δερματίτιδα

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ήπιου έως μέτριου εκζέματος.

Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη του 2011 διαπίστωσαν ότι το υαλουρονικό οξύ σε μορφή αφρού ήταν πιο ευχάριστο στη χρήση και βελτίωσε το έκζεμά τους περισσότερο από μια κρέμα γαλακτώματος που περιείχε ceramide.

 1. Καταπολεμά την ασθένεια των ούλων

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2016 πρότεινε ότι το τοπικό υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στη μετεγχειρητική φροντίδα των ατόμων που υποβάλλονται σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Μπορεί επίσης να έχει θετικές επιπτώσεις σε άτομα με ασθένειες των ούλων και στοματικά έλκη.

 1. Μειώνει την παλινδρόμηση οξέος

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί συμπτώματα όπως η παλινδρόμηση οξέος και οι καούρες.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος που λαμβάνονται με καταστολή οξέος βοήθησαν στη βελτίωση των συμπτωμάτων των ατόμων με μη-οισοφαγική παλινδρόμηση, έναν τύπο γαστροοισοφαγικής παλινδόμησης.

 1. Καταπραΰνει τα ξηρά μάτια

Τα μάτια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υαλουρονικού οξέος.

Ως εκ τούτου, οι οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συνδυασμού από του στόματος και τοπικού υαλουρονικού οξέος διευκόλυνε τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας στους συμμετέχοντες.

 1. Αντιμετωπίζει την κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα επηρεάζει συχνά τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός κρέμας υαλουρονικού οξέος και κρέμας οιστρογόνων βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπικής ξηρότητας.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το υαλουρονικό οξύ ήταν το πιο αποτελεσματικό από τα δύο. Έτσι, τα άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορμονική θεραπεία, όπως η κρέμα οιστρογόνων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο υαλουρονικό οξύ για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 1. Αποτρέπει τον πόνο στην ουροδόχο κύστη

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η εισαγωγή υαλουρονικού οξέος στην ουροδόχο κύστη μέσω καθετήρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του συνδρόμου της επώδυνης ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αν τα συμπληρώματα από το στόμα θα παρήγαγαν αρκετό υαλουρονικό οξύ στην ουροδόχο κύστη ώστε να έχουν κάποιο αντίκτυπο.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά τα προϊόντα υαλουρονικού οξέος;

Το πόσο συχνά μπορεί ένα άτομο να χρησιμοποιεί υαλουρονικό οξύ εξαρτάται από τον τύπο του.

Συνήθως, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν υαλουρονικό οξύ δύο φορές την ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες, καθώς τα προϊόντα διαφέρουν.

Σε ποιες μορφές απαντάται το υαλουρονικό οξύ;

 1. Από το στόμα

Τα δισκία υαλουρονικού οξέος έχουν δείξει αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία διαφόρων θεμάτων, όπως;

 • Ενυδάτωση του δέρματος
 • μείωση των ρυτίδων
 • πόνος στις αρθρώσεις

Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλούν με το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μορφή συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.

 1. Τοπικά πάνω στο δέρμα

Το τοπικό υαλουρονικό οξύ μπορεί να έρθει στις ακόλουθες μορφές:

 • κρέμες
 • λοσιόν
 • ορούς
 • αφροί

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα και στη μείωση των σημείων γήρανσης.

 1. Ενέσεις

Επειδή το σώμα παράγει υαλουρονικό οξύ με φυσικό τρόπο, οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος αλλεργική αντίδραση είναι χαμηλές.

Ως εκ τούτου, το υαλουρονικό οξύ σε μορφή ένεσης μπορεί να έχει μια σειρά από χρήσεις. Μπορεί να έχει ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς.

Ένας καλλυντικός σκοπός του υαλουρονικού οξέος είναι το γέμισμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών προσώπου και χειλιών. Ένας δερματολόγος χορηγεί ενέσεις υαλουρονικού οξέος στα χείλη για να τους δώσει μια πιο πλούσια εμφάνιση.

+ 19 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Casale, M., et al. (2016). Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27280412/

Draelos, Z. D. (2011). A clinical evaluation of the comparable efficacy of hyaluronic acid-based foam and ceramide-containing emulsion cream in the treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21896129/

Euppayo, T., et al. (2017). Effects of hyaluronic acid combined with anti-inflammatory drugs compared with hyaluronic acid alone, in clinical trials and experiments in osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585914/

Facial fillers/Injections https://www.facialesthetics.org/patient-info/facial-esthetics/wrinkle-treatment/facial-fillers-injections/

Göllner, I., et al. (2017). Ingestion of an oral hyaluronan solution improves skin hydration, wrinkle reduction, elasticity, and skin roughness: Results of a clinical study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871318/

Hyaluronan injections https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/hyaluronan-injections/

Jokar, A., et al. (2016). Comparison of the hyaluronic acid vaginal cream and conjugated estrogen used in treatment of vaginal atrophy of menopause women: A randomized controlled clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709811

Kawada, C., et al. (2014). Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014997/

Kerscher, M., et al. (2008). Rejuvenating influence of a stabilized hyaluronic acid-based gel of nonanimal origin on facial skin aging https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18384619/

Kim, Y., et al. (2019). Oral hyaluronic acid supplementation for the treatment of dry eye disease: A pilot study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31662894/

Lafaille, P., et al. (2010). Fillers: Contraindications, side effects and precautions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890129/

Litwiniuk, M., et al. (2016). Hyaluronic acid in inflammation and tissue regeneration. https://www.woundsresearch.com/article/hyaluronic-acid-inflammation-and-tissue-regeneration

Manjula Jegasothy, S., et al. (2014). Efficacy of a new topical nano-hyaluronic acid in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/

Oe, M., et al. (2017). Oral hyaluronan relieves wrinkles: A double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522662/

Papakonstantinou, E., et al. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

Pyo, J.-S., et al. (2016). Systematic review and meta-analysis of intravesical hyaluronic acid and hyaluronic acid/chondroitin sulfate instillation for interstitial cystitis/painful bladder syndrome https://www.karger.com/Article/FullText/447863

Savarino, V., et al. (2017). Randomised clinical trial: mucosal protection combined with acid suppression in the treatment of non‐erosive reflux disease – efficacy of Esoxx, a hyaluronic acid–chondroitin sulphate based bioadhesive formulation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347926/

Tashiro, T., et al. (2012). Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: A double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period [Abstract]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23226979/

11 benefits of hyaluronic acid for the face and body https://www.medicalnewstoday.com/articles/hyaluronic-acid-benefits