Μολυσματικές ασθένειες

Είναι αποτελεσματική η χρήση μάσκας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού;

6 πράγματα που πρέπει γνωρίζετε για τη χρήση μάσκας: Τι λένε οι επιστήμονες;

Ενδεχομένως να μην μπορείτε να καταλάβετε τον λόγο που πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βγείτε έξω από το σπίτι ή αν πρέπει να φοράτε μάσκα. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν την χρήση μάσκας από την επιστημονική κοινότητα είναι λιγοστά και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση. Όπως διευκρινίζει μάλιστα η ειδικός επιστήμονας για τις μολυσματικές ασθένειες, Lynora Saxinger, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση μάσκας είναι χρήσιμη εκτός των νοσοκομείων και αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε στη δημιουργία διάφορων απόψεων γύρω από το θέμα, από το ότι η μάσκα δεν χρησιμεύει σε τίποτα, μέχρι την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε διαφορά μέρη του κόσμου.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα σχετικά με τις μάσκες;

Εξετάζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία για την χρήση της μάσκας αναφέρουμε πιο κάτω τις καλύτερες συμβουλές σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Οι συμβουλές σχετικά με την χρήση της μάσκας αλλάζουν ανάλογα με το που ζει κάποιος.

Η χρήση της μάσκας, άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο στις αρχές Απριλίου όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κράτησε μια ουδέτερη στάση, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων για το κατά ποσό είναι επικίνδυνες οι   υφασμάτινες μάσκες, τονίζοντας μάλιστα ότι οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να προορίζονται μόνο για τους επαγγελματίες υγείας.  Οι Υπηρεσίες Υγείας της Αλμπέρτα και ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά, συμβουλεύουν πλέον τους ανθρώπους να φορούν υφασμάτινες μάσκες, όταν δεν είναι δυνατό να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις.

Η Saxinger, εξηγεί ότι οι συμβουλές που δίνονται από τα κράτη για την χρήση μάσκα διαμορφώνονται ανάλογα με το που ζει ο καθένας. Υπάρχουν μέρη που δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας και ο κόσμος αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό και από την άλλη υπάρχουν μέρη που κατά καιρούς οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για την καταστολή διαφόρων επιδημιών, αλλά ακόμη και σε αυτά τα μέρη δεν είναι σαφές το πόσο βοηθά η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις, αναφέρει η Saxinger, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει πάση θυσία να απαντηθούν.

2. Η μάσκα προστατεύει εσάς ή τους άλλους;

Σύμφωνα με την Saxinger, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάσκα μπορεί να προστατεύσει τους άλλους όταν κάποιος είναι άρρωστος, καθώς εμποδίζει τα σταγονίδια από τον βήχα του μολυσμένου ατόμου να φτάσουν στους άλλους, αλλά μάλλον δεν συμβαίνει και το ανάποδο. Όπως εξήγησε η ιδέα πίσω από την χρήση της μάσκας είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα για να το συνειδητοποιήσουν, αν φορούν μάσκα θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλους.

3. Ποιες μάσκες είναι πιο προστατεύτηκες;

Χρειάζεται περεταίρω έρευνα, σύμφωνα με την Saxinger, για να διαπιστωθεί το ποιες μάσκες είναι οι πιο προστατευτικές. Συγκεκριμένα, οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα του κάθε υφάσματος να φιλτράρει τα εναέρια σταγονίδια που ενδεχομένως να μεταφέρουν τον ιό, δεν είναι η ίδια, άρα χρειάζεται μελέτη για να διαπιστωθεί το ποια υφάσματα είναι τα πιο προστατευτικά.

Προς το παρόν, οι οδηγίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι καλύτερο να επιλέγουν ένα ύφασμα που να μπορούν να ανεχθούν για αρκετή ώρα και το οποίο να αποτελείται από αρκετά στρώματα υφάσματος για να βελτιώνεται το φιλτράρισμα του αέρα. Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να ταιριάζει σφιχτά στο πρόσωπο του καθενός, ώστε να μην αναπνέει από την κορυφή και τις πλευρές.

4. Μην αγγίζετε τη μάσκα σας εκτός αν πρόκειται να την βγάλετε

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η Saxinger υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, λόγω του τρόπου χειρισμού της. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να μην αγγίζετε τη μάσκα σας παραμόνο αν πρόκειται να την βγάλετε εντελώς και μάλιστα αν θα την αγγίξετε να την αγγίξετε μόνο από την έξω πλευρά. Μόλις την βγάλετε πετάξτε την εάν είναι μάσκα μιας χρήσης ή φυλάξτε την με ασφάλεια σε μια σακούλα μέχρι να την βάλετε στο πλυντήριο εάν είναι υφασμάτινη.

5. Οι μάσκες πρέπει να πλένονται καθημερινά

Οι μάσκες πρέπει να πλένονται καθημερινά εάν είναι υφασμάτινες σε ζεστό νερό στο πλυντήριο. Πριν και μετά τη χρήση της μάσκας, είναι επίσης σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας.

6. Χρειάζεται περεταίρω έρευνα

Η Saxinger, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα υφάσματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μασκών, για να διαπιστωθούν οι ιδιότητες φιλτραρίσματος του αέρα. Τόνισε μάλιστα, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει την υποχρέωση να δώσει στον κόσμο σταθερά επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία, για το κατά ποσόν η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλει στην καταστολή της μετάδοσης του ιού. Τα στοιχεία αυτά είναι καθοριστικά για την ομαλή επιστροφή μας στην κανονικότητα, είπε, τονίζοντας πως η χρήση της μάσκας, ενδεχομένως να κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να παραμερίσουν όλα τα άλλα μέτρα προστασίας. Υπενθύμισε ωστόσο, ότι το πλύσιμο των χεριών και οι κοινωνικές αποστάσεις, είναι μέχρι στιγμής, τα μόνα αποδεδειγμένα μέτρα προστασίας και δεν πρέπει να παραμερίζονται σε καμία περίπτωση, είτε φοράμε μάσκες είτε όχι.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Six things you need to know about the science behind wearing a homemade mask https://medicalxpress.com/news/2020-05-science-homemade-mask.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

University of Alberta https://medicalxpress.com/partners/university-of-alberta/