Διάγνωση

10 συμπτώματα που δεν πρέπει κρύψετε από τον ιατρό σας

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε από το γιατρό σας;

  1. Ένα εξόγκωμα στο στήθος

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει μια γυναίκα στην πόρτα του ιατρού της πιο γρήγορα από ένα καινούριο εξόγκωμα στο στήθος. Ευτυχώς οι περισσότεροι είναι καλοήθεις. Στην πραγματικότητα, εννέα στους 10 όζους που βλέπουν οι ειδικοί δεν είναι καρκίνος. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του μαστού και να αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε νέα αλλαγή στον γιατρό σας.

Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει και τους άνδρες, αλλά είναι περίπου 150 φορές λιγότερο συχνός στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, αν είστε άνδρας και εμφανίσετε ένα νέο εξόγκωμα, ισχύουν οι ίδιες αρχές – ελέγξτε το με τον παθολόγο σας.

  1. Όγκος στους όρχεις

Ακριβώς όπως και τα εξογκώματα του μαστού, τα εξογκώματα στους όρχεις είναι ανησυχητικά, αλλά ευτυχώς τα περισσότερα αποδεικνύονται εντελώς καλοήθη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των καρκίνων, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να χτυπήσει σε νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό συνηθίστε να εξετάζετε τους όρχεις σας και φροντίστε να ενημερώσετε τον παθολόγο σας αν βρείτε κάτι ασυνήθιστο.

  1. Αίμα στα κόπρανα σας

Το αίμα στα κόπρανα σας μπορεί να είναι έντονο κόκκινο ή μαύρο. Η πιο συνηθισμένη εξήγηση θα είναι οι αιμορροΐδες. Αλλά αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου. Είναι σημαντικό να εξεταστείτε, επειδή ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται νωρίς θεραπεύεται πιο εύκολα. Έτσι, ακόμη και αν συμβεί μόνο μία φορά, πηγαίνετε να το δείτε με τον γαστρεντερολόγο σας.

  1. Αίμα στα ούρα 

Το αίμα στα ούρα σας μπορεί να φαίνεται ανοιχτό ροζ, έντονο κόκκινο ή ακόμη και σκούρο καφέ, όπως το χρώμα της κόλα κόλα. Και ενώ η πιο πιθανή αιτία είναι η λοίμωξη ή η φλεγμονή, θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.

Είναι σημαντικό ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης, το αίμα μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Γι’ αυτό συνηθίστε να ελέγχετε και να αναφέρετε πάντα στον γιατρό σας κάθε πιθανό αίμα, ακόμη και αν το είδατε μια φορά και έχει εξαφανιστεί.

  1. Μια μεταβαλλόμενη ελιά

Κάθε ελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα ή που αρχίζει να σας φαγουρίζει ή να αιμορραγεί πρέπει να εξεταστεί. Αυτό ισχύει για μια νέα ελιά που δεν έχετε ξαναδεί ή για αλλαγές σε μια υπάρχουσα ελιά. Συνηθίστε να ελέγχετε τακτικά τις ελιές σας και αναφέρετε πάντα οποιαδήποτε αλλαγή σε γιατρό.

  1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα αν ξαφνικά χάσετε βάρος χωρίς να προσπαθήσετε, αλλά όποιος χάνει ένα κιλό ή περισσότερο χωρίς προφανή εξήγηση πρέπει να δει τον γιατρό του. Αν έχετε και άλλα συνοδευτικά συμπτώματα, όπως ότι δεν τρώτε πια, ότι αλλάζει η συνήθεια του εντέρου σας (συνήθως σε πιο χαλαρές ή συχνές κενώσεις) ή ότι πονάει η κοιλιά σας, είναι ακόμα πιο επείγον.

Αλλά η ανεξήγητη απώλεια βάρους πρέπει να εξεταστεί ακόμη και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα. Μπορεί απλά να είναι ότι ο θυρεοειδής σας αδένας έχει γίνει υπερδραστήριος, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποκείμενου καρκίνου.

  1. Ανεξήγητος πυρετός

Αν έχετε βήχα ή κρυολόγημα, μπορεί να περιμένετε να έχετε πυρετός ή αν είστε στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό να υποφέρετε από νυχτερινές εφιδρώσεις. Αλλά αν εμφανίσετε πυρετό χωρίς προφανή αιτία, ο γιατρός σας θα θελήσει να κάνει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει τον καρκίνο ή μια ασυνήθιστη λοίμωξη.

  1. Πονόλαιμος ή έλκος στο στόμα που δεν φεύγει

Ένας πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή ένα έλκος στο στόμα που δεν επουλώνεται στο ίδιο χρονικό διάστημα, πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό σας για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου.

  1. Επίμονος βήχας

Ειδικά στους καπνιστές, όποιος έχει επίμονο βήχα χρειάζεται διερεύνηση για να αποκλειστεί ο καρκίνος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Είναι εύκολο να θεωρηθεί αυτό το σύμπτωμα ως “βήχας του καπνιστή”, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να βήχετε κάθε μέρα και πρέπει να ελεγχθεί.

  1. Διεύρυνση της μέσης

Μπορεί να μη φαίνεται ως σύμπτωμα, αλλά οι γυναίκες με μέση μεγαλύτερη από 80 cm και οι άνδρες μεγαλύτερη από 95 cm διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επειδή τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά ασαφή και αρκετά ήπια (να αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι, να διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο, να αναπτύσσετε μικρές λοιμώξεις όπως σπυράκια) είναι εύκολο να τα αγνοήσετε.

Αν όμως έχετε διαβήτη τύπου 2 και δεν θεραπευτείτε, κινδυνεύετε από βλάβες στα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα, καθώς και από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιστεύεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη διαγνωστεί, οπότε ελέγξτε τη μέση σας σήμερα. Αν κινδυνεύετε, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας και πάρτε μαζί σας δείγμα ούρων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved