Μολυσματικές ασθένειες

13 ασφαλείς τρόποι να απολυμάνετε το κινητό σας χωρίς να το καταστρέψετε

Τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με πολλές μελέτες, φιλοξενούν πολλούς τύπους επιβλαβών βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Σήμερα, το κινητό είναι προέκταση του χεριού μας και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιούμε, κυρίως τώρα με την πανδημία, για να αποφύγουμε την μετάδοση επικίνδυνων παθογόνων.

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε το τηλέφωνο σας τακτικά;

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εισβάλει δυναμικά στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Μας συντροφεύουν σε κάθε γωνιά του σπιτιού, από την κρεβατοκάμαρα μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο, στη δουλειά και σε χώρους αναψυχής.

Οι επιστήμονες, θεωρούν τα κινητά τηλέφωνα, ως μια από τις πιο σημαντικές πιθανές πηγές μετάδοσης λοιμώξεων, κυρίως ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συνέλεξαν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα δεδομένων, τα οποία ερμήνευσαν σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τους τύπους των παθογόνων που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών που σχετίζονται με αυτό το θέμα επικεντρώνεται στα βακτήρια, η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο, εξέτασε τους ιούς στα κινητά τηλέφωνα και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων στον τομέα της υγείας και κατέληξε σε ανησυχητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, οι ιοί μπορούν να ζήσουν στα κινητά τηλέφωνα για αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρακτικές απολύμανσης των χεριών πρέπει να τηρούνται και μετά τη χρήση τους.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος ελέγχει το τηλέφωνο του 80 φορές την ημέρα και πλένει τα χέρια του κάθε φορά μετά την χρήση του τηλεφώνου για 20 δευτερόλεπτα τη φορά, αυτό σημαίνει ότι καθημερινά χρειάζεται περίπου 27 λεπτά για να πλένει τα χέρια του. Μερικοί από τους νοσοκόμους, που μελετήθηκαν στην προαναφερθείσα μελέτη, παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στον χώρο εργασίας τους και περιστασιακά παραμελούν να απολυμαίνουν τα χέρια και τα κινητά τους, αλλά συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς τους. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν μάλιστα καταρτιστεί και γνωρίζουν ήδη ότι τα παθογόνα μπορούν να ζήσουν στα κινητά τηλέφωνα και το πόσο σημαντική είναι η απολύμανσή τους.

Από την άλλη ο απλός κόσμος, απολυμαίνει συνέχεια τα χέρια του, φορά γάντια και μάσκες και καθαρίζει πολλές φορές το σπίτι του, ειδικά τώρα με την πανδημία COVID-19, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την υγιεινή των κινητών τηλεφώνων. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά δεδομένα σχετικά με το πόσο επιζεί ο κορωνοϊός σε διαφορετικές επιφάνειες και πώς μεταδίδεται, αλλά επειδή πρέπει να μάθουμε πολλά ακόμη για την συγκεκριμένη ασθένεια, το να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για όσα είναι ήδη γνωστά είναι πολύ σημαντικό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν πολλά παθογόνα. Τα παθογόνα καταπολεμούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι προφανώς απαραίτητο να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την έκθεσή μας σε παθογόνα που το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι εφοδιασμένο για να τα αντιμετωπίσει. Η υγιεινή των χεριών είναι βασικό στοιχείο προστασίας από την COVID-19, αλλά και η διατήρηση των φορητών συσκευών σε καθαρή κατάσταση, είναι επίσης ένας τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να απολυμάνετε το κινητό σας χωρίς να το καταστρέψετε;

Σύμφωνα με ειδικούς, τόσο ο καθαρισμός όσο και η απολύμανση των διαφόρων επιφανειών, είναι δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξάλειψη των παθογόνων. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει το σκούπισμα της σκόνης και το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Αυτό επιτρέπει την εξάλειψη του εξωτερικού στρώματος του βιολογικού υλικού που προστατεύει τα παθογόνα, πριν από τη χρήση μιας χημικής απολυμαντικής ουσίας για τη θανάτωση των παθογόνων.

Η πρόκληση στην απολύμανση των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως το κινητό τηλέφωνο, είναι το γεγονός ότι τόσο τα υγρά διαλύματα καθαρισμού, όσο και οι χημικές ουσίες απολύμανσης, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη συσκευή. Ακολουθούν λοιπόν, αναλυτικές συμβουλές σχετικά με το πώς θα καθαρίσετε με ασφάλεια το κινητό σας.

