Εγκυμοσύνη

10 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσετε μωράκι; Πιθανόν να έχετε διαβάσει μερικά βιβλία για την εγκυμοσύνη, να έχετε ψάξει για το όνομα του μωρού σας και να ενημερωθήκατε σχεδόν για όλα τα θέματα που αφορούν τη μητρότητα. Είστε πλέον πνευματικά έτοιμη για μια επερχόμενη εγκυμοσύνη. Τώρα όμως, θα πρέπει να οχυρώσετε και το σώμα σας και να παραμείνετε όσο πιο υγιής γίνεται, για να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας επερχόμενης εγκυμοσύνης. Εγκυμοσύνη, όμως, δεν σημαίνει μόνο πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά και πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, τα οποία θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω. (5 Τρόποι για να προετοιμάσετε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη)

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος;

1. Μην χάσετε και μην πάρετε πολλά κιλά

Το υπερβολικό βάρος ή το ελάχιστο βάρος μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, απώλεια της περιόδου και διαταραχές της ωορρηξίας. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν μια γυναίκα δεν έχει ωορρηξία και περίοδο δεν μπορεί να μείνει έγκυος.

Επίσης, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο:

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι το κανονικό σωματικό βάρος, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κανονικό σωματικό βάρος για κάθε γυναίκα ορίζεται από τον Δείκτη μάζας του σώματός της (ΔΜΣ). (Σωστό βάρος εγκυμοσύνης: Αποκτείστε το με ασφάλεια)

2. Μην το παρακάνετε με την άσκηση

Η καθιστική ζωή δεν είναι υγιεινή, αλλά αν θέλετε να μείνετε έγκυος δεν είναι καλή ούτε η υπερβολική άσκηση. Η έντονη σωματική άσκηση επιφέρει ορμονικές αλλαγές που δυσκολεύουν τις ωοθήκες να παράξουν και να απελευθερώσουν ωάρια.

Το έντονο τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία καθιστούν πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη, ακόμα και αν μια γυναίκα έχει υγιές σωματικό βάρος. Ωστόσο, αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, η άσκηση μπορεί να την βοηθήσει να χάσει κιλά και να βελτιώσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. (Είναι ασφαλής η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;)

3. Μην αναβάλλετε τη διαδικασία της οικογένειας για πολλά χρόνια

Αν είστε στα τέλη της δεκαετίας των 30, είστε λιγότερο από το μισό γόνιμη, από όσο ήσασταν στις αρχές των 20. Η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων με την ηλικία καθιστά δυσκολότερη τη σύλληψη. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την ηλικία σας και τις πιθανότητες που έχετε να μείνετε έγκυος. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους και οι άνδρες γιατί με την ηλικία μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος. (Εγκυμοσύνη: Πόσο δύσκολο είναι να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά τα 35;)

4. Μην καταναλώνετε αλκοόλ αν δεν είχατε περίοδο

Δεδομένου ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, υπάρχει ενδεχόμενο μια γυναίκα να είναι έγκυος την ώρα που απολαμβάνει τα κοκτέιλ της. Όταν μια γυναίκα πίνει, πίνει και το μωρό της. Το αλκοόλ που την κάνει να αισθάνεται χαλαρή, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και το νευρικό του σύστημα. Τονίζεται ότι το αλκοόλ επηρεάζει το μωρό σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

Οι άνδρες πρέπει επίσης να μειώσουν το αλκοόλ που καταναλώνουν, διότι μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, καταστάσεις που μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. (Εγκυμοσύνη: 4 τρόποι να αντιμετωπίσετε την επιθυμία σας για το αλκοόλ)

5. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία και πρέπει να διακόπτεται ακόμη και αν μια γυναίκα δεν είναι έγκυος. Αν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, είναι απαραίτητο να απομακρυνθείτε έγκαιρα από αυτή σας τη συνήθεια. (Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη: Μεγαλύτερος κίνδυνος στην υγεία των οστών του νεογνού)

Το κάπνισμα επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης με τους εξής τρόπους:

  • 10 τσιγάρα την ημέρα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
  • Προκαλεί αλλαγές στις σάλπιγγες και τον τράχηλο, που αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής.
  • Βλάπτει τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερα ωάρια, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

6. Μην το παρακάνετε με τις βιταμίνες

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, φροντίστε να παίρνετε καθημερινά μια προγεννητική βιταμίνη με 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, η οποία βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών και συγκεκριμένα των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να το παρακάνετε λαμβάνοντας χούφτες πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, για παράδειγμα, συνδέεται με προβλήματα ανάπτυξης του μωρού. (Εγκυμοσύνη: Σε τι κινδύνους οδηγεί η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις;

7. Μην καταναλώνετε πολύ καφεΐνη

Νοουμένου ότι όταν αποκτήσετε παιδί ο ύπνος για εσάς θα αποτελεί πολυτέλεια, φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μερικά φλιτζάνια καφέ δεν επηρεάζουν την εγκυμοσύνη, αλλά τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά και οι σοκολάτες, θα πρέπει να περιοριστούν. ( Αϋπνία κατά την εγκυμοσύνη: Πώς να έχετε καλύτερο ύπνο ενώ είστε έγκυος )

8. Μην παραλείπετε το σεξ

Μπορεί να φαίνεται περιττό να το πούμε, αλλά ας το επαναλάβουμε άλλη μια φορά. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να κάνετε πολύ σεξ. Τα ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε δύο μέρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί.

9. Μην παίρνετε ναρκωτικά

Τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να βλάψουν την έγκυο και το μωρό της. Δεν είναι αρκετό να σταματήσετε τη χρήση με το που θα μάθετε ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης σχηματίζονται τα όργανα του μωρού, τα οποία μπορούν να επηρεαστούν από τα ναρκωτικά που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας. Από την στιγμή που θα αποφασίσετε ότι θέλετε να μείνετε έγκυος, σταματήστε τη χρήση ναρκωτικών, τα οποία για να εξαφανιστούν από την κυκλοφορία σας, χρειάζονται χρόνο. (Καθυστέρηση περιόδου: 8 πιθανές αιτίες εκτός από την εγκυμοσύνη)

10. Μην παραλείψετε κανένα εμβόλιο

Όταν αποφασίσετε ότι θέλετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα σας τα εμβόλια. Εάν χρειάζεστε κάποιο, κάντε το ένα μήνα πριν ή περισσότερο από την στιγμή που θα αρχίσετε τις προσπάθειες για σύλληψη. Τα εμβόλια που είναι απαραίτητα για μια έγκυο είναι: