Τι αισθάνεσαι;

Παιδί

14 ενδείξεις Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο, καθώς και τις σχέσεις του με άλλα παιδιά. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ποικίλλουν και είναι μερικές φορές δύσκολα αναγνωρίσιμα.

Πολλά από τα μεμονωμένα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής μπορεί να τα βιώσει το κάθε παιδί. Έτσι, για να γίνει η διάγνωσή της, ο γιατρός θα χρειαστεί να αξιολογήσει το παιδί σας χρησιμοποιώντας ποικίλα κριτήρια.

Η ΔΕΠΥ γενικά διαγιγνώσκεται στα παιδιά από τη στιγμή που μπαίνουν στη εφηβεία, με τη μέση ηλικία διάγνωσης να είναι τα 7 έτη. Τα μεγαλύτερα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ, αλλά μάλλον είχαν παρουσιάσει περίπλοκα συμπτώματα νωρίτερα στη ζωή τους.

Παρακάτω αναφέρονται οι 14 κοινές ενδείξεις της ΔΕΠΥ στα παιδιά.

 1. Αυτοεστιασμένη συμπεριφορά

Ένα κοινό σημάδι της ΔΕΠΥ είναι η αδυναμία αναγνώρισης των αναγκών και των επιθυμιών των άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο παιδί, καθώς, για παράδειγμα, περιμένει τη σειρά του.

 1. Ενόχληση

Η αυτοεστιασμένη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει σ’ ένα παιδί με ΔΕΠΥ να διακόψει τους άλλους ενώ μιλούν ή να συμμετάσχει σε συνομιλίες ή παιχνίδια απρόσκλητο.

 1. Πρόβλημα στο να περιμένουν τη σειρά τους

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να περιμένουν τη σειρά τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στην τάξη ή όταν παίζουν με άλλα παιδιά.

 1. Συναισθηματική αναταραχή

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει πρόβλημα να ελέγξει τα συναισθήματά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρουσιάσει εκρήξεις θυμού σε ακατάλληλες στιγμές. Η εν λόγω συμπεριφορική διαταραχή εμφανίζεται ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά.

 1. Ανησυχία

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα. Προσπαθήσουν να σηκωθούν για να τρέξουν, κινούνται νευρικά ή σκαρφαλώνουν στην καρέκλα τους όταν αναγκαστούν να καθίσουν.

 1. Πρόβλημα στο να παίζουν ήσυχα

Η ανησυχία μπορεί να καταστήσει δύσκολο στα παιδιά με ΔΕΠΥ να παίζουν ήσυχα ή να συμμετέχουν ήρεμα σε δραστηριότητες αναψυχής.

 1. Ημιτελή καθήκοντα

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον για πολλές διαφορετικές ενασχολήσεις, αλλά έχει πρόβλημα να τις ολοκληρώσει. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει εργασίες, μικροδουλειές ή διάβασμα, αλλά θα ασχοληθεί με το επόμενο πράγμα που θα αγγίξει το ενδιαφέρον του πριν τελειώσει την προηγούμενη ενασχόληση.

 1. Έλλειψη προσοχής

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ συνήθως έχει πρόβλημα να προσέχει, ακόμη και όταν μιλάτε απευθείας σε αυτό. Θα πει ότι σας άκουσε, αλλά δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβει αυτό που μόλις είπατε.

 1. Αποφυγή εργασιών που χρειάζονται εκτεταμένη πνευματική προσπάθεια

Η προαναφερθείσα έλλειψη προσοχής μπορεί να αναγκάσει ένα παιδί να αποφύγει δραστηριότητες που απαιτούν συνεχή πνευματική προσπάθεια, όπως η προσοχή στην τάξη ή το λύσιμο των ασκήσεων.

 1. Λάθη

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να ακολουθήσουν οδηγίες που απαιτούν προγραμματισμό ή εκτέλεση ενός σχεδίου. Αυτό πιθανώς να οδηγήσει σε απρόσεκτα λάθη – αλλά δεν δείχνει τεμπελιά ή έλλειψη νοημοσύνης.

 1. Ονειροπόληση

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν είναι πάντα απείθαρχα και ζωηρά. Ένα άλλο σημάδι της ΔΕΠΥ είναι το παιδί να εμφανίζεται πιο ήσυχο και λιγότερο αναμειγμένο με τα υπόλοιπα παιδιά. Μπορεί να κοιτάζει στο κενό, να ονειρεύεται και να αγνοεί τι συμβαίνει γύρω του.

 1. Πρόβλημα στην οργάνωση

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει πρόβλημα να διατηρήσει τον έλεγχο στα καθήκοντα και τις δραστηριότητές του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σχολείο, καθώς δυσκολεύεται να δώσει προτεραιότητα στο διάβασμα, στις σχολικές δραστηριότητες και σε άλλες εργασίες.

 1. Αδύναμη μνήμη

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά ξεχνούν τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να λησμονήσουν να κάνουν τις δουλειές ή την εργασία τους. Είναι επίσης σύνηθες να χάνουν τα πράγματά τους, όπως τα παιχνίδια τους.

 1. Συμπτώματα σε πολλαπλές περιστάσεις

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ θα παρουσιάσει συμπτώματα της κατάστασής του σε περισσότερες από μία περιστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να δείχνει έλλειψη προσοχής τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Τι να αποβλέπετε;

Όλα τα παιδιά πρόκειται να παρουσιάσουν ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές σε κάποια φάση της ζωή τους. Η ονειροπόληση, η ζωηράδα και οι συνεχείς ενοχλήσεις είναι όλες συνήθεις συμπεριφορές στα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τα επόμενα βήματα εάν:

 • το παιδί σας εμφανίζει τακτικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ
 • αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει την απόδοσή του στο σχολείο και οδηγεί σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους του

Η ΔΕΠΥ είναι θεραπεύσιμη. Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με αυτή, ελέγξτε όλες τις επιλογές θεραπείας. Στη συνέχεια, κανονίστε μία συνάντηση με έναν γιατρό ή ψυχολόγο για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Attention deficit hyperactivity disorder. (2016). nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

Attention-deficit / hyperactivity disorder (ADHD): Symptoms and diagnosis. (2017). cdc.gov/ncbddd/adhd/diagnosis.html

Attention-deficit / hyperactivity disorder (ADHD): Data and statistics. (2018). cdc.gov/ncbddd/adhd/data.html

Key findings: Trends in the parent-report of health care provider-diagnosis and medication treatment for ADHD: United States, 2003-2011. (2017). cdc.gov/ncbddd/adhd/features/key-findings-adhd72013.html