Φυσικές θεραπείες

10 Οφέλη του ελαίου καρύδας για την υγεία

Το έλαιο καρύδας διατίθεται ευρέως στην αγορά ως υπερτροφή. Ο μοναδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία σας, όπως η ενίσχυση της απώλειας λίπους, της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ακολουθούν 10 τεκμηριωμένα οφέλη του ελαίου καρύδας για την υγεία.

  1. Περιέχει υγιή λιπαρά οξέα

Το έλαιο καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα διαιτητικά λίπη. Τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας μπορούν να ενθαρρύνουν το σώμα σας να κάψει λίπος και παρέχουν γρήγορη ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλό σας. Αυξάνουν επίσης την HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα σας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα περισσότερα διαιτητικά λίπη κατηγοριοποιούνται ως τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας (LCTs), ενώ το λάδι καρύδας περιέχει κάποια τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), τα οποία είναι μικρότερες αλυσίδες λιπαρών οξέων. Όταν τρώτε MCTs, τείνουν να πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι σας. Το σώμα σας τα χρησιμοποιεί ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή τα μετατρέπει σε κετόνες. Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλό σας και οι ερευνητές μελετούν τις κετόνες ως θεραπεία για την επιληψία, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις.

  1. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Η καρύδα είναι ένα ασυνήθιστο τρόφιμο στον δυτικό κόσμο, με τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση της υγείας να είναι οι κύριοι καταναλωτές. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η καρύδα – η οποία είναι φορτωμένη με λάδι καρύδας – είναι ένα διατροφικό βασικό προϊόν με το οποίο οι άνθρωποι ευημερούν εδώ και γενιές. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 1981 σημείωσε ότι ο πληθυσμός του Τοκελάου, μιας νησιωτικής αλυσίδας στον Νότιο Ειρηνικό, λάμβανε πάνω από το 60% των θερμίδων του από καρύδες. Οι ερευνητές ανέφεραν όχι μόνο καλή γενική υγεία αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Οι κάτοικοι Kitavan στη Νέα Γουινέα τρώνε επίσης πολλές καρύδες, μαζί με κονδύλους, φρούτα και ψάρια, και έχουν ελάχιστα εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές παθήσεις.

  1. Μπορεί να ενθαρρύνει την καύση λίπους

Η παχυσαρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες παθήσεις που πλήττουν σήμερα τον δυτικό κόσμο. Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι μόνο θέμα του πόσες θερμίδες τρώει κάποιος, η πηγή αυτών των θερμίδων είναι επίσης σημαντική. Οι διαφορετικές τροφές επηρεάζουν το σώμα και τις ορμόνες σας με διαφορετικούς τρόπους. Τα MCTs στο λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας σε σύγκριση με τα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλυσίδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 15-30 γραμμαρίων MCTs την ημέρα αύξησε την 24ωρη ενεργειακή δαπάνη κατά 5%. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν εξέτασαν συγκεκριμένα τις επιδράσεις του ελαίου καρύδας. Εξέτασαν τις επιδράσεις των MCTs στην υγεία, εξαιρουμένου του λαυρικού οξέος, το οποίο αποτελεί μόνο το 14% περίπου του ελαίου καρύδας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να λένε ότι η κατανάλωση του ίδιου του ελαίου καρύδας θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Λάβετε υπόψη ότι το λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους αν το καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες.

  1. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις

Το λαυρικό οξύ αποτελεί περίπου το 50% των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας. Όταν το σώμα σας χωνεύει το λαυρικό οξύ, σχηματίζει μια ουσία που ονομάζεται μονολαυρίνη. Τόσο το λαυρικό οξύ όσο και η μονολαυρίνη μπορούν να σκοτώσουν επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Για παράδειγμα, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές βοηθούν στη θανάτωση των βακτηρίων Staphylococcus aureus, που προκαλούν σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, και του ζυμομύκητα Candida albicans, μια κοινή πηγή μολύνσεων στον άνθρωπο. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση του ελαίου καρύδας ως στοματικό διάλυμα – μια διαδικασία που ονομάζεται oil pulling – ωφελεί τη στοματική υγιεινή, αν και οι ερευνητές θεωρούν τα στοιχεία αδύναμα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έλαιο καρύδας μειώνει τον κίνδυνο κοινού κρυολογήματος ή άλλων εσωτερικών λοιμώξεων.

  1. Μπορεί να μειώσει την πείνα

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των MCTs είναι ότι μπορεί να μειώσουν την πείνα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει τα λίπη, επειδή οι κετόνες μπορούν να μειώσουν την όρεξη ενός ατόμου. Σε μια μελέτη, 6 υγιείς άνδρες έφαγαν διαφορετικές ποσότητες MCTs και LCTs. Εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες MCTs έτρωγαν λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Μια άλλη μελέτη σε 14 υγιείς άνδρες ανέφερε ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα MCTs στο πρωινό έτρωγαν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα. Οι μελέτες αυτές ήταν μικρές και είχαν πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Εάν αυτό το αποτέλεσμα παρέμενε μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους για αρκετά χρόνια. Παρόλο που το λάδι καρύδας είναι μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές MCT, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη λαδιού καρύδας μειώνει την όρεξη περισσότερο από άλλα έλαια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη αναφέρει ότι το λάδι καρύδας είναι λιγότερο χορταστικό από το λάδι MCT.

