Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

12+1 αιτίες της ακράτειας ούρων σε άνδρες και γυναίκες

Η ακράτεια ούρων είναι η ξαφνική απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν πολλές αιτίες της ακράτειας, όπως κάποια χειρουργική επέμβαση, ο τοκετός, ορισμένα φάρμακα, κάποια λοίμωξη και η αύξηση βάρους.

Από την ακράτεια ούρων μπορούν να επηρεαστούν τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που είναι συνήθως θεραπεύσιμη. Συζητήστε αρχικά με τον γιατρό σας για να προσδιοριστεί η αιτία της ακράτειας και ακολούθως να αντιμετωπιστεί καταλλήλως. (Ακράτεια ούρων: Η χειρουργική επέμβαση δεν προκαλεί καρκίνο της πυέλου)

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες της ακράτειας ούρων;

Η ακράτεια εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να χαρακτηρίζεται από:

  • Πλήρη ή παροδική απώλεια ελέγχου της ούρησης
  • Μικρή ή μεγάλη ροή ούρων
  • Προσωρινή ή μόνιμη ακράτεια ούρων

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της ακράτειας ούρων είναι οι ακόλουθες:

1. Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια ούρων, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται από το μωρό στην ουροδόχο κύστη. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο αισθητό κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το μωρό αλλάζει θέση, αλλάζοντας την επίδραση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη. Η ακράτεια λόγω εγκυμοσύνης συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. (Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι συχνή, αλλά θεραπεύσιμη)

2. Πολλαπλοί φυσικοί τοκετοί

Οι πολλαπλοί κολπικοί τοκετοί μπορούν να αυξήσουν τον μελλοντικό κίνδυνο ακράτειας. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρή ακράτεια μετά τον τοκετό, λόγω βλάβης των νεύρων και των μυών κατά τη διαδικασία του τοκετού. Η ακράτεια ούρων εξαιτίας του τοκετού, μπορεί να είναι αναστρέψιμη. (Πολλαπλές κυήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δίδυμα και τα τρίδυμα;)

3. Ακράτεια λόγω πίεσης

Η ακράτεια που είναι αποτέλεσμα πίεσης, προκαλείται από έντονο βήχα, φτέρνισμα και σωματικές κινήσεις που ασκούν πίεση στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. Ο εν λόγω τύπος ακράτειας είναι αποτέλεσμα διαταραχής ή εξασθένησης των μυών του πυελικού εδάφους ή της ουρήθρας. (4 «μυστικά» tips για να ελέγξεις την ακράτεια ούρων)

4. Σπασμοί της ουροδόχου κύστης

Οι σπασμοί της ουροδόχου κύστης είναι οι ξαφνικές συσπάσεις της κύστης, που οδηγούν σε ακούσια ούρηση, οι οποίοι προκαλούνται από πίεση, παρενέργειες φαρμάκων, πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη ή είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης καφεΐνης. Ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας θεωρείται επείγουσα ακράτεια. (Γυναικεία ακράτεια ούρων από προσπάθεια)

5. Υπερδραστήρια κύστη

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μια ξαφνική ανάγκη για ούρηση που είναι αποτέλεσμα πολλών ιατρικών καταστάσεων, όπως λοιμώξεων και νευρολογικών παθήσεων. (Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και σεξ: Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης)

6. Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ακράτεια, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αδιάγνωστο διαβήτη. Η αυξημένη δίψα και η αυξημένη ούρηση είναι κοινά σημάδια διαβήτη. Ο μεγάλος όγκος ούρων που παράγονται με τον διαβήτη, κάνει συνήθως τους ασθενείς να χάνουν τον έλεγχο των ούρων τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Ο διαβήτης που δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ουροδόχο κύστη και κατακράτηση ούρων, που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία της ουροδόχου κύστης. (Διαβήτης και υπερβολική εφίδρωση: Πώς σχετίζονται;)

7. Εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, ο κολπικός ιστός μπορεί να λεπτύνει και να επηρεάσει τις γύρω δομές, συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια. (7 βότανα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης)

8. Διεύρυνση του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού, που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα των ανδρών. Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους διευρύνεται, εμποδίζοντας τη ροή των ούρων, προκαλώντας παράλληλα ακράτεια. Η διεύρυνση του προστάτη προκύπτει από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή από καρκίνο του προστάτη.(Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τις ουρολοιμώξεις;)

9. Νευρολογική πάθηση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος της σπονδυλικής στήλης και άλλες νευρολογικές διαταραχές, επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακράτεια λόγω έλλειψης ελέγχου των νεύρων που τροφοδοτούν τους μυς που εμπλέκονται στην ούρηση ή λόγω κάποιου προβλήματος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αίσθηση της ουροδόχου κύστης, που οδηγεί σε μειωμένη επίγνωση της ανάγκης για ούρηση. (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Πώς προκαλείται; Ποια η ευθύνη του ανοσοποιητικού;)

10. Άνοια

Η άνοια χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και γνωστικές δυσκολίες. Συχνά, τα άτομα με άνοια παρουσιάζουν ακράτεια ούρων, λόγω μειωμένης αίσθησης ότι η κύστη είναι γεμάτη ή μειωμένης ικανότητας ελέγχου των μυών της κύστης.

11. Καρκίνος

Ο καρκίνος οπουδήποτε στην πυελική περιοχή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ελέγχου των ούρων. Οι καρκίνοι και οι όγκοι που επηρεάζουν την ούρηση είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της μήτρας, που αναπτύσσονται σε κοντινά όργανα με την κύστη.

12. Νευροπάθεια

Η νευροπάθεια είναι μια ασθένεια των νεύρων, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων, όπως η διαβητική νευροπάθεια και η αλκοολική νευροπάθεια. Η νευροπάθεια, μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση, κάνοντάς τα λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας τελικά σε ακράτεια ούρων. (Γυναικεία ακράτεια ούρων από προσπάθεια)

13. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η ουρολοίμωξη (UTI) είναι λοίμωξη που επηρεάζει τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Η λοίμωξη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει συμπτώματα του ουροποιητικού, ανάμεσά τους και η ακράτεια. (Ουρολοίμωξη: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών)