Φυσικές θεραπείες

12 φυσικοί τρόποι ανακούφισης από τον πόνο

Ποιοι φυσικοί τρόποι αναλγησίας υπάρχουν;

Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αναλγησία αποτελεί κύρια μέριμνα για να μην στρεσάρεται ο ασθενής. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη είναι αποτελεσματικά αναλγητικά του πόνου, αλλά η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους ανακούφισης από τον πόνο;

  1. Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο με φυσικό τρόπο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το έλαιο λεβάντας για την ανακούφιση από τον πόνο, για να βοηθήσουν τον ύπνο και για να απαλύνουν το άγχος. Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με πονοκεφάλους ημικρανίας σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο λεβάντας έχει ανακουφιστική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση σε ζώα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ρυθμίζει επί του παρόντος τα συστατικά και τις δοσολογίες των αιθέριων ελαίων, οπότε χρησιμοποιήστε τα με προσοχή. Μιλάτε πάντα με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε νέα αιθέρια έλαια. Μην καταπίνετε αιθέρια έλαια, καθώς μπορεί να είναι τοξικά. Εάν εφαρμόζετε ένα έλαιο τοπικά, το αραιώνετε πάντα σε ένα έλαιο φορέα.

  1. Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Το δενδρολίβανο είναι ένα άλλο αιθέριο έλαιο που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Ορισμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι το φυτό δενδρολίβανο, Rosmarinus officinalis L., μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πονοκεφάλου, του μυϊκού και οστικού πόνου και των επιληπτικών κρίσεων. Το δενδρολίβανο μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, να χαλαρώσει τους λείους μύες και να ενισχύσει τη μνήμη. Αραιώστε τα αιθέρια έλαια σε ένα λάδι-βάση, όπως το αμυγδαλέλαιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το βότανο δρα σε υποδοχείς στον εγκέφαλο που ονομάζονται υποδοχείς οπιοειδών, οι οποίοι εμπλέκονται με την αίσθηση του πόνου. Μια κλινική δοκιμή του 2013 διαπίστωσε ότι το έλαιο δενδρολίβανου μείωσε τον πόνο σε άτομα που βιώνουν στέρηση οπιούχων.

  1. Αιθέριο έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας προέρχεται από το φυτό Mentha piperita L. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το φυτό μέντα έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και ανακουφιστική από τον πόνο δράση. Οι δραστικές ενώσεις στο έλαιο μέντας περιλαμβάνουν την καρβακρόλη, τη μενθόλη και το λιμονένιο. Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν αραιωμένο αιθέριο έλαιο μέντας ως τοπική θεραπεία, δηλαδή τρίβουν αραιωμένο έλαιο στην περιοχή που αισθάνεται πόνο. Μια ανασκόπηση του 2015 σημειώνει ότι οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποιούν τη μέντα για να ανακουφίσουν τους επώδυνους σπασμούς και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η εφαρμογή ελαίου μέντας στους κροτάφους και το μέτωπο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τον πονοκέφαλο έντασης.

Αποφύγετε να βάζετε έλαιο μέντας σε πληγωμένο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό κάντε μια δειγματοληπτική δοκιμή πριν χρησιμοποιήσετε έλαιο μέντας σε μια επώδυνη περιοχή. Μην χρησιμοποιείτε έλαιο μέντας κοντά σε παιδιά.

  1. Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Το τελευταίο αιθέριο έλαιο σε αυτή τη λίστα με τους φυσικούς τρόπους ανακούφισης του πόνου είναι το έλαιο ευκαλύπτου. Αυτό το φυτικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής στο σώμα. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου ανακούφισε τον πόνο σε σύγκριση με το αμυγδαλέλαιο. Οι συμμετέχοντες εισέπνεαν έλαιο ευκαλύπτου για 30 λεπτά την ημέρα επί 3 ημέρες. Όλοι τους ανάρρωναν από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.

Μην χρησιμοποιείτε το έλαιο ευκαλύπτου κοντά σε παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Ο ευκάλυπτος μπορεί να προκαλέσει άσθμα. Είναι σημαντικό να τον αραιώνετε σε ένα λάδι-βάση πριν τον εφαρμόσετε τοπικά. Επίσης, γι’ αυτό μην διαχέετε τον ευκάλυπτο σε δημόσιους χώρους. Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι τοξικό εάν το καταπιεί κάποιος. Κάντε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα δεν πρόκειται να αντιδράσει στον ευκάλυπτο που εφαρμόζεται τοπικά.