  1. Μπορεί να μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις

Οι ερευνητές μελετούν επί του παρόντος την κετογονική δίαιτα, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λίπη, για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Η πιο γνωστή θεραπευτική χρήση αυτής της δίαιτας είναι η θεραπεία της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας στα παιδιά. Η δίαιτα μειώνει δραματικά το ποσοστό των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία, ακόμη και σε εκείνα που δεν είχαν επιτυχία με πολλαπλά είδη φαρμάκων. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το γιατί. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και η αύξηση της πρόσληψης λίπους οδηγεί σε σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις κετονών στο αίμα. Επειδή οι MCTs στο έλαιο καρύδας μεταφέρονται στο συκώτι σας και μετατρέπονται σε κετόνες, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τροποποιημένη δίαιτα κετο που περιλαμβάνει MCTs και ένα πιο γενναιόδωρο μέρος υδατανθράκων για να προκαλέσουν κέτωση και να βοηθήσουν στη θεραπεία της επιληψίας.

  1. Μπορεί να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη

Το λάδι καρύδας περιέχει φυσικά κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μετατροπή της LDL (κακής) χοληστερόλης σε μια λιγότερο επιβλαβή μορφή. Αυξάνοντας την HDL, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με πολλά άλλα λίπη. Σε μια μελέτη σε 40 γυναίκες, το λάδι καρύδας μείωσε τη συνολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ αύξησε την HDL, σε σύγκριση με το λάδι σόγιας. Μια άλλη μελέτη σε 116 ενήλικες έδειξε ότι η παρακολούθηση ενός προγράμματος διατροφής που περιλάμβανε λάδι καρύδας αύξησε τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

  1. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια σας

Το λάδι καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωσή του. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους. Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξηρού δέρματος και να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Το έλαιο καρύδας μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φθορά των μαλλιών. Μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασθενές αντηλιακό, εμποδίζοντας περίπου το 20% των υπεριωδών (UV) ακτίνων του ήλιου. Το oil pulling, το οποίο περιλαμβάνει το στύψιμο του ελαίου καρύδας στο στόμα σας σαν στοματικό διάλυμα, μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών και να μειώσει την κακή αναπνοή, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

  1. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας. Προσβάλλει συνήθως τους ηλικιωμένους. Η πάθηση αυτή μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι κετόνες μπορούν να παρέχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για αυτά τα δυσλειτουργικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2006 ανέφεραν ότι τα MCTs βελτίωσαν την εγκεφαλική λειτουργία σε άτομα με ηπιότερες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη προκαταρκτική και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το ίδιο το λάδι καρύδας καταπολεμά αυτή την ασθένεια.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιβλαβούς κοιλιακού λίπους

Καθώς ορισμένα από τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας μπορούν να μειώσουν την όρεξη και να αυξήσουν την καύση του λίπους, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το κοιλιακό λίπος, ή σπλαχνικό λίπος, κατακάθεται στην κοιλιακή κοιλότητα και γύρω από τα όργανά σας. Τα MCTs φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του λίπους της κοιλιάς σε σύγκριση με τα LCTs. Το κοιλιακό λίπος, ο πιο επιβλαβής τύπος, συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες. Η περίμετρος της μέσης είναι ένας εύκολος, ακριβής δείκτης για την ποσότητα του λίπους στην κοιλιακή χώρα. Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 40 γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία, εκείνες που έπαιρναν 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) λάδι καρύδας την ημέρα είχαν σημαντική μείωση τόσο του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) όσο και της περιφέρειας μέσης. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 20 άνδρες με παχυσαρκία σημείωσε μείωση της περιφέρειας μέσης κατά 1,1 ίντσες (2,86 cm) αφού έλαβαν 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λάδι καρύδας την ημέρα. Το λάδι καρύδας εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γι’ αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με φειδώ. Η αντικατάσταση ορισμένων από τα άλλα μαγειρικά σας λίπη με λάδι καρύδας θα μπορούσε να έχει ένα μικρό όφελος για την απώλεια βάρους, αλλά τα στοιχεία είναι συνολικά ασυνεπή.

+ 30 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

HDL (Good), LDL (Bad) Cholesterol and Triglycerides https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

Coconut oil and palm oil's role in nutrition, health and national development: A review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/

Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies13 http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.930.6001&rep=rep1&type=pdf

Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636220/

Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8654328/

Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/

Equivalence of Lauric Acid and Glycerol Monolaurate as Inhibitors of Signal Transduction in Staphylococcus aureus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC111339/

In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17651080/

Effect of oil pulling in promoting oro dental hygiene: A systematic review of randomized clinical trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27261981/

FoodData Central Search Results https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171412/nutrients

A Ketone Ester Drink Lowers Human Ghrelin and Appetite https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5813183/

Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8696422/

Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9701177/

Coconut oil has less satiating properties than medium chain triglyceride oil https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28689741/

Ketogenic diet and other dietary treatments for epilepsy https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001903.pub3/full?cookiesEnabled

Effectiveness of Medium Chain Triglyceride Ketogenic Diet in Thai Children with Intractable Epilepsy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27249895/

Medium-chain triglyceride ketogenic diet, an effective treatment for drug-resistant epilepsy and a comparison with other ketogenic diets Yeou-mei Christiana Liu 1, Huei-Shyong Wang https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23515148/

Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19437058/

A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9642.pdf

A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15724344/

The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijd.12339

Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12715094/

Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22279374/

Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408265/

Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: a randomized controlled pilot trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21911944/

What is Alzheimer’s Disease? https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers

Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging? Implications for the risk and treatment of Alzheimer's disease https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.12999

Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15123336/

An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/

They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? https://wikihealth.gr/wp-admin/post-new.php