Καρκίνος

10 μύθοι για τον καρκίνο που δεν πρέπει να πιστέψετε

 Ο καρκίνος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πλήθος ασθενειών που σχετίζονται με την μη φυσιολογική ταχεία ανάπτυξη κυττάρων και την εξάπλωσή τους σε άλλους ιστούς και όργανα. Παρά τις ραγδαίες προόδους που έχει σημειώσει ο επιστημονικός τομέας για την καταπολέμησή του, ο καρκίνος παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε μερικούς μύθους γύρω από τον καρκίνο ώστε να διαλύσουμε κοινές παρανοήσεις.

Ο καρκίνος ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη;

Παρά τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος δεν είναι πάντα μοιραίος. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι επιστήμονες κατανοούν καλύτερα τον καρκίνο και αναπτύσσουν βελτιωμένες θεραπείες,με αποτέλεσμα τα ποσοστά ανάκαμψης να βελτιώνονται συνεχώς. Για παράδειγμα,στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο των όρχεων είναι 98%, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης για καρκίνο του παγκρέατος ανέρχονται μόλις στο 1%. Συνολικά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο μειώνονται αργά, αν και τα ποσοστά επιβίωσης ορισμένων καρκίνων αυξάνονται περισσότερο από άλλα.

Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός;

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και της ηπατίτιδας B και C, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο και το ήπαρ αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας μολυσματικός παράγοντας προκαλεί τον καρκίνο, αλλά ο ίδιος ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Αν και δεν σχετίζεται με τους ανθρώπους, οι  επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι καρκίνοι σε ορισμένα ζώα, όπως οι σκύλοι, μπορούν να γίνουν μεταδοτικοί, αλλά και θανατηφόροι.

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο. Ένας από τους λόγους που αναπτύχθηκε αυτός ο μύθος είναι ότι αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ραδιοκύματα, μια μορφή μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, την οποία το σώμα απορροφά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, για παράδειγμα, ακτινογραφίες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι γραμμές ρεύματος προκαλούν καρκίνο;

Αυτή η πρόταση αποτελεί έναν ακόμα μύθο, καθώς τα μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) που παράγονται από ηλεκτροφόρα καλώδια είναι μη ιονίζοντα και, συνεπώς, δεν προκαλούν καρκίνο. Για την επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού, αρκετές μελέτες εξέτασαν τις πιθανές επιδράσεις των μαγνητικών πεδίων ELF στον καρκίνο σε αρουραίους και ποντίκια και τα εξέθεσαν σε μαγνητικά πεδία πολύ ισχυρότερα από αυτά που οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται στο σπίτι. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου οποιουδήποτε τύπου καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ορισμένων τύπων καρκίνου ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερος στα ζώα που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ELF. Ωστόσο, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εξήγησε ότι ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια μικρή αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας για παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, για λόγους που ακόμα παραμένουν ασαφείς.

Τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο;

Οι πρώτες αμφιβολίες σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά και τον καρκίνο προέκυψαν όταν πρώιμες μελέτες έδειξαν ότι το κυκλαμικό σε συνδυασμό με σακχαρίνη προκάλεσε καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε πειραματόζωα. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες δεν παρείχαν σαφείς ενδείξεις συσχέτισης με τον καρκίνο στον άνθρωπο. Ομοίως, μελέτες άλλων εγκεκριμένων γλυκαντικών από τον FDA δεν έχουν δείξει σαφή ένδειξη συσχέτισής τους με τον καρκίνο στον άνθρωπο.

Η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου προκαλεί εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα;

Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Όπως εξηγεί η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι εξελίξεις στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση και οι πιο λεπτομερείς δοκιμές απεικόνισης έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου.

Οι φυτικές θεραπείες θεραπεύουν τον καρκίνο;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε φυτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι βασίζονται σε εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα, για την ανακούφιση από το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τον καρκίνο, καθώς και με μερικές από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Όμως, όπως επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, επειδή κάτι είναι «φυσικό» δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να βλάψουν την υγεία ενός ατόμου.

Ο καρκίνος υπάρχει σε συγκεκριμένες οικογένειες;

Αν και ορισμένοι τύποι καρκίνου “κληρονομούνται” από τους γονείς, όπως ο καρκινος του μαστού και του παχέος εντέρου,  πρόκειται για μια μειοψηφία της τάξης του 3-10% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου. Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου αυξάνεται μαζί με την ηλικία ενός ατόμου, συνεπώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει συχνά ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Άλλωστε, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται σε συσσώρευση μεταλλάξεων σε γονίδια σωματικών κυττάρων με την πάροδο του χρόνου.

Ο καρκίνος πάντα υποτροπιάζει;

Ευτυχώς, η πεποίθηση ότι ο καρκίνος επιστρέφει πάντα πρόκειται για μύθο. Οι τρέχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου βελτιώνονται συνεχώς σε σημείο που εξαλείφουν οριστικά τον καρκίνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι καρκίνου ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στη θεραπεία, καθώς και διαφορετικά χρονικά διαστήματα στα οποία τυπικά μπορούν να επανεμφανιστούν. Συνεπώς, ένας ασθενής που έχει ανακάμψει από καρκίνο δεν μπορεί πάντα να γνωρίζει με βεβαιότητα το αν θα επανεμφανιστεί.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο;

Καθώς οι επιστήμονες κατανοούν σε βάθος τους μηχανισμούς πίσω από τον καρκίνο, οι θεραπείες που αναπτύσσονται γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές. Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να εξαλειφθούν, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως όλοι οι καρκίνοι. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία για την αύξηση των ποσοστών θεραπείας και επιζώντων από καρκίνο, χάρη στους σαρωτικούς ιατρικούς ελέγχους και στις βελτιωμένες μεθόδους προσέγγισης του καρκίνου.