Υγεία Δέρματος

12 Μύθοι για το δέρμα

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και παίζει πολλαπλούς ρόλους. Για παράδειγμα, βοηθάει να κρατήσουμε τα εσωτερικά μας όργανα στο εσωτερικό του οργανισμού και εμποδίζει την πορεία των παθογόνων μικροοργανισμών προς αυτό. Μας βοηθά επίσης να παραμένουμε ζεστοί όταν κάνει κρύο και να δροσιστούμε όταν κάνει ζέστη. Είναι σημαντικό ότι το δέρμα φιλοξενεί τους αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Παρά το ευρύ φάσμα των φυσιολογικών λειτουργιών που διαδραματίζει αυτό το όργανο, είναι αναμφισβήτητα πιο διάσημο επειδή είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αν και ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν. Το δέρμα είναι επίσης το πιο ορατό μας όργανο. Και επειδή είναι τόσο ορατό, το δέρμα έχει επίσης γίνει το όργανο-στόχος για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, πολλά από τα οποία υπόσχονται πιο καθαρό, υγιές και νεανικό δέρμα.

 1. Η ακριβή κρέμα δέρματος μπορεί να κρατήσει το δέρμα σας «νεανικό» για πάντα;

Η βιομηχανία κρέμας δέρματος είναι τεράστια. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, οι πωλήσεις «ακριβών προϊόντων περιποίησης δέρματος » ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Και αυτό σηματοδότησε πτώση 18% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2019. Ωστόσο, παρά την προσοδοφόρα δημοτικότητά τους και ανεξάρτητα από το κόστος, καμία κρέμα δέρματος δεν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τη γήρανση επ’ αόριστον. «Αυτό είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ και σίγουρα δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Δρ Phillips. Όπως εξήγησε ο καθηγητής «οι απλές ενυδατικές κρέμες μπορούν να επιτύχουν αρκετά πράγματα. Οι κρέμες που περιέχουν τοπικά ρετινοειδή μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης». Σημειώνει ωστόσο ότι «δεν γνωρίζει καμία κρέμα που να διατηρεί το δέρμα νεανικό για πάντα». Ο δρ Goldstein μας ενημέρωσε ότι «το 90% της γήρανσης του δέρματος προέρχεται από φωτοκαταστροφές. Έτσι, όλες οι κρέμες που δηλώνουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τις ρυτίδες και τη γήρανση, χάνουν το στόχο τους». Η πιο σημαντική παρέμβαση για την επιβράδυνση της διαδικασίας είναι η χρήση ενός αντηλιακού με κάλυψη UV. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι ακριβά.

 1. Η κατανάλωση νερού διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο;

Αυτή είναι μια μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Williams, η κατανάλωση νερού διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο μόνο «με την έννοια ότι το νερό διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο και το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος». Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση νερού επηρεάζει άμεσα το δέρμα σας, εκτός αν πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, όπως η θερμοπληξία ή η σοβαρή αφυδάτωση», δήλωσε ο Δρ Goldstein.

 1. Το αντιβακτηριδιακό σαπούνι είναι καλύτερο για το δέρμα;

Πρόκειται για μύθο. Η φυσική χλωρίδα του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του. «Η χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών μπορεί να διαταράξει αυτή τη φυσική ισορροπία», εξηγεί ο καθηγητής Williams. «Μπορούν επίσης να είναι πιο σκληρά για το δέρμα από τα σαπούνια με ουδέτερο pH». Η τακτική απομάκρυνση τόσο των καλών όσο και των κακών βακτηρίων δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα, εκτός αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αυτό είναι σημαντικό, για παράδειγμα, αν εργάζεστε στην υγειονομική περίθαλψη, στο χειρισμό τροφίμων ή φυσικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

 1. Το βρώμικο πρόσωπο προκαλεί ακμή;

Κατά την επαγγελματική άποψη του καθηγητή Williams, αυτό είναι «ανοησία». Εκτός αν, όπως εξήγησε, η βρωμιά «είναι μόλυνση με λιπαρές ουσίες, όπως η πομάδα μαλλιών, το λιπαρό μακιγιάζ ή η επαγγελματική έκθεση σε πετρέλαιο». Η συνήθης βρωμιά δεν θα προκαλέσει ακμή. «Η ακμή προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση των ορμονών και του δέρματος, όχι από τη βρωμιά. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν απολεπιστικά, τονωτικά και πολλά προϊόντα για να καθαρίσουν το πρόσωπό τους για να αντιμετωπίσουν ή να αποτρέψουν την ακμή, αλλά συχνά αυτό μπορεί απλώς να οδηγήσει σε ερεθισμό. Οι πόροι φράσσονται από την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του δέρματος, όχι από τη βρωμιά». – Dr. Goldstein

