Ορθοπαιδικά

10 τρόφιμα που δυναμώνουν τα οστά

Ποια τρόφιμα δυναμώνουν τα οστά;

1. Σκούρα λαχανικά

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Σίγουρα, μπορείτε να το εξασφαλίσετε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά υπάρχει άφθονο και στα σκούρα λαχανικά. Εξαιρετικές επιλογές είναι το κινεζικό λάχανο, το λάχανο και η γογγύλια. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο γογγύλι περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης). Σημειώνεται ότι τα σκούρα λαχανικά περιέχουν και βιταμίνη Κ, η οποία μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

2. Σύκο

Ένα από τα φρούτα που ενισχύουν την υγεία των οστών είναι το σύκο. Πέντε μεσαίου μεγέθους σύκα περιέχουν περίπου 90 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Σημειώνεται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα σύκα. Μισό φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα περιέχουν 121 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.

3. Γκρειπφρούτ

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία αποδεδειγμένα βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Ένα ολόκληρο ροζ ή κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει περίπου 88 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Αν δεν μπορείτε να ανεχθείτε την ξινή γεύση του γκρέιπφρουτ, τότε αντικαταστήστε το με πορτοκάλι το οποίο περιέχει περίπου 83 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

4. Βούτυρο αμυγδάλου

Το βούτυρο αμυγδάλου, που είναι φτιαγμένο από αλεσμένα αμύγδαλα (ίσως και λίγο αλάτι) είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Δύο κουταλιές της σούπας έχουν 111 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Επιπλέον, τα αμύγδαλα περιέχουν κάλιο (240 χιλιοστόγραμμα σε 2 κουταλιές της σούπας), πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στην οικοδόμηση δυνατών οστών.

5. Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός και άλλοι τύποι λιπαρών ψαριών προσφέρουν μια σειρά θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τα οστά. Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά ασβέστιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δυναμώνουν τα οστά.

6. Φυτικό γάλα

Αν νομίζετε ότι αντικαθιστώντας το κανονικό γάλα με γάλα σόγιας ή καρύδας, θα χάσετε το ασβέστιο και την βιταμίνη D που λαμβάνετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάνετε λάθος. Οι περισσότερες ποικιλίες φυτικού γαλακτος είναι εμπλουτισμένες με αυτές τις βιταμίνες, οπότε δεν πρόκειται να προκαλέσετε καμία ζημιά στα οστά σας. Ελέγξτε τις ετικέτες.

7. Τόφου

Το τόφου είναι βασικό συστατικό της ασιατικής μαγειρικής, γιατί είναι ένα ευέλικτο συστατικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Μισό φλιτζάνι τόφου περιέχει περισσότερα από 860 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, την ίδια στιγμή που παρέχει επιπλέον οφέλη στα οστά. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι οι ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι άφθονες στο τόφου, δημιουργούν μια ισχυρή μαγιά που είναι χρήσιμη για την αποτροπή της οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

8.Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Η έρευνα διαπιστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων, παρέχει στο σώμα ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D και μπορεί να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών, επιβραδύνοντας την διάσπασή τους.

9. Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού δεν περιέχει φυσικά πολύ ασβέστιο, αλλά πλέον οι περισσότεροι χυμοί είναι εμπλουτισμένοι. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

10. Μελάσα

Η μελάσα είναι πλούσια σε ασβέστιο, σε αντίθεση με την εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη. Μόλις μια κουταλιά της σούπας περιέχει 41 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Προσθέστε την σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή ανακατέψτε την σε ένα smoothie.