  1. Γαρύφαλλα

Οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τα γαρύφαλλα, από το φυτό Eugenia caryophyllata, ως σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση του πονόδοντου. Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι το τζελ γαρύφαλλου είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τζελ βενζοκαΐνης, το οποίο είναι ένα τοπικό τζελ που χρησιμοποιούν συχνά οι οδοντίατροι για να μειώσουν τον πόνο των βελόνων. Οι ερευνητές εφάρμοσαν γαρύφαλλο, τζελ βενζοκαΐνης ή εικονικό φάρμακο στο εσωτερικό του στόματος των συμμετεχόντων. Ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα πόνου τόσο με τα τζελ γαρύφαλλου όσο και με τα τζελ βενζοκαΐνης, αλλά όχι με τα εικονικά φάρμακα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε πόσο αποτελεσματικά το γαρύφαλλο θα μπορούσε να ανακουφίσει άλλα είδη πόνου. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το γαρύφαλλο μπορεί να έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασική και αντιιική δράση.

  1. Καψαϊκίνη

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης την καψαϊκίνη, που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι, για φυσική ανακούφιση από τον πόνο. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ένα ήπιο κάψιμο ή μυρμήγκιασμα όταν ένα άτομο την εφαρμόζει τοπικά. Μια μελέτη του 2011 σημειώνει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι τοπικές κρέμες και τα επιθέματα καψαϊκίνης στη διαχείριση του πόνου. Πολλά προϊόντα ανακούφισης του πόνου περιέχουν καψαϊκίνη. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί ανακουφίζει τον πόνο, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι μειώνει την ευαισθησία του δέρματος στον πόνο δρώντας στις ίνες των νοσηροποιητών. Πρόκειται για νεύρα που μεταφέρουν σήματα πόνου.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ, ή Zingiber officinale, είναι μια ρίζα που δείχνει πολλά υποσχόμενη ως φυσικό παυσίπονο. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι η λήψη 2 γραμμαρίων τζίντζερ την ημέρα μείωσε μέτρια τον μυϊκό πόνο από την άσκηση αντίστασης και το τρέξιμο, όταν οι άνθρωποι το έλαβαν για τουλάχιστον 5 ημέρες. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση και να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την άσκηση. Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε το τζίντζερ στη διατροφή σας προσθέτοντας ωμό τζίντζερ σε smoothies ή τσάι. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν συμπληρώματα τζίντζερ, τα οποία διατίθενται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το φυσικό, φρέσκο συστατικό μπορεί να είναι πιο υγιεινό. Πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό πριν από τη λήψη οποιουδήποτε νέου συμπληρώματος. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν παρενέργειες και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή.

  1. Πύρεθρο

Το πύρεθρο, που ονομάζεται επίσης featherfew, είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Οι παραδοσιακές χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπεία του πυρετού, των ημικρανιών, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των πονόδοντων και των στομαχόπονων, καθώς και την αύξηση του μητρικού γάλακτος. Το πύρεθρο περιέχει ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τους μυϊκούς σπασμούς. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία δηλώνει ότι υπάρχουν ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι το πύρεθρο, αλλά ότι είναι πιθανώς χρήσιμο για την πρόληψη των πονοκεφάλων ημικρανίας. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2011 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άνθη και τα φύλλα του πύρεθρου έχουν αναλγητικές, ή ανακουφιστικές από τον πόνο, ιδιότητες. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Έτσι, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν το δοκιμάσετε.

  1. Κουρκουμάς

Η κουρκούμη, το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού κουρκουμάς, έχει ανακουφιστικές ιδιότητες. Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κουρκουμά είναι εξίσου αποτελεσματικό με την ιβουπροφαίνη για τη διαχείριση του πόνου στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, όταν ένα άτομο το λαμβάνει για 4 εβδομάδες. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ένα κοινό φυτικό φάρμακο για τη μείωση της φλεγμονής. Για να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη φυσική του μορφή στη διατροφή, δοκιμάστε να τον προσθέσετε σε κάρυ, smoothies ή χυμούς.

