Διατροφή

10 κορυφαίες δίαιτες για το 2022

Κάθε χρόνο, η World Report, σε συνεργασία με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας και διατροφής, κατατάσσει τους πιο γνωστούς τρόπους διατροφής για να καταλήξει στην καλύτερη συνολική διατροφή σε κατηγορίες. Για το 2022, 40 διαφορετικές δίαιτες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες που περιλάμβαναν τις εξής: «Καλύτερες δίαιτες για υγιεινή διατροφή«, «Καλύτερες δίαιτες με βάση τα φυτά«, «Καλύτερες δίαιτες για απώλειας βάρους», «Καλύτερες δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους«, «Καλύτερες δίαιτες για την υγεία της καρδιάς«, «Καλύτερες δίαιτες για τον διαβήτη» και «Πιο εύκολες δίαιτες«, εκτός από την «Καλύτερη συνολική δίαιτα«.

Φέτος, η μεσογειακή δίαιτα κατέλαβε την 1η θέση σε όλες τις κατηγορίες εκτός από δύο, οδηγώντας στην υποψηφιότητά της ως «Καλύτερη Συνολική Δίαιτα». Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα με βάση τα φυτά, μια δίαιτα για την καρδιά, μια δίαιτα για την πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη, μια γενική δίαιτα για καλή υγεία ή/και μια δίαιτα που είναι εύκολο να διατηρηθεί, τότε αυτή είναι για εσάς. Η μεσογειακή δίαιτα αναδείχθηκε «best in show» σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Αλλά δεν είναι η μοναδική δίαιτα στην πόλη. Ακολουθούν οι περιγραφές και τα οφέλη των 10 κορυφαίων συνολικά καλύτερων διατροφικών σχεδίων, κατά φθίνουσα σειρά.

Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφές συνολικά;

Ενώ οι δίαιτες που παρατίθενται εδώ κατατάσσονται από το 1 έως το 10, αρκετές από αυτές ισοβαθμούν στην πραγματικότητα.

  1. Μεσογειακή διατροφή

Με την ποικιλομορφία των διατροφικών επιλογών της, την έμφαση στα φρέσκα τρόφιμα, ιδίως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μεσογειακή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και ισορροπημένη από διατροφική άποψη έχει αποδειχθεί χρόνο με το χρόνο ότι είναι το «καλύτερο από τα καλύτερα» διατροφικά πλάνα για τους περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρήσουν το σώμα και τον εγκέφαλο σε άριστη κατάσταση.

  1. Η δίαιτα DASH

Η δίαιτα Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) σχεδιάστηκε (και έχει αποδειχθεί) για να μειώσει ή να προλάβει την υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνοντας τόσο τη διαστολική όσο και τη συστολική πίεση. Αυτή η ισορροπημένη διατροφή είναι παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή και έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συμβάλλει στην πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

  1. Η ευέλικτη δίαιτα (ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη δίαιτα DASH)

Αυτή η ευέλικτη χορτοφαγική ή «κυρίως» χορτοφαγική διατροφή είναι μια διατροφικά ισορροπημένη δίαιτα που δίνει έμφαση στα χορτοφαγικά γεύματα τις περισσότερες φορές, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κρέατος. Μια καλή δίαιτα για όσους αγαπούν τις φυτικές τροφές, αλλά δεν θέλουν να δεσμευτούν σε μια πλήρως χορτοφαγική διατροφή.

  1. Η δίαιτα MIND

Η δίαιτα MIND σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Αυτή η δίαιτα βασίστηκε τόσο στη μεσογειακή δίαιτα όσο και στη δίαιτα DASH, αλλά με μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως ξηροί καρποί, φασόλια, μούρα και ψάρια, συγκεκριμένο αριθμό φορών κάθε εβδομάδα.

  1. Η δίαιτα της Mayo clinic

Κατά κύριο λόγο αποτελεί ένα σχέδιο απώλειας βάρους, η δίαιτα της Mayo Clinic επικεντρώνεται στη διακοπή των κακών διατροφικών συνηθειών ,όπως για παράδειγμα να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και στην ανάπτυξη ενός σταθερού, πιο υγιεινού διατροφικού σχεδίου που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά που θα σας αρέσει αρκετά ώστε να το ακολουθήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν και η εστίαση είναι στο φαγητό, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης καθοδήγηση για τον καθορισμό στόχων και τη σωματική δραστηριότητα.

