Εγκυμοσύνη

13 Πράγματα να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χρειάζεται να κάνουν μόνο κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η υγεία και η ευημερία τόσο της γυναίκας όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου είναι πρωταρχικό μέλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και τις δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες.

 1. Κατανάλωση αλκοόλ

Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει αλκοόλ, το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Ένα έμβρυο που εκτίθεται στο αλκοόλ στη μήτρα μπορεί να αναπτύξει τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

 • σωματικές ανωμαλίες
 • διανοητικές αναπηρίες
 • προβλήματα συμπεριφοράς
 • επιληπτικές κρίσεις
 • κακή ανάπτυξη
 • αναπτυξιακές καθυστερήσεις
 • μειωμένος συντονισμός και μειωμένες κινητικές δεξιότητες

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πόσο αλκοόλ, εάν υπάρχει, είναι ασφαλές να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

 1. Κατανάλωση ορισμένων τροφών

Είναι σύνηθες οι εγκυμονούσες να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε λόγω αλλαγής της όσφρησης είτε επειδή το τρόφιμο τις κάνει να αισθάνονται άσχημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Μη καλοψημένο κρέας και σαλάτες αλλαντικών: Τα αλλαντικά και τα τρόφιμα, όπως η προπαρασκευασμένη σαλάτα κοτόπουλου, μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για το έμβρυο.
 • Μη παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα: Όπως και με τα αλλαντικά, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι χυμοί μπορεί να περιέχουν λιστέρια και άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
 • Ορισμένα μαλακά τυριά: Ορισμένα μαλακά τυριά μπορεί να περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα εισαγόμενα μαλακά τυριά, όπως το brie, η φέτα και το queso blanco.
 • Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο: Ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το σκουμπρί είναι μεταξύ των ψαριών που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Σύμφωνα με το March of Dimes, η έκθεση του εμβρύου σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή προβλήματα ακοής και όρασης.
 • Ωμό κρέας και ψάρια: Το ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σούσι και των ωμών στρειδιών, μπορεί να περιέχουν τόσο σαλμονέλα όσο και τοξοπλάσμωση. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από αυτά τα παθογόνα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων. Η τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, πυρετό και ενδομήτρια σήψη, μια λοίμωξη του αίματος που μπορεί να είναι θανατηφόρα για το έμβρυο.
 • Ωμά αυγά: Τα ωμά αυγά μπορεί επίσης να περιέχουν σαλμονέλα. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε τρόφιμο που μπορεί να περιέχει ωμά αυγά, όπως η άψητη ζύμη μπισκότων ή η σπιτική σάλτσα σαλάτας Καίσαρα.
 1. Πάρα πολλή καφεΐνη

Με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη μπορεί να περάσει τον πλακούντα και να επηρεάσει το έμβρυο. Ενώ πολλά από τα δεδομένα σχετικά με την εγκυμοσύνη και την κατανάλωση καφεΐνης είναι ασαφή, έρευνες προτείνουν ότι είναι καλύτερο να περιορίζεται η πρόσληψη καφεΐνης στα 300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ποσότητες μεγαλύτερες από αυτή μπορεί να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής και χαμηλού βάρους γέννησης. Η March of Dimes συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

 1. Υδρομασάζ, σάουνα και υπερθέρμανση

Αν και η χαλάρωση σε ζεστό νερό μπορεί να ακούγεται σαν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τις θερμές μπανιέρες και τις σάουνες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, τα υδρομασάζ μπορεί να προκαλέσουν υπερθερμία ή ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγγενείς ανωμαλίες. Πρόσθετες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία του σώματος περιλαμβάνουν:

 • Hot γιόγκα ή πιλάτες
 • Ηλιοθεραπεία για πολύ ώρα
 • Έκθεση σε ακραία θερμότητα
 • Έντονη άσκηση
 • Αφυδάτωση
 1. Αθλήματα επαφής

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή η πυγμαχία. Τα αθλήματα επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα, που είναι ο πρόωρος αποχωρισμός του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας. Η αποκόλληση του πλακούντα είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αποβολή ή θνησιγένεια. Οι έγκυες γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, καθώς οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων.

 1. Δραστηριότητες με κίνδυνο πτώσης

Μετά το πρώτο τρίμηνο, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που ενέχει κίνδυνο πτώσης, όπως το σκι, το πατινάζ και η αναρρίχηση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται καθώς η κοιλιά διαστέλλεται, οπότε ακόμη και μια μικρή πτώση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

 1. Βόλτες σε λούνα παρκ

Πολλά λούνα παρκ δεν επιτρέπουν στις έγκυες γυναίκες να επιβιβαστούν σε ορισμένες βόλτες, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών που μπορεί να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν ξαφνικά. Η ανώμαλη κίνηση αυτών των διαδρομών μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του πλακούντα.

 1. Αλλαγή κουτιού απορριμμάτων

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν ένα κουτί απορριμμάτων. Ο καθαρισμός βρώμικων κουτιών απορριμμάτων μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο τοξοπλάσμωσης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εάν μια έγκυος γυναίκα μεταδώσει την τοξοπλάσμωση στο έμβρυο, το μωρό μπορεί να αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα, όπως:

 • Τύφλωση
 • Διανοητικές αναπηρίες
 • Εγκεφαλική βλάβη
 • Βλάβη των ματιών
 1. Σήκωμα βαριών αντικειμένων

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη βαριά ανύψωση. Για ορισμένες γυναίκες, η ανύψωση βαρέων αντικειμένων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

 • Μυϊκούς τραυματισμούς
 • Κήλες
 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Πρόωρο τοκετό
 1. Κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στη γυναίκα όσο και στο μωρό. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη:

Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα μόλις μάθουν ότι είναι έγκυες και να αποφεύγουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να μιλήσουν σε έναν γιατρό για τη βοήθεια και τους πρόσθετους πόρους που είναι διαθέσιμοι.

 1. Ναρκωτικά

Ενώ η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι πάντα επικίνδυνη, μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ή η κατάχρηση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει στο νεογνό σύνδρομο στέρησης (NAS). Ένα μωρό με NAS θα περάσει από στέρηση ουσιών κατά τη γέννηση. Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιγένειας, απώλειας εγκυμοσύνης και συγγενών ανωμαλιών.

 1. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτά μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή των ακόλουθων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Τα περισσότερα φυτικά φάρμακα αναστολείς του ΜΕΑ
 • Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου
 • Φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά
 • Ορισμένα φάρμακα για την ακμή

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μπορεί να παράσχει συμβουλές σχετικά με το ποια φάρμακα είναι ασφαλή για χρήση και μπορεί συχνά να συστήσει εναλλακτικές λύσεις εάν οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν τα κανονικά τους φάρμακα.

 1. Ορισμένοι τύποι άσκησης

Αν και οι γιατροί συνιστούν στις περισσότερες έγκυες γυναίκες να ασκούνται, ορισμένα είδη άσκησης δεν είναι κατάλληλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν την άσκηση που περιλαμβάνει:

 • Αναπηδήσεις και άλματα
 • Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης
 • Ανώμαλες ή σπασμωδικές κινήσεις
 • Κοιλιακές ασκήσεις στην πλάτη, όπως καθίσματα, μετά το πρώτο τρίμηνο

Πολλές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και τα καθίσματα, μπορούν να είναι ευεργετικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό για οποιαδήποτε υπάρχουσα ή νέα ρουτίνα άσκησης.

+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Caffeine in pregnancy https://www.marchofdimes.org/pregnancy/caffeine-in-pregnancy.aspx

Exercising during pregnancy. https://kidshealth.org/en/parents/exercising-pregnancy.html

Fetal alcohol syndrome https://kidshealth.org/en/parents/fas.html

Lifting during pregnancy http://americanpregnancy.org/is-it-safe/lifting-pregnancy/

Alcohol consumption during pregnancy and risk of small-for-gestational-age newborn https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30119966

Mercury and pregnancy. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/mercury.aspx

Is caffeine consumption safe during pregnancy? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625078/

Parasites — toxoplasmosis: Pregnant women https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html

hysical activity and exercise during pregnancy and the postpartum period: Committee opinion no. 650. https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Physical-Activity-and-Exercise-During-Pregnancy-and-the-Postpartum-Period

Pregnancy and amusement parks http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/amusement-parks/

Pregnant in a hot tub http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hot-tubs-during-pregnancy/

ver-the-counter medications in pregnancy https://www.aafp.org/afp/2014/1015/p548.html

Substance use while pregnant and breastfeeding. https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/substance-use-in-women/substance-use-while-pregnant-breastfeeding

Food-borne illnesses during pregnancy: Prevention and treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860824/

Tobacco use and pregnancy: How does smoking during pregnancy harm my health and my baby? https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/tobaccousepregnancy/index.htm