Καρδιά και αγγεία

10 ενδείξεις που υποδηλώνουν καρδιακή νόσο

Ποιες ενδείξεις μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή νόσο;

1. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτή η κατάσταση, στέλνει σήμα στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, να εργαστούν περισσότερο για να διατηρήσουν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Αν έχετε συμπτώματα άπνοιας, επισκεφτείτε έναν γιατρό διότι η άπνοια ύπνου είναι θεραπεύσιμη.

2. Κίτρινο-πορτοκαλί ανώμαλα εξανθήματα σε αρθρώσεις και πόδια

Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, προκαλούν σπάσιμο του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις των δακτύλων και στο κάτω μέρος των ποδιών, δημιουργώντας κίτρινο-πορτοκαλί ανώμαλα εξανθήματα. Τα τριγλυκερίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην σκλήρυνση των αρτηριών και σχετίζονται με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

3. Αδυναμία στα χέρια

Η δύναμη των χεριών μπορεί να υποδείξει εάν υπάρχει κάποιο θέμα ή όχι με την καρδιά. Μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα ενός ατόμου να πιέζει κάτι καλά, υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε περίπτωση που σας είναι δύσκολο να πιέσετε ένα αντικείμενο, τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπίζετε κάποιο καρδιακό πρόβλημα είναι αυξημένες.

4. Ζάλη

Η ζάλη είναι μια άμεση ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας, επειδή δεν αντλεί αρκετό αίμα στον εγκέφαλό σας. Η ζάλη θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα αρρυθμίας ή καρδιακής ανεπάρκειας.

5. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Η μπλε ή γκρι απόχρωση στα δάκτυλα χεριών και ποδιών, μπορεί να οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος, λόγω κάποιου καρδιακού προβλήματος με το οποίο γεννηθήκατε ή εμφανίστηκε στην πορεία, στενεύοντας ή φράσσοντας κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Επιπρόσθετα, αιματηρές κηλίδες στο δέρμα των χεριών ή στο πέλμα των ποδιών, συνήθως αποτελούν σημάδι ενδοκαρδίτιδας.

6. Σεξουαλικά Προβλήματα

Υπάρχουν ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή να προδίδουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  Άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχουν προβλήματα κυκλοφορίας που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση ή με στένωση των αρτηριών, λόγω συσσώρευσης χοληστερίνης. Μάλιστα, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ροή του αίματος θα μπορούσαν να μειώσουν την λίμπιντο και την απόλαυση του σεξ στις γυναίκες.

7. Αιμορραγία ούλων

Οι ειδικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν ακόμη πλήρως την σχέση της καρδιακής νόσου και των ούλων, ωστόσο μελέτες υποδεικνύουν ότι η αιμορραγία, το πρήξιμο και η ευαισθησία των ούλων, αποτελούν σημάδια καρδιακού προβλήματος. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα βακτήρια των ούλων εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά.

8. Πρόβλημα αναπνοής

Η δύσπνοια είναι ένα από τα πιο γνωστά και κοινά συμπτώματα που προδίδουν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία ή καρδιακή προσβολή. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

9. Πρήξιμο στα πόδια

Τα πόδια συνήθως πρήζονται όταν στέκεστε ή κάθεστε παρατεταμένα. Την ίδια ώρα όμως, το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα, καθώς η συσσώρευση υγρού στα πόδια είναι αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας και κακής κυκλοφορίας.

10. Κόπωση

Η κόπωση δεν είναι πάντα αποτέλεσμα κακού ύπνου. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κόπωση, επειδή ο καρδιακός μυς πιέζεται να αντλήσει επιπλέον αίμα σε όλο το σώμα. Η κόπωση που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια συνοδεύεται από συμπτώματα όπως βήχας, πρήξιμο και αδυναμία.