Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

10 Αλήθειες και 3 Παρανοήσεις για τη νόσο του Πάρκινσον

Ποιες είναι οι 10 αλήθειες για τη νόσο του Πάρκινσον;

  1. Η νόσος του Πάρκινσον είναι ανίατη

Αν και η νόσος είναι θεραπεύσιμη, δεν υπάρχει θεραπεία. Οι τρέχουσες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, έτσι ώστε τα άτομα με αυτή την πάθηση να μπορούν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

  1. Η νόσος Πάρκινσον δεν είναι θανατική καταδίκη

Η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι θανατηφόρα και το προσδόκιμο ζωής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της νόσου του Πάρκινσον που έχετε. Εάν ο τύπος της νόσου δεν προκαλεί προβλήματα με τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορείτε δυνητικά να ζήσετε όσο και οι άνθρωποι χωρίς τη νόσο. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει μια άτυπη περίπτωση της πάθησης που εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλες παθήσεις, όπως η άνοια, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το προσδόκιμο ζωής του.

  1. Η νόσος είναι μοναδική σε κάθε άτομο

Παρόλο που τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μοιράζονται ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, απώλεια ισορροπίας και ανεξέλεγκτες κινήσεις, δεν βιώνουν όλοι τη νόσο με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσου.

  1. Τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο επιζήμια

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κινητική λειτουργία. Ορισμένα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν:

Φαίνεται συνέχεια αγχωμένος, λυπημένος ή αδιάφορος (προσωπείο)

  1. Υπάρχουν ορισμένα ανεπαίσθητα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια

Μαζί με τα πρώιμα κινητικά συμπτώματα, όπως ο τρόμος και η δυσκαμψία, άλλα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια της όσφρησης και μια απαλή φωνή. Ο μικρός γραφικός χαρακτήρας είναι επίσης ένα αποκαλυπτικό σημάδι ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από Πάρκινσον, ειδικά αν με την πάροδο του χρόνου συνεχίζει να γίνεται μικρότερος και πιο στριμωγμένος.

  1. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον. Η επίδραση που έχει η άσκηση στην απελευθέρωση και την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου είναι αυτή που συμβάλλει στην επίτευξη των πλεονεκτημάτων στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ποια αθλήματα βοηθούν στη νόσο Πάρκινσον!

  1. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, με περίπου 40-50% των ατόμων με Πάρκινσον να αναπτύσσουν την ψυχική διαταραχή.

  1. Δεν βιώνουν όλοι όσοι πάσχουν από Πάρκινσον τρόμο

Περίπου το 30% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο δεν θα εμφανίσουν τρόμο. Ωστόσο, η νόσος στα άτομα που δεν εμφανίζουν τρόμο μπορεί να εξελίσσεται ταχύτερα.

  1. Η νόσος του Πάρκινσον έχει πολλά στάδια

Υπάρχουν πέντε στάδια της νόσου του Πάρκινσον:

  • Στάδιο 1: Σε αυτό το στάδιο, θα έχετε μόνο ήπια συμπτώματα και μπορείτε να συνεχίσετε σχετικά εύκολα την καθημερινή σας ζωή.
  • Στάδιο 2: Τα συμπτώματα, όπως ο τρόμος και η δυσκαμψία, αρχίζουν να επιδεινώνονται και επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος. Μπορεί να αναπτύξετε κακή στάση του σώματος ή να έχετε δυσκολία στο περπάτημα.
  • Στάδιο 3: Σε αυτό το στάδιο, η κίνησή σας θα αρχίσει να επιβραδύνεται και θα χάσετε την ισορροπία σας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, όπως το ντύσιμο ή το μαγείρεμα.
  • Στάδιο 4: Τα συμπτώματα είναι σοβαρά και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Σε αυτό το σημείο, δεν είστε σε θέση να ζήσετε μόνοι σας, επειδή δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες μόνοι σας.
  • Στάδιο 5: Το περπάτημα ή η ορθοστασία μπορεί να είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο. Συνήθως, οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι ή κρεβάτι και χρειάζονται νοσηλευτή για να τους φροντίζει στο σπίτι.
  1. Το Πάρκινσον επηρεάζεται από τη ντοπαμίνη

Η νόσος του Πάρκινσον συνδέεται στενά με την απώλεια ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη, έναν χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλο που συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της “καλής αίσθησης”. Όταν αυτή η χημική ουσία εξαντλείται, αναπτύσσονται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Ποιες είναι οι 3 παρανοήσεις για τη νόσο του Πάρκινσον;

Οι μύθοι και οι παρανοήσεις γύρω από τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν:

  1. Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου μπορεί να χρειάζονται πλήρη ή μερική βοήθεια όταν πρόκειται να φροντίσουν τον εαυτό τους, πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή με τις σωστές θεραπείες.

  1. Τα φάρμακα για τη νόσο είναι τοξικά

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που διατίθενται για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το Madopar (λεβοντόπα). Έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το φάρμακο λειτουργεί καλά, αλλά άρχισε να κυκλοφορεί ο μύθος ότι είναι τοξικό και εξακολουθεί να είναι κατά κάποιο τρόπο κοινώς αποδεκτό. Η αλήθεια είναι ότι εφόσον το φάρμακο χρησιμοποιείται σωστά και η δόση είναι εκεί που πρέπει, είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

  1. Η νόσος του Πάρκινσον αναζωπυρώνεται και στη συνέχεια εξαφανίζεται

Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που μπορεί να αναζωπυρώνονται και να εξαφανίζονται σποραδικά, η νόσος Πάρκινσον δεν είναι έτσι. Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν ή να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η ίδια η νόσος εξελίσσεται πάντα, έστω και αργά.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Current and projected future economic burden of Parkinson’s disease in the U.S. https://www.nature.com/articles/s41531-020-0117-1

Parkinson's Disease and Its Management: Part 1: Disease Entity, Risk Factors, Pathophysiology, Clinical Presentation, and Diagnosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26236139/

The Incidence of Parkinson's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.karger.com/Article/FullText/445751

Global, regional, and national burden of Parkinson's disease, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016 https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(18)30295-3/fulltext

Old and new challenges in Parkinson's disease therapeutics https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301008215300198?via%3Dihub

Early predictors of mortality in parkinsonism and Parkinson disease https://n.neurology.org/content/91/22/e2045

Survival and Causes of Death Among People With Clinically Diagnosed Synucleinopathies With Parkinsonism https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2625134

An update on the diagnosis and treatment of Parkinson disease https://www.cmaj.ca/content/188/16/1157

Physical Exercise For Parkinson’s Disease: Clinical And Experimental Evidence https://clinical-practice-and-epidemiology-in-mental-health.com/VOLUME/14/PAGE/89/

Depression and Parkinson’s Disease: Current Knowledge https://link.springer.com/article/10.1007/s11910-013-0409-5

Tremor https://www.parkinson.org/understanding-parkinsons/movement-symptoms/tremor

Stages of Parkinson's https://www.parkinson.org/understanding-parkinsons/what-is-parkinsons/stages

Levodopa https://www.parkinson.org/living-with-parkinsons/prescription-medications/levodopa

Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/