Πρόληψη και θεραπεία

13 συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

1. Χαλαρώστε και απομακρύνετε το άγχος

Το άγχος σε ένα μικρό βαθμό είναι ωφέλιμο, διότι βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για μια πρόκληση. Αλλά, εάν είναι συνεχόμενο, δεν κάνει καλό στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα του σώματος, οπότε προσπαθήστε να το διαχειριστείτε, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας σας αρέσει και σας χαλαρώνει.

2. Κρατηθείτε απασχολημένοι

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται με την συχνότητα που είναι κάποιος απασχολημένος. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε εκείνοι που κάνουν σεξ πιο συχνά, έχουν στο σώμα τους υψηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Αποκτήστε κατοικίδιο

Συχνά ακούμε να λένε πως τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια δεν είναι μόνο καλοί φίλοι, αλλά αποτελούν ένα καλό λόγο άσκησης. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης και πιο υγιείς καρδιές. Επιπρόσθετα, τα σκυλιά βοηθούν την ανοσολογική απόκριση των παιδιών, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες.

4. Δημιουργήστε ένα υγιές κοινωνικο δίκτυο

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φίλοι είναι σημαντικοί στη ζωή ενός ανθρώπου, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι έχουν και μεγάλη επίδραση στην υγεία μας. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν υγιείς σχέσεις έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τα άτομα που έχουν κακές κοινωνικές σχέσεις. Για να διευρύνετε τον κύκλο σας μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει, ώστε να γνωρίσετε κόσμο.

5. Κοιτάξτε τη θετική πλευρά

Όταν κάνετε θετικές σκέψεις, η  άμυνα του σώματος σας λειτουργεί καλύτερα. Θέλετε να παραμείνετε θετικοί και υγιείς; Απολαύστε τα πράγματα που σας αρέσουν και προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από πράγματα που σας προκαλούν άσχημα συναισθήματα.

6. Να γελάτε δυνατά

Το γέλιο κάνει καλό και προκαλεί όμορφα συναισθήματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι γελούσαν δυνατά βλέποντας αστεία βίντεο, το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργούσε καλύτερα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν αυτό το αποτέλεσμα έχει διάρκεια.

7. Φάτε πολύχρωμα φρούτα

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα. Καταναλώστε πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδια, φράουλες, καρότα, καρπούζι, παπάγια, πράσινα φύλλα και πεπόνι.

8. Πάρτε βότανα και συμπληρώματα

Μερικά βότανα και συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλέψει καλύτερα. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Σημειώνεται ότι τα συμπληρώματα και τα βότανα αλληλεπιδρούν πολλές φορές με διάφορα φάρμακα, είναι καλό να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε.

9. Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για την αναβάθμιση του αμυντικού σας συστήματος. Η άσκηση απομακρύνει το άγχος και είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.  Οι ειδικοί συνιστούν μισή ώρα άσκησης κάθε μέρα. Το οποιοδήποτε είδος άσκησης μπορεί να βοηθήσει. Εάν σας αρέσει κάντε ποδήλατο, περπάτημα, γιόγκα, κολύμπι ή οτιδήποτε άλλο προτιμάτε.

10. Κοιμηθείτε καλά το βράδυ

Η αυπνία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οποιαδήποτε ασθένεια. Για να κοιμάστε καλύτερα πρέπει να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, να ασκείστε, να μην πίνετε καφέ μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο και να κοιμάστε σε ένα δροσερό και σκοτεινό υπνοδωμάτιο.  Υπενθυμίζεται ότι οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

11. Σταματήστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τις άμυνες του σώματος, γεγονός που οδηγεί σε πιο συχνές λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άντρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερα από ένα.

12. Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και διακόψτε το κάπνισμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής και μείνετε μακριά ακόμη και από όσους καπνίζουν, για να αποφύγετε να είστε παθητικός καπνιστής.

13. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Με το να πλένετε συχνά τα χέρια σας απομακρύνετε τα μικρόβια, πριν αυτά εισβάλουν στον οργανισμό σας μέσω της μύτης, του στόματος και των ματιών σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και καθαρό νερό και τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Handwashing: Clean Hands Save Lives https://www.cdc.gov/handwashing/index.html

How Smoking Affects the Immune System https://vapingdaily.com/smoking-effects/smoking-and-the-immune-system/

Quitting Tobacco https://www.health.state.mn.us/communities/tobacco/quitting/index.html

Beyond Hangovers http://www.udelas.ac.pa/site/assets/files/4306/alcohol.pdf

7 Ways To Relieve Stress Without Using Drugs or Alcohol https://www.therecoveryvillage.com/mental-health/stress/related/7-healthy-ways-handle-stress/#gref

How to boost your immune system https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

Brain Basics: Understanding Sleep https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep

Exercise for Stress and Anxiety https://adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety

Stress and Coping https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html

Antioxidants and Cancer Prevention https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet

Stress Weakens the Immune System https://www.apa.org/research/action/immune

5 Ways Pets Can Improve Your Health https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/health-benefits-of-pets

Can Pets Help Keep You Healthy? https://faunalytics.org/wp-content/uploads/2015/05/Citation1412.pdf

Sex, health, and years of sexually active life gained due to good health: evidence from two US population based cross sectional surveys of ageing https://www.bmj.com/content/340/bmj.c810