Ψυχική υγεία

10 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα LGBTQ+ άτομα στην εκπαίδευση

Πριν κάποια χρόνια είχα έναν φίλο στο πανεπιστήμιο που μου εκμυστηρεύτηκε ιδιαιτέρως ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, όπως είπε, ήταν πρόθυμος να “παίξει το παιχνίδι” και να κρύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στην τάξη. Την ίδια περίπου εποχή, άκουσα μια συμφοιτήτρια να ξεστομίζει στους φίλους της: “Παλιά πίστευα ότι οι γκέι ήταν κακοί, αλλά τώρα ξέρω ότι πρόκειται απλώς για μια ασθένεια”.

Από τότε, η ευαισθητοποίηση και τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των queer (LGBTQ) έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Ωστόσο, για πολλούς ΛΟΑΤΚΙ μαθητές, η φοίτηση στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο και η συμμετοχή στα μαθήματα εξακολουθούν να προκαλούν πολλές στιγμές αβεβαιότητας, άγχους, ανησυχίας ή/και φόβου.

Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά οι ΛΟΑΤΚΙ και οι μαθητές χωρίς δυαδικό φύλο στην εκπαίδευση, με αναφορές από τα βιβλία του Preston Ni «Πώς να αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα» και «Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να χειρίζεστε δύσκολους ανθρώπους»:

Ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες και το περιβάλλον του/της, ο αριθμός και ο βαθμός των προκλήσεων θα διαφέρει.

  1. Αν θα “βγεί” στην τάξη, είτε δημόσια κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στην τάξη, είτε ιδιωτικά στις εργασίες της τάξης.
  2. Όταν βρίσκεται εκτός τάξης, αν πρέπει να αναγνωρίσει ή να αποκρύψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου του ατόμου όταν συνομιλεί με συμμαθητές, καθηγητές, συμβούλους και προσωπικό.
  3. Πώς να αντιδράσει κανείς όταν ένας συμφοιτητής, καθηγητής, σύμβουλος ή/και προσωπικό υποθέτει αυτόματα ότι είναι ετεροφυλόφιλος και επιδίδεται σε “ετεροφυλόφιλη συζήτηση” (π.χ. λέγοντας σε έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή: “μια μέρα θα παντρευτείς μια ωραία γυναίκα και θα νοικοκυρευτείς”).
  4. Πώς να αντιδρά κανείς όταν ακούει απαξιωτικά, αντι-LGBTQ (δηλαδή ομοφοβικά) σχόλια από συμμαθητές, καθηγητές, συμβούλους και προσωπικό, είτε τα σχόλια γίνονται αθώα, αστειευόμενοι ή κακόβουλα.
  5. Πώς να αντιδράσετε όταν ένας συμμαθητής, καθηγητής, σύμβουλος ή το προσωπικό μαθαίνει για τον σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα φύλου του ΛΟΑΤΚΙ μαθητή και αρχίζει να αντιμετωπίζει τον μαθητή “διαφορετικά” (δηλαδή πιο επιφυλακτικά και απόμακρα, πιο ανυπόμονα και απορριπτικά ή πιο περιθωριοποιητικά και επικριτικά).
  6. Πώς να αντιδράσετε όταν, μόλις κάποιος μάθει για τον σεξουαλικό προσανατολισμό/την ταυτότητα φύλου του ΛΟΑΤΚΙ μαθητή, αρχίσει να κάνει αρνητικές στερεοτυπικές παραδοχές και/ή να γίνεται εχθρικός. (Σχετικά, όταν κάποιος υποτιμάται ή εκφοβίζεται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό/την ταυτότητα φύλου του, αν πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό στις αρχές του πανεπιστημίου, και ανησυχία για το αν οι σχολικοί αξιωματούχοι θα ερευνήσουν και θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το περιστατικό).
  7. Όταν δημιουργείται μια νέα πλατωνική φιλία, εσωτερική σύγκρουση σχετικά με το αν θα πρέπει να “εκδηλωθεί” στον νέο φίλο, και ανησυχία για το πώς μπορεί να αντιδράσει η νέα γνωριμία.
  8. Μετά το “coming out” σε έναν νέο πλατωνικό φίλο του ίδιου φύλου, κατά πόσον η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία του ΛΟΑΤΚΙ μαθητή θα παρεξηγηθεί και θα ερμηνευτεί με προκατάληψη (π.χ. ως σεξουαλικό φλερτ).
  9.  Μετά το “coming out”, πώς να αντιμετωπίσει τα αρνητικά κουτσομπολιά στους κοινωνικούς κύκλους και τις ομάδες συνομηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  10.  Αν πρέπει να συμμορφωθείτε ή να μιλήσετε ενάντια στα πολλά σημάδια των ετεροφυλόφιλων, cisgender προνομίων και παραδοχών στην πανεπιστημιούπολη.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ni, Preston. How to Let Go of Negative Thoughts and Emotions. PNCC. (2014)

Ni, Preston. Are You Highly Sensitive? How to Gain Immunity, Peace, and Self-Mastery!. PNCC. (2017)

Ni, Preston. How to Communicate Effectively and Handle Difficult People — 2nd Edition. PNCC. (2006)

Ni, Preston. How to Reduce Anxiety & Increase Certainty in Difficult Situations – A Practical Guide. PNCC.