Καρδιά και αγγεία

14 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση

Τι μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση στο σώμα;

1. Ανεύρυσμα

Ανεύρυσμα είναι η αποδυνάμωση ενός αρτηριακού τοιχώματος λόγω της υψηλής πίεσης με την οποία χτυπάει πάνω του το αίμα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το αρτηριακό τοίχωμα μπορεί να σπάσει και να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία. Το ανεύρυσμα μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε αρτηρία του σώματος, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στην αορτή, η οποία διαπερνά τη μέση του σώματος και σε οποιαδήποτε κατεστραμμένη αρτηρία, ακόμη και αν ένα άτομο δεν έχει πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Στεφανιαία νόσος (CAD)

Η στεφανιαία νόσος, προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που βρίσκονται κοντά στην καρδιά, γεγονός που επιβραδύνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται πόνος στο στήθος και αρρυθμίες. Σημειώνεται ότι η ολική απόφραξη μιας αρτηρίας οδηγεί συνήθως σε καρδιακή προσβολή.

3. Έμφραγμα

Όταν συσσωρευτεί αρκετή πλάκα ή χαλαρώσει μια συστάδα πλάκας σε μια αρτηρία, μπορεί να προκληθεί η ολική απόφραξή της, οδηγώντας σε έμφραγμα. Συγκεκριμένα, η απόφραξη, ατροφεί τον καρδιακό μυ από οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας του βλάβη ή καταστροφή. Τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι πίεση και πόνος στο στήθος, αλλά τα ίδια συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν στο χέρι, το λαιμό ή το σαγόνι, συνοδευόμενα από δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και ναυτία.

4. Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD)

Η Περιφερική αρτηριακή νόσος, μοιάζει με τη Στεφανιαία νόσο, με τη διαφορά ότι επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, όπως αυτά στα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι ή το στομάχι. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο ή κράμπες στα πόδια κατά το περπάτημα και κόπωση, ενώ ο πόνος τείνει να υποχωρεί κατά την ξεκούραση. Υπογραμμίζεται ότι η περιφερική αρτηριακή νόσος που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έλκος και απώλεια κυκλοφορίας στα πόδια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει ακρωτηριασμό.

5. Καρδιακή ανεπάρκεια

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών , γεγονός που με την πάροδο του χρόνου πιέζει την καρδιά να δουλεύει πιο εντατικά για να εξασφαλίσει τις ποσότητες αίματος που χρειάζονται τα όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα να εξασθενεί. Η εξασθένηση αυτή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια.

6. Διευρυμένη καρδιά

Στην περίπτωση που η καρδιά πιέζεται και δουλεύει πιο γρήγορα για να εξασφαλίσει  το αίμα που χρειάζονται όλα τα όργανα του σώματος, ο μυς της πυκνώνει, με αποτέλεσμα το μέγεθός της να μεγαλώνει. Όσο μεγαλύτερο γίνεται το μέγεθος της καρδιάς, τόσο αδυνατεί να τροφοδοτήσει σωστά τα όργανα του σώματος με αίμα, με αποτέλεσμα οι ιστοί του σώματος να μην εξασφαλίζουν την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται.

7. Εγκεφαλικό

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κυριότερη αιτία που προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων:

  • Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όταν μια εξασθενημένη αρτηρία στον εγκέφαλο σκάσει.
  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όταν μια συστάδα πλάκας χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή του αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα.

8. Αγγειακή άνοια

Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, έτσι και στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει μικρότερες ποσότητες αίματος από αυτές που χρειάζεται. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος ονομάζεται «αγγειακή άνοια». Η Αγγειακή άνοια μπορεί να επηρεάσει την σκέψη, την μνήμη, ακόμη και την κίνηση και παρόλο που αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

9. Νεφρική ανεπάρκεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Η υπέρταση, μειώνει το ποσοστό αίματος και θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν τα νεφρά, γεγονός που σκληραίνει τα αιμοφόρα αγγεία τους και μειώνει την ικανότητα τους να απαλλάσσουν το σώμα από απόβλητα και περιττά υγρά.

10. Προβλήματα στα μάτια

Μακροπρόθεσμα, η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση. Συγκεκριμένα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του βολβού των ματιών, στο οπτικό νεύρο το οποίο βοηθά στην αποστολή σημάτων όρασης στον εγκέφαλο ή να προκαλέσει συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή δημιουργώντας ουλές στον ιστό και  παραμόρφωση της όρασης.

11. Σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται το πέος, το οποίο χωρίς αρκετό αίμα παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία.

12. Σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες

Όπως και στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες, η μικρότερη ροή αίματος στον κόλπο δυσκολεύει τον οργασμό, παρά το γεγονός ότι ο κόλπος χρειάζεται εκ φύσεως μικρότερη ποσότητα αίματος. Επιπρόσθετα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες.

13. Αποδυνάμωση οστών

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αναγκάζει το σώμα να αποβάλει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μέσω των ούρων, ορυκτό το οποίο είναι σημαντικό για δομή και τη δύναμη των οστών. Αυτή η απώλεια αποδυναμώνει τα οστά οδηγώντας σε σπασίματα και κατάγματα, ειδικά σε ηλικιωμένες γυναίκες.

14. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή ενός ατόμου καθώς κοιμάται για μερικά δευτερόλεπτα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει άπνοια ύπνου, αλλά μπορεί να συμβεί και το ανάποδο. Δηλαδή η άπνοια ύπνου να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, για να αποτρέψετε άλλα προβλήματα υγείας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Hypertension: What High Blood Pressure Can Do to Your Body https://www.medicinenet.com/high_blood_pressure_hypertension_body/article.htm

High blood pressure dangers: Hypertension's effects on your body Print https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868

The association between osteoporosis and hypertension: the role of a low dairy intake. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23652773

Effects of High Blood Pressure on Your Body https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/high-blood-pressure-effects-on-body