Πρόληψη και θεραπεία

12 απολυμαντικά χεριών αποσύρονται λόγω τοξικής μεθανόλης

Σχεδόν δώδεκα αρωματικά σπρέι απολύμανσης χεριών που πωλούνται στην αγορά αποσύρονται, διότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με μεθανόλη, μια χημική ουσία που όταν απορροφάται από το δέρμα είναι τοξική.

Ποια απολυμαντικά χεριών ενδέχεται να περιέχουν τοξική μεθανόλη;

Σύμφωνα με την εταιρία Scentsational Soaps & Candles σε δήλωση της στην Ιστοσελίδα του FDA, μερικά από τα προϊόντα της και συγκεκριμένα σε κάποια αρωματικά σπρέι απολυμαντικά χεριών, μετά από συγκεκριμένες δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκαν, βρέθηκαν να περιέχουν τοξική μεθανόλη, βενζόλιο και ακεταλδεΰδη.

Η ανάκληση αυτών των προϊόντων θεωρήθηκε επιτακτική καθώς πωλούνται σε διάφορες χώρες όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Γεωργία, το Ιλινόις, η Ιντιάνα, η Μασαχουσέτη, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια, το Τέξας και η Βιρτζίνια και κατά συνέπεια αγοράζονται από χιλιάδες ανθρώπους. Τα εν λόγω προϊόντα είναι:

 • Ulta Beauty Collection Fresh Lemon Scented Hand Sanitizer
 • SS Black and White Collection Coconut Breeze Black and White Hand Sanitizer
 • SS Black and White Collection Eucalyptus & Mint Black and White Hand Sanitizer
 • SS Black and White Collection Lavender & Herbs Black and White Hand Sanitizer
 • SS Black and White Collection Lemon Zest Black and White Hand Sanitizer
 • SS Black and White Collection SS Tangerine & Guava Black and White Hand Sanitizer
 • SS Photo Real Collection Coconut Breeze Photo Real Hand Sanitizer
 • SS Photo Real Collection Eucalyptus & Mint Photo Real Hand Sanitizer
 • SS Photo Real Collection Lavender & Herbs Photo Real Hand Sanitizer
 • SS Photo Real Collection Lemon Zest Photo Real Hand Sanitizer
 • SS Photo Real Collection Tangerine & Guava Photo Real Hand Sanitizer

Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, τα άτομα που έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα προϊόντα, πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και μπορούν μάλιστα να τα επιστρέψουν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν αναφορές για κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση από τα εν λόγω προϊόντα, ωστόσο όποιος τα έχει χρησιμοποιήσει και ανησυχεί μπορεί να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Τα καταστήματα που έχουν στην κατοχή τους τα ανακληθέντα πλέον απολυμαντικά σπρέι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να απομακρυνθούν από την αγορά και καλούν τους πελάτες να τα επιστρέψουν. Από την πλευρά της η εταιρία Scentsational Soaps & Candles διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί ξανά.

Τι μπορεί να πάθει κάποιος από την έκθεση του στην τοξική μεθανόλη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση ενός ανθρώπου στην τοξική μεθανόλη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως, σύμφωνα με την FDA είναι:

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, ο FDA προειδοποίησε τους ανθρώπους να αποφύγουν περισσότερες από 100 μάρκες απολυμαντικών χεριών λόγω πιθανής μόλυνσης από μεθανόλη.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Recall: Hand Sanitizers May Contain Toxic Methanol https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20210430/recall-hand-sanitizers-may-contain-toxic-methanol

Scentsational Soaps & Candles, Inc. Issues Voluntary Nationwide Recall of Scented Hand Sanitizers Due to the Presence of Methanol (Wood Alcohol), Benzene and Acetaldehyde https://www.fda.gov/safety/recalls-market-withdrawals-safety-alerts/scentsational-soaps-candles-inc-issues-voluntary-nationwide-recall-scented-hand-sanitizers-due

FDA: Toxic Methanol in 100-plus Hand Sanitizers https://www.webmd.com/lung/news/20200624/fda-warning-these-9-hand-sanitizers-may-be-toxic