Παιδί

10 συμβουλές για να μειώσετε τον χρόνο των παιδιών στην οθόνη

Όσο καταπληκτική και αν είναι η τεχνολογία, το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από λιγότερο χρόνο μαζί της. Εκτός από την εργασία για το σπίτι, τα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πρέπει να περνούν περισσότερο από μία ή δύο ώρες με μια οθόνη κάθε μέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. “Υπάρχουν πολλές πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις του πολύ χρόνου της οθόνης στα παιδιά, από τα νεογέννητα μέχρι τους εφήβους και ακόμη και τους νεαρούς ενήλικες”, λέει ο Craig Anderson, PhD, διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Iowa State University. Όταν τα παιδιά παρακολουθούν πολλές εκπομπές με γρήγορο ρυθμό που αλλάζουν γρήγορα από σκηνή σε σκηνή, μπορεί αργότερα να έχουν πρόβλημα όταν χρειάζεται να συγκεντρωθούν στην τάξη, λέει ο Anderson. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα, όπως πολύ λίγο ύπνο ή υπερβολική αύξηση βάρους, λέει ο David Hill, MD, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Επιπλέον, λέει, τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση και παίζουν βιντεοπαιχνίδια για ώρες κάθε μέρα μπορεί να χάσουν ευκαιρίες μάθησης πρόσωπο με πρόσωπο, χρόνο για παιχνίδι έξω και επαφές με φίλους. “Το μεγαλύτερο ερώτημά μας θα πρέπει να είναι: “Τι εκτοπίζει αυτός ο χρόνος οθόνης;”

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τις επιπτώσεις του LED και OLED φωτός στον ύπνο.

Πώς να κάνετε την αρχή για μείωση του χρόνου χρήσης οθόνης από τα παιδιά σας;

Με τις οθόνες παντού, μπορεί να φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο να μειωθεί ο χρόνος που περνάει το παιδί μαζί τους. Αλλά τα όρια αξίζουν τον κόπο. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να τα ξεκολλήσετε από αυτές τις συσκευές – τουλάχιστον, για λίγο καιρό.

  1. Μην δίνετε στα παιδιά σας το δικό τους tablet ή smartphone. “Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά σας. Κάντε αυτό αντί να τους δώσετε μια ηλεκτρονική συσκευή”, λέει ο Steven Gortmaker, PhD, καθηγητής της πρακτικής της κοινωνιολογίας της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
  2. Οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις να μένουν στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού σας. Όταν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις οθόνες στην κουζίνα ή το σαλόνι, είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε τις εκπομπές που παρακολουθούν, τα παιχνίδια που παίζουν και τους ιστότοπους στους οποίους βρίσκονται.
  3. Προσθέστε χρόνο χωρίς τεχνολογία στο πρόγραμμα της οικογένειάς σας. “Σε κάθε ηλικία, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που οι οθόνες μένουν κλειστές, όπως στα γεύματα και πριν τον ύπνο”, λέει ο Hill. Ακόμα καλύτερα, ορίστε χρόνο κάθε εβδομάδα που η οικογένεια θα κάνει κάτι διασκεδαστικό μαζί – χωρίς συσκευές.
  4. Προσέξτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις δικές σας συσκευές. Αν είστε συνεχώς θαμμένος στο τηλέφωνό σας, τα παιδιά σας δεν θα δουν έναν καλό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οθόνες τους. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές επηρεάζουν τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. Ερευνητές που μελέτησαν οικογένειες σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού παρατήρησαν ότι οι γονείς ήταν συχνά περισσότερο συγκεντρωμένοι στα smartphones τους παρά στα παιδιά στο τραπέζι.
  5. Κάντε τα όρια ένα τακτικό μέρος της χρήσης της οθόνης. Όταν οι κανόνες είναι σαφείς και συνεπείς, μπορείτε να αποφύγετε τις καθημερινές μάχες όταν λέτε στα παιδιά ότι ήρθε η ώρα να κλείσουν την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο.
  6. Να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε τα διάφορα όρια του χρόνου χρήσης της οθόνης. Αφού τα παιδιά σας έχουν παρακολουθήσει ώρες τηλεόρασης στο σπίτι ενός φίλου, μπορεί να αναρωτηθούν γιατί οι δικοί σας κανόνες είναι διαφορετικοί. “Αυτές είναι ευκαιρίες για να κάνετε συζητήσεις με τα παιδιά σας για το ποιες είναι οι αξίες της οικογένειάς σας”, λέει η Anderson.
  7. Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν άλλους τρόπους για να διασκεδάσουν. “Αν ένα παιδί δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να κοιτάζει μια οθόνη, τότε δεν πρέπει να εκπλαγούμε όταν αυτό κάνει”, λέει ο Hill. Κρατήστε άλλες επιλογές – υλικά τέχνης, βιβλία, φρίσμπι και ποδήλατα – κοντά σας και έτοιμες όταν τα παιδιά σας ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν.
  8. Κάντε την τεχνολογία να δουλέψει για εσάς. Χρησιμοποιήστε προγράμματα και εφαρμογές που μπορείτε να ρυθμίσετε ώστε να απενεργοποιούν τους υπολογιστές, τα tablet και τα smartphones μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  9. Προσαρμόστε τα όρια του χρόνου χρήσης της οθόνης καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. “Για τα παιδιά μέσης εκπαίδευσης και τους εφήβους, οι γονείς μπορεί να θέλουν να τα εμπλέξουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, λέει ο Hill. Θα μπορούσατε να συζητήσετε μαζί τους για το πόσο χρόνο οθόνης θα πρέπει να έχει όλη η οικογένεια. Μόλις καταλήξετε σε ένα σχέδιο, τηρήστε το.
  10. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δωρίσετε ή να ανακυκλώσετε τις παλιές σας ηλεκτρονικές συσκευές. “Συνήθως τα νοικοκυριά έχουν πολλές συσκευές, οι οποίες περισσεύουν και μεταφέρονται σε άλλα μέρη”, λέει ο Gortmaker. “Είναι καλό να κάνετε μια απογραφή και να δείτε αν απλά δεν μπορείτε να περιορίσετε την τεχνολογία”.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved