Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

13 τρόποι για να διατηρήσετε τους πνεύμονες σας υγιείς

Πώς θα διατηρήσετε τους πνεύμονες σας υγιείς;

1. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα μπορεί να περιορίσει και να φουσκώσει τους αεραγωγούς και να δυσκολέψει την αναπνοή. Θα μπορούσε να ερεθίσει τους πνεύμονες προκαλώντας έναν ενοχλητικό βήχα. Με τον καιρό, ο καπνός καταστρέφει τον ιστό των πνευμόνων. Το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία καρκίνου του πνεύμονα και η κύρια αιτία χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μια κατάσταση που βλάπτει τους μικροσκοπικούς αερόσακους στους πνεύμονες που επεξεργάζονται το οξυγόνο.

2. Καθαρίστε τα χαλιά σας

Τα χαλιά σας, πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ μια φορά τον χρόνο επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε ατμό στο καθάρισμα τους. Αυτή η διαδικασία, αν και χρονοβόρα, είναι απαραίτητη, καθώς τα χαλιά παγιδεύουν μούχλα, περιττώματα κατσαρίδων, ακάρεα σκόνης, βρωμιά και σκόνη, τα οποία μεταπίπτουν στον αέρα και ακολούθως εισέρχονται στους πνεύμονες σας. Ακόμη και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την εγκατάσταση των χαλιών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το ενδεχόμενο αντικατάστασης των χαλιών με πλακάκια που είναι πολύ πιο εύκολα στο καθάρισμα.

3. Ασκηθείτε

Σίγουρα γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση βοηθά στη καλή υγεία της καρδιάς, αλλά το ίδιο σημαντική είναι και για τους πνεύμονες. Η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα ορισμένων μακροχρόνιων πνευμονικών παθήσεων. Εάν δεν είστε λάτρης του γυμναστηρίου, ένας περίπατος ή λίγο τζόκινγκ θα κάνουν σίγουρα τη διαφορά. Ασκηθείτε για περίπου 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. Απλά φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα άσκησης που πρέπει να ακολουθήσετε, εάν έχετε ήδη αναπνευστικά προβλήματα.

4. Ελέγξτε τις οικιακές συσκευές σας

Όπου καίγεται αέριο, όπως σε ορισμένους φούρνους και θερμαντήρες χώρου, παράγεται μια χημική ουσία που ονομάζεται νιτρώδες οξείδιο. Αυτό το αέριο ερεθίζει τους πνεύμονες, προκαλώντας βήχα, συριγμό ή ακόμη και άσθμα. Η ουσία αυτή, δημιουργείται επίσης όταν καίτε ξύλο, λάδι, άνθρακα ή κηροζίνη. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές του σπιτιού σας έχουν εγκατασταθεί με τον σωστό τρόπο, περάστε τις από τακτική συντήρηση και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο στέλνουν αέρια μέσα στο σπίτι.

5. Απομακρύνετε τις κατσαρίδες

Το κέλυφος των κατσαρίδων και τα τμήματα του σώματός τους, μετατρέπονται σε σκόνη η οποία «κάθεται» στα δάπεδα, τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα έπιπλα. Όταν αυτή η σκόνη αναδεύεται στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και άλλα  προβλήματα στους πνεύμονες. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με αυτήν τη σκόνη, σε νεαρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να πάθουν άσθμα, αναφέρει σχετική έρευνα. Ο ψεκασμός είναι πολύ βοηθητικός, αλλά φροντίστε να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και στεγνό για να απωθείτε τις κατσαρίδες.

6. Διατηρείστε καθαρό τον υγραντήρα σας

Ο υγραντήρας είναι μια απλή συσκευή που υγραίνει τον αέρα, για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα. Αλλά αν δεν τον καθαρίζετε, αναπτύσσει έναν αερομεταφερόμενο μύκητα, ο οποίος μολύνει και ερεθίζει τους πνεύμονες σας. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε φίλτρα και να κάνετε τακτική συντήρηση, τόσο στον υγραντήρα, όσο και στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης του αέρα (κλιματιστικά).

7. Πίνετε άφθονο νερό

Μέσα στους πνεύμονες μας, υπάρχει μια λεπτή επένδυση βλέννας. Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά αυτήν την επένδυση να παραμένει λεπτή, γεγονός που διευκολύνει τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων. Τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι πολύ σημαντικό να παραμένουν ενυδατωμένα, αποφεύγοντας τη συσσώρευση παχύρευστης βλέννας στους πνεύμονες τους, η οποία λογικά θα προκαλέσει δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα.

8. Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Βγάλτε τον «παλιό» αέρα και αναπνεύστε «νέο». Αυτή είναι η βάση των ασκήσεων αναπνοής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Για παράδειγμα η «στοματική αναπνοή», προσπαθεί να επιβραδύνει τις αναπνοές και η «κοιλιακή αναπνοή» στοχεύει στην εμβάθυνση τους, τόσο όταν εισπνέετε αέρα όσο και όταν εκπνέετε αέρα. Ο πνευμονολόγος σας, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις ασκήσεις που σας ταιριάζουν.

9. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Μια λοίμωξη των αεραγωγών, όπως το κρυολόγημα, μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και να αποφύγετε τα μικρόβια, πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Επίσης, βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.

11. Ελέγξτε την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε

Ο δείκτης ποιότητας αέρα (AQI), παρακολουθεί τη ρύπανση που προέρχεται από εργοστάσια, πυρκαγιές, αυτοκίνητα, σκόνη, γύρη και άλλες πηγές, σε κλίμακα από 0 έως 500. Φροντίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα της περιοχής σας από τοπικούς φορείς. Ο βρώμικος αέρας μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά τα υψηλά επίπεδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για παιδιά, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα που είναι άρρωστα. Όταν τα επίπεδα είναι πραγματικά υψηλά, είναι ασφαλέστερο να μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

12. Γέλαστε περισσότερο

Το γέλιο, είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τους μυς του στομάχου. Από την άλλη βοηθά στην αύξηση της ποσότητας αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονες σας. Όπως τα αθλήματα και οι ασκήσεις αναπνοής, έτσι και το γέλιο ανανεώνει τον αέρα που εμπεριέχουν οι πνεύμονες.

13. Κάντε τακτικά εξετάσεις

Ο τακτικός έλεγχος είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε κάποιες ασθένειες πριν αυτές επιδεινωθούν. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ασθένειες των πνευμόνων, οι οποίες ενδέχεται να μην προκαλούν εμφανή συμπτώματα έως ότου επιδεινωθούν. Ενημερώστε εγκαίρως το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στον τρόπο που αναπνέετε.