Εμβαθύνοντας στις λεπτομέρειες, ο Dr. Phillips δήλωσε στο MNT ότι, αν και η χλωρίδα του δέρματος μπορεί να διαφέρει σε άτομα που έχουν ακμή σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν, αυτό δεν οφείλεται στην καθαριότητα. Προσθέτει επίσης μια ενδιαφέρουσα σημείωση σχετικά με μια μάλλον σύγχρονη δερματολογική πάθηση: «Τον τελευταίο χρόνο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ακμής του «κινητού τηλεφώνου», όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν κηλίδες ακμής στην πλευρά του προσώπου τους που πιέζει το κινητό τους τηλέφωνο. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με έναν συνδυασμό ορατού φωτός μικρού μήκους κύματος από τα smartphones, ιδρώτα, σκόνης, θερμότητας, τριβής και βακτηρίων στην επιφάνεια των τηλεφώνων. Οι εκλάμψεις μπορούν να προληφθούν με τον τακτικό καθαρισμό των οθονών των τηλεφώνων».

 1. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή;

Με απλά λόγια, ο καθηγητής Williams γράφει ότι πρόκειται για «έναν ακόμη μύθο». Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

 1. Κάθε έκθεση στον ήλιο κάνει κακό στο δέρμα;

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί κάποιο βαθμό φωτοβλάβης, αλλά κάποια έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της σύνθεσης της βιταμίνης D, ειδικά για τους ανθρώπους σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τον ισημερινό και για όσους έχουν σκουρόχρωμο δέρμα και δέχονται μικρότερη έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί να παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και ο κνησμός. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά πρέπει να αντισταθμίζονται από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ο οποίος γνωρίζουμε ότι στους λευκούς πληθυσμούς σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Συνιστάται τη χρήση αντηλιακού με υψηλό συντελεστή, η χρήση κατάλληλου ρουχισμού και η παραμονή στη σκιά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. τις ηλιόλουστες ημέρες.  Ο Δρ Goldstein, που επικεντρώνεται στη χειρουργική του καρκίνου του δέρματος, υιοθέτησε μια πιο αυστηρή γραμμή: «Υπάρχει μια επιδημία καρκίνου του δέρματος με τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια νέους καρκίνους που αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα αυτών των καρκίνων οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο». Αν και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, εξήγησε ότι μπορούμε επίσης να την αντλήσουμε από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα, «1 στους 5 Αμερικανούς θα πάθει καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα θα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και μόνο δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μέχρι το 2040».

 1. Το μαύρισμα με σπρέι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες;

Το μαύρισμα με σπρέι δεν προστατεύει από τις βλάβες του ήλιου, εκτός αν περιέχει πρόσθετα προστατευτικά UV. «Το να ψεκάζετε απλώς χρώμα στο δέρμα δεν προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες», δήλωσε ο καθηγητής Williams. Ο Δρ Phillips επαναλαμβάνει το μήνυμα: «Δεν παρέχουν καμία προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στο αντηλιακό«.

 1. Η βιταμίνη Ε βοηθά να απαλλαγούμε από τα σημάδια του δέρματος;

Με την πάροδο των ετών, πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει κατά πόσο η βιταμίνη Ε μειώνει την εμφάνιση των ουλών, αλλά οι ειδικοί μας ήταν ομόφωνοι στις απαντήσεις τους. Μέχρι σήμερα, λέει ο καθηγητής Williams, τα στοιχεία είναι «μη πειστικά». Ο Δρ Goldstein συμφώνησε ότι «τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση της βιταμίνης Ε για την απαλλαγή των ουλών».  Ο Dr. Phillips πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιζήμια». Ωστόσο, ως εναλλακτική προσέγγιση, μας είπε ότι «τα προϊόντα σε γέλη σιλικόνης έχουν αποδειχθεί σταθερά ότι αποτρέπουν την υπερανάπτυξη των ουλών και βελτιώνουν την εμφάνιση των ώριμων ουλών».

 1. Τα «φυσικά» προϊόντα είναι καλύτερα για το δέρμα;

Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως «φυσικά» είναι δημοφιλή στους καταναλωτές. Ωστόσο, ο όρος «φυσικό» δεν λέει τίποτα για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια ενός προϊόντος. «Το αρσενικό είναι φυσικό εξάλλου», μας υπενθύμισε ο καθηγητής Williams. «Πολλά φυσικά προϊόντα, όπως οι ενυδατικές κρέμες, είναι πολύ ακριβά και δεν έχουν κανένα πρόσθετο όφελος σε σχέση με τα φθηνότερα, εξευγενισμένα προϊόντα». Σημείωσε επίσης ότι «τα φυσικά προϊόντα μπορεί να έχουν εξίσου πολλές παρενέργειες με τα καλά δοκιμασμένα ιατρικά προϊόντα – μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας. Αλλά είναι μια προσωπική επιλογή – αν στους ανθρώπους αρέσει ο ήχος της λέξης «φυσικό» ως ευφημισμός για το «ήπιο» ή «ασφαλές» και θέλουν να πληρώσουν για το προϊόν, αυτό είναι στο χέρι τους». «Ο δηλητηριώδης κισσός είναι απολύτως φυσικός», δήλωσε ο Δρ Goldstein, «αλλά δεν θα τον τρίβατε σε όλο το δέρμα σας». Εξήγησε επίσης ότι τα απολύτως φυσικά προϊόντα μπορεί να εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Τα φυσικά συστατικά, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και να ερεθίσουν το δέρμα.