  1. Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία που οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις. Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) αναφέρει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένους τύπους πόνου, όπως:

Μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι παθαίνουν πονοκεφάλους και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών. Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει με τον μυοσκελετικό πόνο, τον πονοκέφαλο και τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για τις επιδράσεις του βελονισμού σε άλλες καταστάσεις πόνου, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για πολλούς τύπους πόνου.

  1. Γιόγκα

Η γιόγκα είναι μια φυσική πρακτική διαλογισμού που μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο για τη φυσική διαχείριση του πόνου. Η διαχείριση του πόνου στην πλάτη συχνά περιλαμβάνει διατάσεις και φυσικοθεραπεία. Η γιόγκα τα παρέχει αυτά. Ενσωματώνει ασκήσεις αναπνοής, αυτοφροντίδα και μεθόδους χαλάρωσης, οπότε η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με το άγχος ή το στρες. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τον πόνο στη μέση. Το NCCIH δηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και στον αυχένα, αλλά ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες παθήσεις, όπως ο πονοκέφαλος, η αρθρίτιδα ή η ινομυαλγία.

  1. Διαλογισμός

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στρέφονται όλο και περισσότερο στον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας ως φυσική θεραπεία. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά οι αρχικές μελέτες είναι ελπιδοφόρες. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2017 εξέτασε 38 μελέτες και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου, την κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, οι συγγραφείς λένε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να δούμε ακριβώς πόσο αποτελεσματικός είναι.

Συμπερασματικά:

Όταν ένα άτομο παίρνει τα παραδοσιακά φάρμακα ανακούφισης του πόνου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση του. Τα φυσικά παυσίπονα, ωστόσο, προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια προσθέτοντας μερικές σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο ή σε ένα ατμόλουτρο και εισπνέοντας τον ατμό. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσθέσουν τα βότανα και τα μπαχαρικά που αναφέρονται παραπάνω στα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, μπορεί αντ’ αυτού να τα λάβει ως συμπληρώματα. Η ενσυνειδητότητα είναι εύκολο να δοκιμαστεί στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τη γιόγκα στο σπίτι, για την οποία υπάρχουν πολλά εισαγωγικά βίντεο διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Για να δοκιμάσετε τον βελονισμό, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία, πιστοποιημένο θεραπευτή. Κάθε φυσικό αναλγητικό του πόνου δεν θα λειτουργήσει για όλους. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρουν ότι μια φυσική επιλογή που λειτουργεί καλά γι’ αυτούς μακροπρόθεσμα. Άλλοι μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν τον πόνο με φυσικό τρόπο και να προτιμούν την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή.


+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lavender Essential Oil in the Treatment of Migraine Headache: A Placebo-Controlled Clinical Trial https://www.karger.com/Article/Abstract/335249

Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil https://www.scielo.br/j/aabc/a/PxSc9T7wm4fXK4KCXrvWwWy/?lang=en

Beneficial Effects of Rosmarinus Officinalis for Treatment of Opium Withdrawal Syndrome during Addiction Treatment Programs: A Clinical Trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473/

Essential oils used in aromatherapy: A systemic review https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033#bib61

Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/502727/

The effect of clove and benzocaine versus placebo as topical anesthetics https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16530911/

Anti-inflammatory activity of clove (Eugenia caryophyllata) essential oil in human dermal fibroblasts https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130734/

Topical capsaicin for pain management: therapeutic potential and mechanisms of action of the new high-concentration capsaicin 8% patch https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/

Ginger (Zingiber officinale) as an Analgesic and Ergogenic Aid in Sport: A Systemic Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26200194/

Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/

Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964021/

Acupuncture: In Depth https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-in-depth

Acupuncture for Chronic Pain: Update of an Individual Patient Data Meta-Analysis https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30780-0/fulltext

Yoga for Pain https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/yoga-for-pain

Yoga for chronic low back pain: A meta-analysis of randomized controlled trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805350/

Mindfulness Meditation for Chronic Pain: Systematic Review and Meta-analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5368208/