Καρδιά και αγγεία

10 συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα στην καρδιά σας!

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν καρδιακό πρόβλημα;

1. Πόνος στο στήθος

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακού προβλήματος και συγκεκριμένα της καρδιακής προσβολής, είναι ο πόνος στο στήθος, αλλά δεν μιλάμε πάντα για ξαφνικό πόνο. Μερικές φορές μοιαζει με βάρος στο στήθος ή με καούρα. Διαρκεί μερικά λεπτά, φεύγει και επιστρέφει.

2. Πόνος στο χέρι ή στην πλάτη

Σε περίπτωση καρδιακής προσβολής ή στηθάγχης, ένα ακόμη σύνηθες καρδιακό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο χέρι. Στους άνδρες εμφανίζεται συνήθως στο αριστερό χέρι, ενώ στις γυναίκες και στα δύο.

Επιπρόσθετα, αν ο πόνος ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στην πλάτη, χωρίς καμία μυϊκή αιτία ή χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αρθρίτιδας, τότε και πάλι αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής και πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

3. Πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι

Ο πόνος στο λαιμό είναι ένα ακόμη σημάδι καρδιακής προσβολής. Συνήθως ο πόνος επηρεάζει την κάτω γνάθο ή προκαλεί σφίξιμο στο λαιμό και κάψιμο και εκτείνεται προς τους ώμους ή ξεκινά από τους ώμους.

4. Ασυνήθιστη κόπωση

Όλοι οι εργαζόμενοι άνθρωποι νιώθουν κατά καιρούς έντονη κόπωση. Σε περίπτωση που η κόπωση είναι καθημερινή και σας κάνει να νιώθετε εξάντληση ακόμη και όταν διανύετε μόλις μερικά μέτρα απόσταση, τότε ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας και πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό.

5. Εφίδρωση και δυσκολία στην αναπνοή

Σε περίπτωση καρδιακής προσβολής προκαλείται έντονος ίδρωτας χωρίς προφανή αιτία και έντονη δύσπνοια που επιδεινώνεται σε ξαπλωμένη θέση.

6. Λιποθυμία και ναυτία

Όταν ένας άνθρωπος ταλαιπωρείται από καρδιακή ανεπάρκεια, η τάση λιποθυμίας και η ναυτία είναι δύο βασικά συμπτώματα. Η τάση λιποθυμίας οφείλεται στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της αδυναμίας της καρδιάς να οξυγονώσει τον εγκέφαλο. Σημειώνεται ότι η τάση λιποθυμίας μπορεί να οφείλεται και στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αλλά τις περισσότερες φορές ο κύριος ένοχος είναι η καρδιά.

7. Πρήξιμο

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και στομάχι αποτελούν ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιά αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, ωστόσο όταν είναι αδύναμη, το αίμα αδυνατεί να φτάσει σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος, όπως τα πόδια. Το σώμα συσσωρεύει υγρό στα σημεία που δεν οξυγονώνονται επαρκώς προκαλώντας πρήξιμο. Τα νεφρά με τη σειρά τους αδυνατούν να απαλλαγούν από το επιπλέον νερό και αλάτι που συσσωρεύεται στο σώμα (κατακράτηση υγρών) με αποτέλεσμα να προκαλείται πρήξιμο στο στομάχι και σε άλλα σημεία.

8. Βήχας και συριγμός

Η δύσπνοια που συνοδεύεται από βήχα και συριγμό, αποτελεί συνήθως σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα και να οξυγονώνει όλες τις περιοχές επαρκώς, το σώμα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας, συσσωρεύοντας αίμα και υγρά στους πνεύμονες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό και αιματηρό βήχα.

9. Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή ανεπάρκεια και αυτό γιατί η καρδιά πιέζεται να εξασφαλίσει το αίμα που χρειάζεται το σώμα, με αποτέλεσμα να χτυπά γρηγορότερα.

10. Δυνατό ροχαλητό

Το έντονο ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα κατά τον ύπνο. Επιπρόσθετα, συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, την υπέρταση ή τον διαβήτη. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια;

Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν νιώθετε:

  • Πόνο, πίεση ή συμπίεση στο στήθος
  • Πόνο ή δυσφορία που εξαπλώνεται στους ώμους, την πλάτη, το λαιμό ή τα χέρια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Έντονη εφίδρωση
  • Ναυτία