Ορθοπαιδικά

14 προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο στην πλάτη

Τι είναι σπονδυλική στήλη και σε τι χρησιμεύει;

Η σπονδυλική στήλη, είναι μια στοίβα από μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι, στο κέντρο της πλάτης και εκτείνεται από τη μέση έως το λαιμό ενός ανθρώπου. Υποστηρίζει το κεφάλι, τους ώμους και το πάνω μέρος του σώματος. Επιπρόσθετα, στο εσωτερικό των σπονδύλων δημιουργείται μια σήραγγα από την οποία περνάει ο  νωτιαίος μυελός. Ο νωτιαίος μυελός είναι ένα σύνολο νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο με το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Ποια είναι τα κοινά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης;

1. Ολισθένων δίσκος

Ανάμεσα στον κάθε σπόνδυλο, υπάρχει ένα «μαξιλαράκι» που ονομάζεται μεσοσπονδύλιος δίσκος. Αυτός ο δίσκος προστατεύει από το τρίψιμο του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο. Με την πάροδο των χρόνων, αυτοί οι δίσκοι αρχίζουν να στεγνώνουν και να γίνονται πιο επιρρεπείς στις τριβές. Η υπερβολική πίεση μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει έναν δίσκο, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται πόνος και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Η άσκηση και τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο. Σε αντίθετη περίπτωση η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

2. Σπονδύλωση

Η Σπονδύλωση είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής κατάρρευσης του λαιμού, καθώς ένας άνθρωπος γερνά. Μια ολίσθηση σπονδύλου στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να βλάψει επιπλέον κόκκαλα της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι σύνδεσμοι που συνδέουν τους σπονδύλους μπορεί να γίνουν σφιχτοί και δύσκαμπτοι. Ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί την σπονδύλωση, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του λαιμού, σε  δυσκολία στην κίνηση και σε μόνιμη βλάβη στην περίπτωση που οι δίσκοι ή οι σπόνδυλοι ασκήσουν μεγάλη πίεση στα νεύρα.

3. Οστεοαρθρίτιδα

Στο κάθε άκρο τους οι σπόνδυλοι, έχουν έναν ολισθηρό ιστό (χονδρός), ο οποίος βοηθά το πίσω μέρος του σώματος να λυγίζει χωρίς τριβές. Στην περίπτωση που ο χόνδρος φθαρεί, οι σπόνδυλοι αρχίζουν να τρίβονται ο ένας με τον άλλο, γεγονός που επιφέρει πόνο στην πλάτη. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στην οστεοαρθρίτιδα της πλάτης, μια κατάσταση που είναι μη αναστρέψιμη και τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα παυσίπονα, η θεραπεία και η άσκηση, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.

4. Σπονδυλική στένωση

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η σπονδυλική στήλη δημιουργεί μια σήραγγα από την οποία περνούν τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός. Εάν αυτή η σήραγγα συρρικνωθεί, τότε τα οστά πιέζουν τα νεύρα και κάθε φορά που τα νεύρα πιέζονται προκαλείται πόνος, τσούξιμο ή μούδιασμα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη αιτία σπονδυλικής στένωσης και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί.

5. Ισχιαλγία

Στην περίπτωση που νιώθετε έντονο πόνο στην μέση, την πλάτη και το πόδι σας, ίσως να φταίει το ισχιακό νεύρο. Συγκεκριμένα, ο δακτυλιοειδής δίσκος ή κάποιο άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην σπονδυλική στήλη, ενδέχεται να ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο (ισχιαλγία), επηρεάζοντας μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Οι ζεστές και οι κρύες κομπρέσες, τα τεντώματα και τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη για να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία του πόνου.

6. Όγκος

Μερικές φορές, ο καρκίνος εξαπλώνεται από το αρχικό του σημείο σε άλλα μέρη του σώματος και ένα από αυτά μπορεί να είναι και η σπονδυλική στήλη. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και των οστών είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου που κάνουν μετάσταση στην σπονδυλική στήλη. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και μη καρκινικές αιτίες που επίσης μπορούν να δημιουργήσουν όγκο στην σπονδυλική στήλη. Ο όγκος προκαλεί έντονο πόνο στην πλάτη, ο οποίος εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια μουδιάζουν, ενώ ένα μέρος του σώματος μπορεί να παραλύσει. Η θεραπεία για αυτή την κατάσταση είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία.

7. Σκολίωση

Η σκολίωση μπορεί να αλλάξει το σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος σκολίωσης επηρεάζει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους πριν την εφηβεία. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται κάμψη της σπονδυλικής στήλης στο πλάι και ανομοιογενείς ώμοι. Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί την σκολίωση, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει προβλήματα.

8. Κύφωση

Αυτή η κατάσταση στρέφει τη σπονδυλική στήλη προς τα εμπρός. Συνήθως παρατηρείται σε μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που αναπτύσσονται λανθασμένα. Η κύφωση προκαλεί πόνο και άλλα προβλήματα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις, κάμπτεται ολόκληρο το σώμα προς τα εμπρός. Ανάλογα με την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, η θεραπεία περιλαμβάνει παυσίπονα, άσκηση ή χειρουργική επέμβαση.

9. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που συνήθως προκαλεί σκλήρυνση και πόνο κατά τα αρχικά στάδια, στη μέση και τους γοφούς, κυρίως το πρωί. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη και σε άλλες αρθρώσεις και όργανα. Η έγκαιρη θεραπεία με άσκηση και φάρμακα βοηθάει στην επιβράδυνση της προόδου αυτής της κατάστασης.

10. Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης

Ό τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης προκαλείται συνήθως από κάποιο ατύχημα, όπως από πτώση, από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή ατύχημα σε ένα άθλημα. Σε κάθε περίπτωση, αν τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη, ο νωτιαίος μυελός παρουσιάζει μώλωπες ή διακόπτεται η αιμάτωση ενός μέρους του και αυτό εμποδίζει τον εγκέφαλο να ελέγχει μέρος του σώματος. Σημειώνεται ότι όσο πιο ψηλά είναι ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη, τόσο περισσότερο επηρεάζει το σώμα. Η πιθανότητα βελτίωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα της βλάβης που προκάλεσε ο τραυματισμός.

11. Σπάσιμο λαιμού

Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο σε ένα από τους επτά κορυφαίους σπονδύλους, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από το κρανίο, δηλαδή στον λαιμό. Αυτό το σπάσιμο μπορεί να βλάψει τον νωτιαίο μυελό και να προκαλέσει άλλα προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ενώ αν σπάσει ένα οστό εξαιτίας της ηλικίας, ναι μεν θα αποδυναμωθεί η πλάτη, αλλά ένα στήριγμα για το πίσω μέρος της πλάτης θα ήταν πολύ βοηθητικό.

12. Σπονδυλολίσθηση

Σε μερικές περιπτώσεις οι σπόνδυλοι γλιστρούν προς τα πλάγια, με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζονται με τους άλλους που βρίσκονται πάνω ή κάτω από αυτούς. Η σπονδυλολίσθηση είναι η κύρια αιτία πόνου στη μέση και παρατηρείται καθώς το σώμα γερνά. Μπορεί ωστόσο, να επηρεάσει και νεαρά άτομα που ασχολούνται με αθλήματα που ασκούν πίεση στη μέση, όπως το ποδόσφαιρο, η γυμναστική και η  άρση βαρών. Η ανάπαυση είναι πολύ βοηθητική, αλλά εάν ο πόνος είναι συνεχιζόμενος ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

13. Το σύνδρομο Cauda Equina

Τα νεύρα που ξεχωρίζουν από τη σπονδυλική στήλη και βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης, βοηθούν τον εγκέφαλο να ελέγχει τα πόδια και τα όργανα στη λεκάνη. Ένα κάταγμα ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε αυτή την ομάδα νεύρων, που ονομάζεται cauda equina, προκαλώντας αυτό το σπάνιο αλλά επικίνδυνο σύνδρομο. Για την αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί τυχόν απώλεια αισθήσεων, κίνησης ή ελέγχου της ουροδόχου κύστης και των εντέρων.

14. Συριγγομυελία

Η κατάσταση αυτή προκαλείται όταν ο ιστός του εγκεφάλου ασκεί πίεση κάτω από το κρανίο στο νωτιαίο μυελό ή εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή όγκου. Η συγγειομυελία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά στην περίπτωση που η κύστη που δημιουργείται στον ιστό του εγκεφάλου συνεχίσει να αναπτύσσεται, μπορεί να τραυματίσει το νωτιαίο μυελό και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.