  1. Η δίαιτα TLC (ισοβαθμεί στην πέμπτη θέση με τη δίαιτα της Mayo Clinic)

Η δίαιτα Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) σχεδιάστηκε για να μειώσει τη χοληστερόλη από τη διατροφή σας ως μέρος ενός σχεδίου διατροφής που είναι υγιές για την καρδιά. Η δίαιτα TLC με χαμηλά λιπαρά τονίζει τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα άπαχα κρέατα και βασίζεται στην ικανότητά σας να αποκρυπτογραφείτε και να χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες διατροφικών στοιχείων στα συσκευασμένα τρόφιμα.

  1. Η Volumetrics δίαιτα (ισοβαθμεί στην πέμπτη θέση με τις δίαιτες Mayo Clinic και TLC δίαιτες)

Με επίκεντρο την ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων, η προσέγγιση Volumetrics για πιο υγιεινή διατροφή και έλεγχο του βάρους χωρίζει τα τρόφιμα σε κατηγορίες με βάση την ενεργειακή πυκνότητά τους (θερμίδες). Σας ενθαρρύνει να χορταίνετε κυρίως με τρόφιμα πολύ χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. μη αμυλούχα λαχανικά, άπαχο γάλα) και τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. δημητριακά, κρέατα με χαμηλά λιπαρά, αμυλούχα λαχανικά). Εφαρμόζετε τον έλεγχο των μερίδων όταν πρόκειται για τρόφιμα μεσαίας ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. πίτσα, πατάτες τηγανιτές, κρέατα, παγωτό) και περιορίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. πατατάκια, μπισκότα, βούτυρο).

  1. Η δίαιτα των Weight Watchers (ισοβαθμεί στην πέμπτη θέση με τις δίαιτες Mayo Clinic, TLC και Volumetrics)

Αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις «καλύτερες συνολικά δίαιτες», το πρόγραμμα Weight Watchers κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία «Καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους«. Το σχέδιο είναι ευέλικτο και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε κατά παραγγελία τη δική σας υγιεινή διατροφή, όχι μόνο για να χάσετε βάρος αλλά και για να τρώτε καλύτερα ως μέρος ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει αλλαγές συμπεριφοράς και άσκηση. Πιο συγκεκριμένα η δίαιτα περιέχει έναν κατάλογο τροφών δίνοντας στον καθένα πόντους. Ο καταναλωτής αυτής της δίαιτας πρέπει να τρώει μια συγκεκριμένη τιμή ανά ημέρα ,χωρίς να περιορίζεται κάποια τροφή αρκεί να μην ξεπεράσει την τιμή που έχει ορίσει ανάλογα κάποιων χαρακτηριστικών (π.χ ηλικία, θέματα υγείας, βάρος κ.ά).

  1. Χορτοφαγική διατροφή

Ενώ κατατάχθηκε στην 9η θέση στην κατηγορία «Καλύτερες δίαιτες συνολικά», η χορτοφαγική διατροφή κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία «Καλύτερες δίαιτες με βάση τα φυτά» και την 5η θέση στις κατηγορίες «Καλύτερες δίαιτες για απώλεια βάρους» και «Καλύτερες δίαιτες για διαβήτη». Σύμφωνα με αρκετές πηγές, οι περισσότεροι χορτοφάγοι είναι «lacto-ovo» χορτοφάγοι, που σημαίνει ότι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια καλά ισορροπημένη γαλακτο-οβο χορτοφαγική διατροφή θα σας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

  1. Η σκανδιναβική δίαιτα

Στον πυρήνα της σκανδιναβικής διατροφής (η οποία ξεκίνησε από τη Δανία) βρίσκονται τα εποχιακά, τοπικά παραγόμενα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων, φυσικών τροφίμων από τη φύση και από κοντινές θάλασσες και λίμνες, καθώς και η παραδοσιακή σκανδιναβική ανησυχία για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μη Σκανδιναβοί μπορούν να προσαρμόσουν τη σκανδιναβική διατροφή για τον εαυτό τους αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρώγοντας περισσότερα φρέσκα, φυσικά, πλήρη τρόφιμα που προέρχονται από το δικό τους τοπικό περιβάλλον.

Σημείωση: Η σκανδιναβική δίαιτα ισοβαθμεί στη 10η θέση με τη δίαιτα Ornish, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζωικές πρωτεΐνες. Ο Dr. Dean Ornish σχεδίασε αυτή τη δίαιτα το 1977, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, να γίνουν πιο υγιείς και να ζήσουν περισσότερο.