Διατροφή

12 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, τα σχολεία ανοίγουν και οι ιώσεις εξαπλώνονται! Οι ιοί θα υπάρχουν πάντα, όπως προϋπήρχαν για αυτό καλό είναι το δικό μας αμυντικό σύστημα και των παιδιών μας να λειτουργεί σωστά για να τους αντιμετωπίσει και να τους ξεπερνάμε εύκολα.

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

1. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Β (ριβοφλαβίνη και νιασίνη), συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, το σελήνιο μειώνει την σοβαρότητα της γρίπης, ενώ η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει ευκολότερα τους ιούς. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία και την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία εμπλέκονται στην ανοσοαπόκριση. Επιπρόσθετα, ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό να επουλώσει ευκολότερα τις πληγές.

3. Καρπούζι

Το καρπούζι περιέχει σε αφθονία ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, η οποία ενισχύει την δύναμη του ανοσοποιητικού, ώστε να καταπολεμά ευκολότερα τις λοιμώξεις.

4. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνουν την σοβαρότητα του κρυολογήματος. Όταν αγοράζετε γιαούρτι, ελέγξτε την ετικέτα για να είστε σίγουροι για τα προβιοτικά που περιέχει. Επιπρόσθετα, ελέγξτε την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη D, καθώς διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες κρυολογήματος και γρίπης.

5. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να δημιουργεί νέα κύτταρα και να επιδιορθώνει το DNA. Επιπρόσθετα, διαθέτει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και πολλά άλλα. Φάτε το σπανάκι ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος.

6. Τσάι

Το τσάι, είτε πράσινο, είτε λευκό, είτε μαύρο, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που καταπολεμούν τις ασθένειες. Τα εν λόγω αντιοξειδωτικά, καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.

7. Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία καταστρέφει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

8. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το σώμα από διάφορες βλάβες, όπως βιταμίνες Α και C και γλουταθειόνη.

9. Σκόρδο

Το ωμό σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του δέρματος χάρη στην ικανότητα του να καταπολεμά βακτήρια, ιούς και μύκητες. Επιπρόσθετα, μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη. Χρησιμοποιείστε το ολόκληρο, όχι μόνο σε σκόνη, για να αποκομίσετε όλα του τα οφέλη.

10. Κοτόσουπα

Η σπιτική σούπα κοτόπουλου μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Επιπλέον, περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται καρνοσίνη, η οποία μπορεί να προστατεύσει το σώμα από τον ιό της γρίπης.

11. Χυμός ροδιού

Ο χυμός ροδιού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και διάφορα είδη ιών, ανάμεσα τους και ο ιός της γρίπης.

12. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία και την τάση για εμετό. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

16 Foods That Boost Your Immune System https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-immune-foods

Probiotics https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/probiotics-01

Health benefits of taking probiotics https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics

Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/

Glutathione and immune function https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/glutathione-and-immune-function/39488A395CB25E88283204A938A4CBD9

Flavonoids https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

Vitamin E https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

Zinc https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

Vitamin C May Be Effective Against Common Cold Primarily in Special Populations https://www.medscape.org/viewarticle/560249

FOODS THAT BOOST IMMUNITY https://www.vitaminrush.com/11389/foods-that-boost-immunity/

Effect of Lactobacillus rhamnosus LGG® and Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12® on health-related quality of life in college students affected by upper respiratory infections https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-lactobacillus-rhamnosus-lgg-and-bifidobacterium-animalis-ssp-lactis-bb12-on-healthrelated-quality-of-life-in-college-students-affected-by-upper-respiratory-infections/960C36F3B9062F63991FC406F9141EC9

Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1745-7599.2009.00409.x

The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161475499700059