 1. Οι πληγές χρειάζονται αέρα για να επουλωθούν;

Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος και διαδεδομένος μύθος, αλλά, όπως εξήγησε συνοπτικά ο καθηγητής Williams, «δεν είναι αλήθεια – οι πληγές επουλώνονται καλύτερα με καθαρό, υγρό περιβάλλον». Η έρευνα έχει δείξει ότι τα κύτταρα μεταναστεύουν καλύτερα για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν την επούλωση σε υγρό περιβάλλον, ιδίως στα πρώτα στάδια της επούλωσης. Η διατήρηση μιας πληγής καλυμμένης με Aquaphor ή παρόμοια αλοιφή και έναν επίδεσμο είναι ιδανική (εάν δεν υπάρχει μόλυνση). Προς το τέλος της διαδικασίας επούλωσης, μόλις σχηματιστεί νέος συνδετικός ιστός και μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, ο αέρας μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία επούλωσης.

 1. Η καθημερινή απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα;

Η απολέπιση του δέρματος είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός εργαλείου απολέπισης, μιας κοκκώδους επιφάνειας ή χημικών ουσιών. Αν και δημοφιλής, η απολέπιση δεν είναι απαραίτητη. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Williams, «το δέρμα είναι πιο λείο μετά την απολέπιση, αλλά η επαναλαμβανόμενη απολέπιση βλάπτει τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος».

 1. Η μαύρη αλοιφή είναι μια ασφαλής θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος;

Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στην αγορά η λεγόμενη μαύρη αλοιφή, ένα παράγωγο του φυτού bloodroot. Ασυνείδητες εταιρείες την εμπορεύονται ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα, η μαύρη αλοιφή μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο καθηγητής Williams μας είπε ότι «η σανγκουιναρίνη – το ενεργό συστατικό της μαύρης αλοιφής – μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νέκρωση των ιστών και μπορεί να μην σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος. Πάντα να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο για να διαγνωστεί πρώτα σωστά ο ύποπτος καρκίνος του δέρματος και να συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθεί». Μας έστειλε επίσης έναν σύνδεσμο σε ένα πρόσφατο άρθρο που συζητά τη μαύρη αλοιφή. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι «κλινικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του bloodroot προέρχονται κυρίως από μελέτες περιπτώσεων με δυσμενή αποτελέσματα που αφορούσαν ασθενείς που αυτοθεραπεύτηκαν με μαύρες αλοιφές». Ο Dr. Goldstein αντικατοπτρίζει αυτά τα ευρήματα, εξηγώντας ότι «έχω δει θλιβερές εκβάσεις ανθρώπων που προσπάθησαν αυτή τη θεραπεία». Επανέλαβε επίσης ότι η μαύρη αλοιφή βλάπτει τους υγιείς ιστούς χωρίς να θεραπεύει αποτελεσματικά τον καρκίνο. Ο Dr. Phillips επιβεβαιώνει τις αρνητικές συνέπειες της μαύρης αλοιφής: «Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καταχωρήσει τη μαύρη αλοιφή ως ψεύτικη θεραπεία για τον καρκίνο και πρέπει να αποφεύγεται!»

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Skin Anatomy and Morphology https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-13-2541-0_1

Skin Is Not the Largest Organ https://core.ac.uk/download/pdf/81996866.pdf

Beauty 2020 Results and Forecast: The COVID-19 Impact https://www.cosmeticsandtoiletries.com/marketdata/consumers/Beauty-2020-Results-and-Forecast-the-COVID-19-Impact-571995271.html

‘Cell-phone acne’ epidemic during the COVID-19 pandemic https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ced.14360

Nitric oxide induces human CLA+CD25+Foxp3+ regulatory T cells with skin-homing potential https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30924-7/fulltext

The Role of Topical Vitamin E in Scar Management: A Systematic Review https://academic.oup.com/asj/article/36/8/959/2613951?login=true

Say no to 'natural' on food labels https://www.consumerreports.org/cro/news/2014/06/say-no-to-natural-on-food-labels/index.htm

Clinical Impact Upon Wound Healing and Inflammation in Moist, Wet, and Dry Environments https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/wound.2012.0412

Dermatologic uses of bloodroot: a review and reappraisal https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.15273

Do Not Use: Black Salve is Dangerous and Called by Many Names https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/do-not-use-black-salve-dangerous-and-called-many-names