Παιδί

12 τρόποι να μάθετε στο παιδί σας να αγαπήσει την ανάγνωση βιβλίων

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να κατευθύνετε το παιδί σας προς τα βιβλία. Αλλά με τα νήπια, ο στόχος είναι να καλλιεργήσετε μια δια βίου αγάπη για το διάβασμα.

Οι γονείς συχνά έρχονται σε μένα θέλοντας να ωθήσουν τους ακαδημαϊκούς πάρα πολύ, πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Κάντε το διάβασμα ένα χαρούμενο γεγονός γι’ αυτά.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα;

  1. Ξεκινήστε ένα τελετουργικό ανάγνωσης

Η καθιέρωση μιας τακτικής ώρας ανάγνωσης καθιερώνει μια ρουτίνα που αγαπούν τα μικρά παιδιά – γι’ αυτό και το παραμύθι πριν τον ύπνο είναι μια πατροπαράδοτη παράδοση. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και πολλά άλλα καθημερινά γεγονότα παρέχουν επίσης καλές ευκαιρίες για ανάγνωση.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε να διαβάζετε μια ιστορία για πρωινό, μια ιστορία για το μπάνιο ή μια ιστορία μόλις γυρίσει το παιδί σας από τον παιδικό σταθμό.

  1. Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς

Το θέμα δεν είναι να διαβάζει τις λέξεις. Σε αυτή την ηλικία, έχει να κάνει με το να μάθουν να αγαπούν την αλληλεπίδραση με τη μαμά, τον μπαμπά ή έναν φροντιστή. Όταν το παιδί σας κάθεται στην αγκαλιά σας καθώς διαβάζετε δυνατά, δεν απολαμβάνει μόνο τα βιβλία, αλλά και την ασφάλεια της αμέριστης προσοχής σας.

  1. Επιλέξτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία σας

Τα νήπια λατρεύουν τα επιτραπέζια βιβλία ,τα βιβλία της μπανιέρας και κάθε είδος που μπορούν να κρατήσουν εύκολα και να χειριστούν μόνα τους. Αγαπούν τις ιστορίες που συνοδεύονται από φωτεινές, καθαρές, ρεαλιστικές εικόνες. Και, φυσικά, λατρεύουν τα στιχάκια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το 2χρονο παιδί σας δεν θα εκτιμήσει τις ιστορίες που επιλέγει ο μεγάλος του αδελφός.

       4.Κάντε το διάβασμα διασκεδαστικό

Μην σας πιάνουν ντροπές όταν διαβάζετε στο παιδί σας. Γρυλίστε όπως ο μπαμπάς αρκούδος στην Χρυσομαλλούσα και τσιρίξτε όπως το γουρουνάκι στο Γουίνι.

Τα παιδιά αγαπούν το δράμα όσο και οι ενήλικες, οπότε ένα μεγαλύτερο νήπιο μπορεί να λατρέψει να προσποιείται ότι είναι ο τρομακτικός λύκος στα Τρία γουρουνάκια. Ενθαρρύνετέ το, ακόμα κι αν αυτό επιβραδύνει την εξέλιξη της ιστορίας. Θα αποκομίσει περισσότερα από την ιστορία αν συμμετέχει ενεργά.

  1. Διαλέξτε βιβλία που τους ενδιαφέρουν

Επιλέξτε βιβλία για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες – επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, κολύμπι, παιχνίδι με μπάλα. Ανταλλάξτε τις αγαπημένες τους ταινίες με βιβλία με τους ίδιους χαρακτήρες. Μπορεί να έχετε απορήσει με την απήχηση του Barney, αλλά αν το παιδί σας λατρεύει τον χαζοχαρούμενο, μωβ δεινόσαυρο, θα λατρέψει και τα βιβλία για τις περιπέτειές του.

  1. Μιλήστε για αυτά που διαβάζετε

Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα τις λέξεις όταν τις ακούνε συχνά. Συζητήστε, στις διαδρομές με το αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της ταινίας – όποτε μπορείτε. Μιλήστε με το νήπιό σας και μη φοβάστε να χρησιμοποιείτε σύνθετες λέξεις και φράσεις.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις σχετικά με όσα διάβασε. Τα νήπια είναι περίεργα και αναρωτιούνται ασταμάτητα για τον κόσμο, οπότε μην ντρέπεστε να προσπαθήσετε να εξερευνήσετε μαζί του τα ενδιαφέροντά του.

  1. Διαβάστε το ξανά και ξανά

Καταπνίξτε τα χασμουρητά σας αν διαβάζετε την “Την κοκκινοσκουφίτσα” κάθε βράδυ τον τελευταίο μήνα και το παιδί σας εξακολουθεί να ζητάει να την ξανακούσει. Η επανάληψη είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της παιδικής ηλικίας των νηπίων.

