Αλλεργίες, Αυτοάνοσα νοσήματα, Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα, Εγκυμοσύνη, Ενδοκρινολογικά, Καρδιά και αγγεία, Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος, Υγεία του ματιού, Ψυχική υγεία

10 σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει αρκετές επιπλοκές στην υγεία των ανθρώπων ή ακόμα να τους οδηγήσει και στον θάνατο αφού εξαιτίας αυτής το 2016 έχασαν την ζωή τους 7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η ρύπανση αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, του νερού αλλά και των τροφίμων και αν κάποιος εκτεθεί σε αυτή, μπορεί να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η μόλυνση της ατμόσφαιρας εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία των κατοίκων και παρά τις προσπάθειες των κρατικών μηχανισμών για τον περιορισμό του φαινομένου, η ατμοσφαιρική ρύπανση διαρκώς αυξάνεται και ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν.

1.Καρκίνος πνεύμονα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια κακοήθης νεοπλασία η οποία μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα, αλλά και από την μόλυνση του αέρα- συνήθως σε αστικό περιβάλλον-όπου τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και η βιομηχανική ρύπανση είναι μεγαλύτερη και οι θάνατοι εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου αγγίζουν το 6% παγκοσμίως. Ο μολυσμένος αέρας κάποιες φορές έχει ευδιάκριτα στοιχεία, όπως το νέφος, αλλά κάποιες άλλες φορές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν έχει οπτικές ενδείξεις.

2.Άσθμα που προκαλείται από την μόλυνση της ατμόσφαιρας

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών η οποία δημιουργεί στένωση των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή και συνήθως προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνδέονται με την μόλυνση του αέρα, καθώς το άσθμα μπορεί να προκληθεί όταν μερικά σωματίδια μονοξειδίου του άνθρακα κατακαθίσουν στους πνεύμονες δημιουργώντας αυτή τη φλεγμονή.

3.Χρόνια βρογχίτιδα από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η απορρόφηση σωματιδίων από μολυσμένο αέρα που κυριαρχεί στις αστικές περιοχές μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, η οποία μπορεί να είναι είτε χρόνια, είτε οξεία. Συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα πίεσης στο στέρνο, έντονο βήχα και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την οποία επιμένουν τα ανωτέρω συμπτώματα και σταδιακά προκαλούνται μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες.

4.Πνευμονία

Το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου που εισπνέεται από τον μολυσμένο αέρα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για επιπλοκές στους πνεύμονες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πνευμονία. Ο πόνος στο στήθος, ο βήχας , η έντονη κόπωση μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πνευμονία, ενώ οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες.

5.Προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό

Οι άνθρωποι που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές ή σε κεντρικές λεωφόρους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν κάποιο νόσημα που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει διότι σωματίδια που είναι τοξικά για τον οργανισμό μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσουν φλεγμονή που ενδέχεται να επηρεάσει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

6.Ψυχικά νοσήματα

Έρευνα που διενεργήθηκε και εξήτασε 150 εκατομμύρια ιατρικές καταγραφές σε Η.Π.Α και Δανία συμπέρανε ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να επηρεάζει ακόμη την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που ο αέρας είναι πιο τοξικός η διπολική διαταραχή ήταν 27% πιο αυξημένη, ενώ η κατάθλιψη παρουσίαζε αύξηση της τάξης του 6%.

7.Αυτοάνοσα νοσήματα

Χωρίς να έχει αποδειχθεί επιστημονικά ακόμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα τοξικά σωματίδια του μολυσμένου αέρα δημιουργούν φλεγμονές που πλήττουν τους ιστούς και τα όργανα, αλλά ενεργοποιούν και αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή ασθένειες όπου το ανοσοποιητικό ξεκινά να επιτίθεται και να καταστρέφει τα όργανα και τους ιστούς του ίδιου του οργανισμού, αντιμετωπίζοντας τα ως ξένους εισβολείς.

8.Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι συχνότερες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι η αποβολή του εμβρύου ειδικά στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ή και η πρόωρη γέννηση του παιδιού. Ο λόγος που αυτό μπορεί να συμβεί είναι η τοξικότητα των εισπνεόμενων ουσιών και σωματιδίων που δημιουργούν φλεγμονές στον οργανισμό και προβλήματα στον πλακούντα της εγκύου.

9.Προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου

Τυχόν φλεγμονές που μπορεί να προκύψουν από τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, ενώ στους ηλικιωμένους να συμβάλουν στην εκδήλωση άνοιας, αφού προσβάλλεται ο εγκέφαλος και τα γάγγλια του δημιουργώντας γνωστικές δυσλειτουργίες.

10.Επιπλοκές της όσφρησης και των ματιών

Μερικά χημικά και οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε βαφές επίπλων και τοίχων, καθώς και μερικά υλικά οικοδομών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση και την όσφρηση δημιουργώντας φλεγμονή και καταστροφή ιστών στα συγκεκριμένα σημεία. Επίσης η σύσταση των καθαριστικών του σπιτιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική για τον οργανισμό, έτσι προτείνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους, καθώς και στα σημεία αποθήκευσης τους.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved