Υγεία του ματιού

11 συνηθισμένα λάθη που επηρεάζουν την υγεία των ματιών

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε και επηρεάζουν την υγεία των ματιών σας;

1. Παραβλέπετε τις ετήσιες εξετάσεις σας

Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ειδικά εάν είστε άνω των 40 ετών. Ο γιατρός θα ελέγξει την όραση σας και θα σας εξετάσει για πιθανά προβλήματα όπως το γλαύκωμα, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η διαβητική οφθαλμική νόσος, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η γενική σας υγεία, η ηλικία σας και το οικογενειακό ιστορικό σας.

2. Αγνοείτε τους τραυματισμούς των ματιών σας

Ακόμη και αν ενας τραυματισμός στο μάτι φαίνεται επιφανειακός και ακίνδυνος, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έλεγχο, γιατί το μάτι είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή με πολλά νεύρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν μετά από ένα τραυματισμό αντιμετωπίσετε προβλήματα όρασης, πόνο και δυσφορία μέσα και γύρω από το μάτι, δεν μπορείτε να ανοίξετε το μάτι σας, υπάρχει αίμα στο λευκό μέρος του ματιού ή εάν διαπιστώσετε ότι η κόρη του ματιού σας είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη σε σχέση με την άλλη.

3. Αγνοείτε τα ερεθισμένα μάτια

Τα κόκκινα και ερεθισμένα μάτια, το κάψιμο και η φαγούρα, αποτελούν ενδεικτικά σημάδια αλλεργιών. Μπορεί ωστόσο να έχετε κάποια λοίμωξη εάν παράλληλα εμφανίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Τονίζεται ότι μια λοίμωξη που παραμένει αθεράπευτη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, γι΄αυτό αν παρατηρήσετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

4. Τρίβετε τα μάτια σας

Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να ερεθίσει και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας περαιτέρω ενόχληση. Να θυμάστε ότι τα χέρια σας μαζεύουν συνεχώς μικρόβια, πράγμα που διευκολύνει τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις. Αν πρέπει να ακουμπήσετε τα μάτια σας, φροντίστε να έχετε πλύνει πρώτα τα χέρια σας.

5. Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου (UV), οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη σε μεγαλύτερη ηλικία, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ή πτερύγιο. Προτιμήστε γυαλιά ηλίου που αποκλείουν τουλάχιστον το 99% των ακτίνων UVA και UVB.

6. Ξοδεύετε πολύ χρόνο σε οθόνες

Ο πολύς χρόνος μπροστά σε μια οθόνη, είτε υπολογιστή, είτε tablet, είτε κινητού, ερεθίζει τους μυς του ματιού, γεγονός που προκαλεί κόπωση και πονοκεφάλους. Για να αποφύγετε αυτή την επίπτωση:

  • Κάντε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά
  • Φροντίστε να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας για να τα κρατάτε υγρά
  • Χρησιμοποιείστε προστατευτικό οθόνης για τον υπολογιστή σας
  • Κρατείστε μια εύλογη απόσταση από την οθόνη σας για να προστατεύσετε τα μάτια σας

7. Κάνετε ντους με τους φακούς επαφής

Μπορεί ένα ζεστό ντους να είναι χαλαρωτικό και υπέροχο, αλλά οι φακοί επαφή σας δεν έχουν την ίδια γνώμη. Η είσοδος του νερού στα μάτια σας, ενδεχομένως να προσθέσει μικρόβια, τα οποία εγκλωβίζονται στους φακούς επαφής προκαλώντας μολύνσεις. Πριν κάνετε μπάνιο λοιπόν, φροντίστε να αφαιρείτε πάντα τους φακούς επαφής σας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι φακοί επαφής πρέπει να αφαιρούνται κάθε βράδυ πριν τον ύπνο και να καθαρίζονται σε ειδικό υγρό φακών.

8. Κοιμάστε με το μακιγιάζ σας

Αν ξαπλώνετε χωρίς να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας, είναι πολύ εύκολο να εισέλθουν στα μάτια σας σωματίδια από τη μάσκαρα, τις σκιές των ματιών και το eyeliner και να προκαλέσουν μόλυνση.

9. Δεν φοράτε γυαλιά ασφαλείας

Όταν παίζετε ένα παιχνίδι ή κάνετε μια εργασία στο σπίτι, το κλειδί για την προστασία των ματιών σας είναι η χρήση εξοπλισμού προφύλαξης. Ανάλογα με το τι κάνετε, χρησιμοποιείστε:

  • Γυαλιά ασφαλείας
  • Ασπίδα ασφαλείας

10. Δεν γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό για να μπορέσετε να βοηθήσετε τον γιατρό σας να εστιάσει κατά την εξέταση σε συγκεκριμένα προβλήματα ματιών που ενδεχομένως να προκύπτουν λόγω γονιδίων.

11. Καπνίζετε

Το κάπνισμα προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας και ανάμεσα τους και παθήσεις των ματιών όπως:

  • Καταρράκτης
  • Βλάβη στο οπτικό νεύρο
  • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Να υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.