Διατροφή

10 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Μπορώ να κάνω τον μεταβολισμό μου να λειτουργήσει καλύτερα;

Η ενίσχυση του μεταβολισμού για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος είναι πολύ σημαντική, αλλά το πόσο γρήγορα καίει θερμίδες το σώμα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι κληρονομούν ένα γρήγορο μεταβολισμό, οι άνδρες τείνουν να καίνε θερμίδες ακόμη και όταν κοιμούνται, ενώ ο μεταβολισμός των περισσοτέρων ανθρώπων επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 40. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να ενισχύσει τον μεταβολισμό του, τα οποία θα δούμε πιο κάτω.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας;

1. Αύξηση μυικής μάζας

Το σώμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας και είναι πιο ανεπτυγμένος στα άτομα που έχουν μυς. Συγκεκριμένα, κάθε κιλό που αποτελείται από μυς, χρησιμοποιεί περίπου 6 θερμίδες την μέρα απλά και μόνο για να διατηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους χρησιμοποιεί μόνο 2 θερμίδες.

2. Εντατικοποίηση άσκησης

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην αυξάνει το μέγεθός των μυών, αλλά είναι σε θέση να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας μετά την προπόνηση. Μάλιστα, οι αερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης ενισχύουν πολύ περισσότερο το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σε σχέση με τις ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Για τον λόγο αυτό, προσθέστε στο χαλαρό σας τζόκινγκ, σύντομες διαδρομές μεγάλης έντασης.

3. Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας, διότι περιέχου καφεΐνη η οποία αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας και ταυρίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας ώστε να καίτε περισσότερο λίπος. Ωστόσο, η χρήση αυτών των ποτών δεν είναι πάντα καλή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν διαφορά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα ύπνου. Τονίζεται, ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν τα συνιστά για παιδιά και εφήβους.

4. Μικρά σνακ

Κάθε φορά που τρώτε, ο μεταβολισμός σας ενεργοποιείται. Εάν τρώτε μεγάλα γεύματα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους, τότε ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρά σνακ κάθε 3-4 ώρες για να διατηρείτε τον μεταβολισμό σας ενεργό. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μικρά σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην μέρα τους, τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος.

5. Εμπλουτισμός γευμάτων με πικάντικα μπαχαρικά

Τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες, οι οποίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την ταχύτητα του. Προσθέστε λοιπόν στα φαγητά σας μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τσίλι ή μπαχαρικά στις σούπες σας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι το αποτέλεσμα των πικάντικων μπαχαρικών είναι προσωρινό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τρώτε πικάντικα τρόφιμα συχνά, τα οφέλη ενδέχεται να είναι μακροπρόθεσμα.

6. Πρωτεΐνες

Το σώμα σας καίει πολλές περισσότερες θερμίδες στην προσπάθεια του να αφομοιώσει πρωτεΐνες, παρά όταν προσπαθεί να αφομοιώσει το λίπος και τους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες ενισχύει τον μεταβολισμό. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το άπαχο βόειο κρέας, η γαλοπούλα, το ψάρι, το κοτόπουλο, το τόφου, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

7. Καφές με μέτρο

Εάν είστε λάτρης του καφέ, μπορείτε να τον απολαύσετε αποκομίζοντας την ενέργεια και την συγκέντρωση που προσφέρει, αλλά και την βραχυπρόθεσμη άνοδο του μεταβολικού ρυθμού. Να θυμάστε όμως, ότι πρέπει να τον καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

8. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και κατεχίνες, ουσίες οι οποίες σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν τον μεταβολισμό για μερικές ώρες. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση 2 – 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, ωθεί το σώμα να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μέτριας ή έντονης άσκησης για μικρό χρονικό διάστημα.

9. Αποφύγετε τις δίαιτες σύγκρουσης

Οι δίαιτες σύγκρουσης είναι εκείνες που προϋποθέτουν την κατανάλωση λιγότερων από 1200 (για γυναίκες) ή 1800 (για άνδρες) θερμίδων την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι δίαιτες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και παρά το γεγονός ότι βοηθούν στην γρήγορη απώλεια βάρους, το βάρος που χάνεται είναι συνήθως μυς και οι μειωμένοι μυς, όπως είπαμε πιο πάνω, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το σώμα σας να καίει λιγότερες θερμίδες και να κερδίζει βάρος πιο γρήγορα από ότι πριν αρχίσετε τη δίαιτα.

10. Άφθονο νερό

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να μπορέσει να επεξεργαστεί τις θερμίδες. Ακόμη και με ήπια αφυδάτωση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από όσους έπιναν τέσσερα ποτήρια νερό. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα ή σνακ. Επίσης, επιλέξτε σνακ με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν νερό.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Slideshow: 10 Ways to Boost Your Metabolism https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-boost-your-metabolism

Medicine & Science in Sports & Exercise http://www.acsm.org/read-research/journals-bulletins/medicine-science-in-sports-exercise

Metabolic effects of spices, teas, and caffeine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16580033

The Hormone Foundation’s Patient Guide on Metabolic Risk: Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Type 2 Diabetes https://academic.oup.com/jcem/article/93/10/E1/2627249

The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance and Metabolism in Well-Trained Cyclists https://www.researchgate.net/publication/45951994_The_Effect_of_Acute_Taurine_Ingestion_on_Endurance_Performance_and_Metabolism_in_Well-Trained_Cyclists

Clinical Report–Sports Drinks and Energy Drinks for Children and Adolescents: Are They Appropriate? https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2011/05/25/peds.2011-0965.full.pdf

A Pound of Muscle Burns 30-50 Kcal/Day, Really… https://www.ncsf.org/enew/articles/articles-poundofmuscle.aspx

Increasing Basal Metabolic Rate Through Exercise https://www.medscape.com/viewarticle/414357

Halton, T. Journal of the American College of Nutrition, October 2004. https://books.google.com.cy/books?id=KZrWBQAAQBAJ&pg=RA1-PA17&lpg=RA1-PA17&dq=Halton,+T.+Journal+of+the+American+College+of+Nutrition,+October+2004.&source=bl&ots=sIHK2Eu40L&sig=ACfU3U0xLzhJrWVpyu3KleG9L0PNGjyZRw&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiP4qKGq43oAhUlXhUIHZF7DPwQ6AEwAHoECAgQAQ#v=onepage&q=Halton%2C%20T.%20Journal%20of%20the%20American%20College%20of%20Nutrition%2C%20October%202004.&f=false

Caffeine-Not just a stimulant. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20888549

The “High” Risk of Energy Drinks https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038341/

Caffeine and coffee: their influence on metabolic rate and substrate utilization in normal weight and obese individuals https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/33/5/989/4692739