6 τρόποι καθαρισμού του τηλεφώνου σας

 • Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης. Μερικά τηλέφωνα ανέχονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ενώ άλλα δεν τις ανέχονται. Μια ασφαλέστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε υγρό πανί.
 • Αφαιρέστε τη θήκη και απενεργοποιήστε το τηλέφωνο. Μπορείτε να καθαρίσετε τη θήκη ξεχωριστά.
 • Σκουπίστε το τηλέφωνο προς τα κάτω. Αυτό θα αφαιρέσει το βιοφιλμ (βιολογικό υλικό) που παγιδεύει τα μικρόβια πάνω και στις χαραμάδες της συσκευής σας. Δώστε προσοχή στις χαραμάδες της συσκευής και στην οθόνη. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί και, εάν το επιτρέπει το τηλέφωνο σας, μπορείτε να το βρέξετε πρώτα, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό.
 • Χρησιμοποιήστε υπεριώδες φως που είναι σχεδιασμένο για τον καθαρισμό ηλεκτρονικών συσκευών.
 • Απολυμάνετε το τηλέφωνο χρησιμοποιώντας μαντηλάκια καθαρισμού, ειδικά για κινητά τηλέφωνα, που περιέχουν 70% αλκοόλ (για χρήστες iPhone) ή μαντηλάκια Lysol ή Clorox.
 • Στεγνώστε το τηλέφωνο με ένα πανί μικροϊνών

7 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τον καθαρισμό του τηλεφώνου σας

 • Μην ψεκάζετε το τηλέφωνό σας ή μην βυθίζετε το τηλέφωνο σας σε νερό ή χημικά.
 • Αποφύγετε να βραχούν τα ανοίγματα του τηλεφώνου σας. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
 • Αποφύγετε τον καθαρισμό του τηλεφώνου σας με χημικές ουσίες, όπως λευκαντικό ή αλκοόλ.
 • Αποφύγετε τον καθαρισμό του τηλεφώνου σας με χαρτοπετσέτα. Η χαρτοπετσέτα μπορεί να κολλήσει στις χαραμάδες του τηλεφώνου και να μαζέψει περισσότερα μικρόβια.
 • Το τίναγμα του τηλεφώνου, για να απαλλαγείτε από τη σκόνη και τα σωματίδια, είναι στην πραγματικότητα επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται.
 • Η έκθεση του τηλεφώνου σας σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως η τοποθέτηση του σε καταψύκτη ή σε ένα μέρος πολύ ζεστό, για να «σκοτώσετε» τα μικρόβια, δεν είναι αποτελεσματικό. Το μόνο που μπορεί να καταφέρει μια τέτοια κίνηση, είναι να προκαλέσει δυσλειτουργία στο κινητό σας.
 • Καθαρίστε το τηλέφωνό σας αμέσως όταν το χρησιμοποιείτε, όταν το πιάσετε με ακάθαρτα χέρια ή όταν το τοποθετήσετε σε μια ακάθαρτη επιφάνεια.

Υπό κανονικές συνθήκες τα βήματα αυτά είναι καλό να ακολουθούνται μία ή δύο φορές την ημέρα, για να διασφαλιστεί ότι το τηλέφωνο σας δεν έχει μικρόβια που ενδεχομένως να σας εκθέσουν σε κάποια ασθένεια. Σε περίπτωση πανδημίας, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτά τα βήματα πρέπει να ακολουθούνται όσο πιο συχνά γίνεται.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

13 Ways to Sanitize Your Phone and Keep It that Way https://interestingengineering.com/13-ways-to-sanitize-your-phone-and-keep-it-that-way

Contamination of healthcare workers’ mobile phones by epidemic viruses https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(15)01034-4/pdf

Experiment Shows Massive Bacteria After Hand Washing, Here's What You Should Do Instead https://interestingengineering.com/experiment-shows-massive-bacteria-after-hand-washing-heres-what-you-should-do-instead

Decontaminating a surface with the coronavirus is a 2-step process. A biohazard cleaner says people are skipping the first step https://www.businessinsider.com/coronavirus-how-to-clean-disinfect-your-home-2020-4

How to clean your Apple products https://support.apple.com/en-gb/HT204172

7+ Gadgets to Fight Outbreaks with Good Hygiene https://interestingengineering.com/7-gadgets-to-fight-outbreaks-with-good-hygiene