Ο λόγος που τα παιδιά λατρεύουν να διαβάζουν τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά είναι ότι διψούν τόσο πολύ να μάθουν. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το νήπιό σας έχει απομνημονεύσει τα αγαπημένα του αποσπάσματα και ανυπομονεί να προσθέσει κι άλλες φράσεις-κλειδιά – και τα δύο είναι σημάδια αυξανόμενης αναγνωστικής ετοιμότητας.

  1. Απολαύστε τα βιβλία της βιβλιοθήκης

Ακόμα και στα μωρά αρέσει η ώρα των παραμυθιών στη βιβλιοθήκη και είναι μια υπέροχη περιπέτεια για τα νήπια. Το παιδί σας μπορεί να ανακαλύψει ένα νέο αγαπημένο βιβλίο, όταν αυτό παρουσιάζεται από έναν άνθρωπο που δουλεύει στην βιβλιοθήκη με καταπραϋντική φωνή και ίσως κάποιες εικόνες ή μαριονέτες για να απεικονίσει τη δράση. Και, φυσικά, οι βιβλιοθήκες επιτρέπουν στους γονείς -και στα παιδιά- να δοκιμάσουν αμέτρητες ιστορίες χωρίς να ξοδέψουν ένα σωρό χρήματα.

  1. Κάντε την αφήγηση των παραμυθιών μέρος της ζωής σας

Ενώ είστε στο τραπέζι του φαγητού ή στο αυτοκίνητο, αφηγηθείτε παραμύθια όπως η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες, ανέκδοτα από τη δική σας παιδική ηλικία ή ιστορίες που έχουν ως κεντρικό ήρωα το παιδί σας. Φτιάξτε βιβλία με τις ζωγραφιές ή τις αγαπημένες φωτογραφίες του παιδιού σας και αφηγηθείτε ιστορίες γι’ αυτές ή ζητήστε του να γίνει ο αφηγητής του παραμυθιού.

  1. Δείξτε την αγάπη σας για τα βιβλία

Το παιδί σας θέλει να σας μιμηθεί. Αν βλέπει βιβλία σε όλο το σπίτι και ξέρει ότι σας αρέσει να περνάτε το χρόνο σας με ένα όποτε έχετε μια στιγμή για τον εαυτό σας, θα μάθει ότι τα βιβλία είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή. Το να διαμορφώσετε τη δική σας αγάπη για το διάβασμα είναι πιο ισχυρό από το να αναγκάσετε το παιδί σας να παρακολουθήσει μια αυστηρή ώρα που θα διαβάζει παραμύθια.

  1. Μην επιβραβεύετε με το διάβασμα

Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε την ώρα των παραμυθιών ως κίνητρο – για παράδειγμα, μην λέτε στο παιδί σας ότι μπορεί να ακούσει μια ιστορία αν τελειώσει το δείπνο του. Όταν το διάβασμα συνδέεται με συστήματα ανταμοιβής και τιμωρίας, δεν αποτελεί θετική εμπειρία. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ώρες για να διαβάσετε που σας φαίνονται φυσικές, όπως όταν θέλετε το παιδί σας να ηρεμήσει πριν τον ύπνο του.

  1. Ελαχιστοποιήστε τον χρόνο οθόνης

Η παρακολούθηση μιας οθόνης είναι παθητική – γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν να περιμένετε μέχρι τα παιδιά να γίνουν τουλάχιστον 18 μηνών πριν τα αφήσετε να παρακολουθήσουν σειρές ή να παίξουν με εφαρμογές και ψηφιακά παιχνίδια. Προτρέπουν επίσης τους γονείς να περιορίσουν τα μέσα ενημέρωσης για τα παιδιά σε μόλις μία ώρα χρόνου μπροστά στην οθόνη την ημέρα μεταξύ των ηλικιών 2 και 5 ετών και να συνεχίσουν να θέτουν σταθερά όρια στον χρόνο μπροστά στην οθόνη και μετά από αυτό.

Τα ψηφιακά βιβλία είτε πρόκειται για απλά ηλεκτρονικά βιβλία είτε για διαδραστικές εφαρμογές παραμυθιών – μπορεί να είναι μια διασκεδαστική απόλαυση, αλλά αποσπούν την προσοχή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι γονείς και τα παιδιά κάνουν λιγότερες ερωτήσεις όταν διαβάζουν μαζί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να τα ακολουθήσουν. Είναι προτιμότερο να επιμείνετε στα παραδοσιακά έντυπα βιβλία.

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν αλληλεπιδρούν με άλλους, οπότε ενισχύστε τον εγκέφαλο του παιδιού σας με παιχνίδι εκτός συσκευής. Το διάβασμα με το παιδί σας και άλλες διαδραστικές, μη δομημένες δραστηριότητες είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αναπτύξετε τις δεξιότητες συλλογισμού του παιδιού σας και να το διδάξετε να σκέφτεται δημιουργικά.