Υγεία Πεπτικού Συστήματος

10 τρόποι διαχείρισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Όταν κάποιος διαγνωστεί με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι πολύ λογικό να μην γνωρίζει όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, πέραν από τις θεραπευτικές επιλογές, υπάρχουν και κάποιες «παγίδες» τις οποίες πρέπει οι ασθενείς να γνωρίζουν, για να μπορέσουν να τις αποφύγουν και τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

1. Σταματήστε να τρώτε Junk Food (χάμπουργκερ)

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βρει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), αναφέρουν ότι έχουν σταματήσει να τρώνε Junk Food. Η μακροπρόθεσμη αποφυγή τους είναι ίσως μια από τις καλύτερες λύσεις για την μείωση των συμπτωμάτων, καθώς αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Γιατί είναι τόσο επιβλαβές το Junk Food;

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Το λίπος στα τρόφιμα μπορεί να εντείνει τις εντερικές συσπάσεις προκαλώντας κοιλιακό πόνο.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες: Τα Junk Food περιέχουν ελάχιστες ίνες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη διαχείριση του συνδρόμου.
  • Τεχνητά γλυκαντικά: Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

2. Σταματήστε να περιορίζετε τη διατροφή σας χωρίς λόγο

Τα άτομα με ΣΕΕ, συνήθως περιορίζουν σημαντικά τη διατροφή τους, όταν αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Συνηθίζουν να κατηγορούν το τελευταίο πράγμα που έφαγαν για κάθε κοιλιακό πόνο, κράμπες, φούσκωμα ή διάρροια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτά, όπως το άγχος, οι ορμονικές αλλαγές ή ένα πολύ μεγάλο γεύμα. Όταν περιορίζετε σημαντικά τη διατροφή σας μόνο σε τρόφιμα που θεωρείτε ότι είναι «ασφαλή», διατρέχετε τον κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο-διαιτολόγο, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα τρόφιμα που δεν σας κάνουν καλό.

3. Μην αποφεύγετε τις ίνες

Τα άτομα με ΣΕΕ, συνδέουν υποσυνείδητα τη λέξη «ίνα» με τα συμπτώματα της ασθένειας τους, όπως το φούσκωμα, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ινών είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, για το λόγο αυτό ξεκινήστε αργά την κατανάλωση ινών, αυξάνοντας αρχικά τις διαιτητικές ίνες μέσω της κατανάλωσης ολοκλήρων κόκκων, φρούτων και λαχανικών.

4. Επιλέξτε τον σωστό γιατρό

Το ΣΕΕ είναι μια λειτουργική διαταραχή που ορισμένοι γιατροί δυσκολεύονται να θεραπεύσουν, μη μπορώντας να δείξουν τη δέουσα υπομονή και συμπάθεια προς τους ασθενείς τους. Η ποιότητα της σχέσης γιατρού-ασθενούς, μπορεί να καθορίσει το πόσο καλά ή άσχημα θα αισθανθείτε.

5. Σταματήστε να είστε δύσπιστοι

Το γεγονός ότι το ΣΕΕ διαγιγνώσκεται αφού πρώτα αποκλειστούν άλλες ασθένειες, οδηγεί στην δυσπιστία της διάγνωσης, πυροδοτώντας μια ανησυχία ότι τα ασυνήθιστα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πιο σοβαρής ασθένειας. Να θυμάστε ότι το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου.

6. Σταματήστε να ανησυχείτε

Μην ανησυχείτε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σας κρίνουν με βάση τα συμπτώματα σας. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δημόσια τουαλέτα, μην ανησυχείτε ότι οι άνθρωποι γύρω σας θα σας κρίνουν αν ακούσουν τους θορύβους του εντέρου σας ή από τις οσμές. Οι άνθρωποι, σας κρίνουν με βάση το τι είστε και όχι με βάση αυτά τα συμπτώματα.

7. Σταματήστε να προσπαθείτε να κρατήσετε το σύνδρομο σας μυστικό

Κρατώντας το σύνδρομο σας μυστικό, το μόνο που προκαλείτε στον εαυτό σας είναι άγχος, το οποίο επιδεινώνει τα συμπτώματα σας. Γιατί μια διαταραχή του εντέρου πρέπει να τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης, από αυτή που επηρεάζει οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης; Αξιολογήστε την αξιοπιστία του άλλου ατόμου πριν του εκμυστηρευτείτε την κατάσταση σας. Εάν αισθάνεστε ότι θα είναι υποστηρικτικός, τότε εκμυστηρευτείτε το. Αυτό, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και πιο άνετα. Δεν είστε ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη που αντιμετωπίζει αυτό το σύνδρομο.

8. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλειοι

Πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ, πιέζουν τον εαυτό τους να είναι τέλειος σε όλα. Για παράδειγμα αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στη δουλειά τους και δεν μπορούν να πουν όχι σε ότι τους ζητηθεί. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσετε ότι το ΣΕΕ δεν είναι προσωπική σας αποτυχία, αλλά ένα πρόβλημα υγείας, καθαρό και απλό. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πασχίζετε να φαίνεστε τέλειοι σε όλα τα άλλα.

9. Σταματήστε να αποφεύγετε τη ζωή

Το γεγονός ότι το ΣΕΕ δεν είναι προβλέψιμο, μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς στο να προγραμματίσουν τις διάφορες δραστηριότητες και εξόδους τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε τη διαταραχή να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή σας.  Η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Προγραμματίστε διάφορες δραστηριότητες, απλά ενημερώστε τους άλλους ότι για λόγους υγείας, μπορεί να χρειαστεί να το ακυρώσετε την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακό πόνο και δυσφορία, υπάρχει το ενδεχόμενο να διαπιστώσετε ότι η συμμετοχή σας σε μια δραστηριότητα που αποσπά την προσοχή, μειώνει τον πόνο σας.

10. Πιστέψτε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Αν και οι γιατροί τονίζουν πως δεν υπάρχει θεραπεία για το ΣΕΕ, εάν διαβάσετε τη βιβλιογραφία θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολλαπλές στρατηγικές για την ελάττωση των συμπτωμάτων που προκαλεί.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved