Ψυχική υγεία

10 τρόποι για να σταματήσετε τις κρίσεις πανικού

Πώς θα σταματήσετε τις κρίσεις πανικού;

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια

Για να πάθετε κρίση πανικού, δεν χρειάζεται να βρίσκεστε σε μια τρομακτική κατάσταση. Αντίθετα, μπορεί να βιώσετε μια κρίση πανικού ενώ κάνετε πεζοπορία, κάθεστε σε ένα εστιατόριο ή κοιμάστε. Αυτό πυροδοτεί συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία, πόνο στο στήθος και ένα αίσθημα τρόμου, τα οποία διαρκούν από 5 μέχρι 20 λεπτά. Όταν μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει μια κρίση πανικού, τότε θα μάθετε και να τα ελέγχετε. (Κρίση πανικού: Πόσο διαρκεί; Τα 7 βασικότερα χαρακτηριστικά της)

2. Μην περιορίζετε τη ζωή σας

Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού, είναι κατανοητό ότι θέλουν να τις αποφύγουν με κάθε κόστος, αλλά είναι σημαντικό να μην αφήνουν τον φόβο να ελέγχει τη ζωή τους. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μην αποφεύγετε μέρη που έτυχε να βιώσετε σε αυτά μια κρίση πανικού. Αντιθέτως, επισκεφτείτε τα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η κρίση που βιώσατε δεν έχει να κάνει με το μέρος αυτό καθ΄ αυτό. (Τι διαφορά έχει η κρίση πανικού από την κρίση άγχους;)

3. Μιλήστε με τον εαυτό σας

Όταν νιώθετε να έρχεται μια κρίση πανικού, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται απλά για άγχος και όχι για πραγματικό κίνδυνο. Μπορείτε μάλιστα, να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε κατάματα τον φόβο σας, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σας τις φράσεις «δεν φοβάμαι», «θα περάσει». («Πάρε μια βαθιά ανάσα»: Η φράση αυτή δεν αποτελεί σωστή συμβουλή)

4. Μην αποσπάτε την προσοχή σας

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να προσπαθήσετε να εστιάσετε το μυαλό σας κάπου αλλού, ο πιο υγιεινός τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια κρίση πανικού είναι η αναγνώρισή της. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα περάσουν. (Άγχος: Πώς επηρεάζει τη σωματική μας υγεία;)

5. Ελέγξτε την αναπνοή σας

Η κρίση πανικού κάνει την αναπνοή πιο γρήγορη και ρηχή, γι΄αυτό προσπαθήστε να την ελέγξετε. Κλείστε τα μάτια. Βάλτε το χέρι σας ανάμεσα στον αφαλό και το κάτω μέρος των πλευρών σας. Εισπνεύστε από τη μύτη αργά και βαθιά. Ακολούθως, αφήστε όλον σας τον αέρα να βγει από το στόμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται. Σε λίγα λεπτά, κανονικά, θα πρέπει να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα. (Άγχος: Οι τεχνικές αναπνοής που πρέπει να δοκιμάσετε για να το διαχειριστείτε)

6. Κρατήστε το μυαλό σας στο παρόν

Παρατηρήστε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε γύρω σας. Στη συνέχεια, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε. Τρία πράγματα που μπορείτε να ακούσετε. Δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Μένοντας στο τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σας, θα δείξετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν πολύ πιο όμορφα πράγματα για να ασχοληθεί από το να εστιάζει σε ένα φόβο που δεν είναι υπαρκτός εκείνη τη στιγμή. (Τι είναι η φοβία; Ποιοι οι τύποι της και πώς αντιμετωπίζεται;)

7. Προοδευτική χαλάρωση

Όταν νιώθετε ότι πλησιάζει μια κρίση πανικού, τεντώστε έναν συγκεκριμένο μυ του σώματός σας για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα χαλαρώστε τον. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλους τους μυς του σώματός σας και θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.

8. Σταματήστε την σκέψη «τι θα γινόταν αν»

Οι κρίσεις πανικού τρέφονται από την σκέψη «τι θα γινόταν αν». Αναγνωρίστε το και μεταβείτε από το «τι θα γινόταν αν» στο «και τι έγινε». Μερικές φορές και το χειρότερο σενάριο δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται.

9. Βαθμολογήστε τον φόβο σας

Όταν ο φόβος αρχίσει να κατακλύζει το μυαλό σας, βαθμολογήστε τον σε μια κλίματα από το 1 μέχρι το 10. Όταν αρχίσετε να ηρεμείτε, βαθμολογείστε ξανά τον φόβο που νιώσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο νομίζατε και ότι ο φόβος απλά διογκώνεται στο μυαλό σας. (Πώς να επιλέξετε έναν ψυχοθεραπευτή;)

10. Βρείτε χρόνο για άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το στρες, το οποίο είναι μία από τις κύριες αιτίες των κρίσεων πανικού. Αν δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο, ακόμη και 10 λεπτά περπάτημα είναι πολύ ευεργετικά.