Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

15 πιθανοί λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Γιατί ο καλός ύπνος είναι σημαντικός;

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος, είναι πολύ σημαντικός για την ευεξία της επόμενης μέρας, αλλά και για την γενική υγεία του ανθρώπου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε:

Για ποιους λόγους μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της νύχτας;

1. Αγχωτικές καταστάσεις

Είναι πολύ φυσιολογικό, μετά από ένα αγχωτικό γεγονός, όπως για παράδειγμα μετά από ένα ατύχημα, να έχετε αϋπνίες. Αυτά τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα πρέπει να ξεθωριάζουν καθώς απομακρύνεστε από αυτή την κατάσταση και την εκλογικεύετε. Αποταθείτε σε κάποιο γιατρό στην περίπτωση που η αϋπνία σας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό μετά το αγχωτικό συμβάν, ο οποίος θα σας προτείνει κάποιο φάρμακο ή και συνεδρίες με κάποιον ψυχολόγο.

2. Καθημερινές υποχρεώσεις

Το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων, συνήθως προκαλεί διαταραχές στον ύπνο. «Πλήρωσα τους λογαριασμούς μου; Η προθεσμία για τους φόρους ιδιοκτησίας τελειώνει αυτή τη βδομάδα; Προετοιμάστηκα κατάλληλα για αύριο;» Όλα αυτά, αν τριγυρνούν στο μυαλό σας την ώρα που ξαπλώνετε δεν θα σας αφήσουν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε καλά. Φτιάχνοντας μια λίστα υποχρεώσεων, που θα σας δίνει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα μειωθεί το άγχος σας και ο ύπνος σας θα είναι πιο ποιοτικός.

3. Παράγοντες υπνοδωματίου

Ένα ακατάστατο και ασφυκτικά γεμάτο δωμάτιο, ένα άβολο κρεβάτι και ένας σύντροφος που ροχαλίζει, είναι παράγοντες οι οποίοι δεν ευνοούν τον καλό ύπνο. Συνιστάται ένα σκοτεινό, ήσυχο, άνετο και δροσερό δωμάτιο για πιο ποιοτικό ύπνο. Όσον αφορά τώρα το ροχαλητό, ένας γιατρός θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ, αρχικά θα σας προκαλέσει υπνηλία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας διασπά το αλκοόλ. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία θα ξυπνήσετε απότομα. Αυτό θα διαταράξει ένα από τα σημαντικότερα στάδια του ύπνου, που είναι ο βαθύς ύπνος REM. Αποφύγετε το αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο για να εξασφαλίσετε ότι ο ύπνος σας θα είναι ποιοτικός.

5. Καφεΐνη

Η καφεΐνη υπάρχει στο τσάι, στον καφέ, στη σοκολάτα και σε πολλά ενεργειακά ποτά. Ακόμη και σε κανονικές δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή κακής ποιότητας ύπνο, καθώς ενεργεί για 8 ώρες από την ώρα που θα την καταναλώσετε. Αποφύγετε την εντελώς το απόγευμα και κυρίως το βράδυ.

6. Φαγητό αργά το βράδυ

Τα βαριά και πικάντικα γεύματα αργά το  βράδυ, προκαλούν δυσφορία και κατά συνέπεια σας ωθούν να ξυπνάτε πολλές φορές το βράδυ. Για μια ξεκούραστη νύχτα και ποιοτικό ύπνο φάτε ελαφριά γεύματα με ελάχιστα λιπαρά, ελάχιστο αλάτι και λίγες θερμίδες, όπως κοτόπουλο με λαχανικά στη σχάρα. Φροντίστε μάλιστα, να τρώτε από νωρίς για να προλάβετε να χωνέψετε πριν ξαπλώσετε. Αν νιώθετε ότι πεινάτε πριν ξαπλώσετε, φάτε απλά ένα τοστ ή ένα ελαφρύ γιαούρτι.

7. Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, όπως τα φάρμακα για τις αλλεργίες, τις καρδιακές παθήσεις, την υπέρταση, την ΔΕΠΥ και τη νόσο του Parkinson. Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να αλλάξετε τη φαρμακευτική σας αγωγή.

8. Άγχος και κατάθλιψη

Εάν παρατηρείτε ότι ανησυχείτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε για καθημερινά όχι και τόσο ανησυχητικά γεγονότα, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να πάσχετε από κάποια διαταραχή άγχους. Οι διαταραχές άγχους όπως και οι διαταραχές της διάθεσης διαταράσσουν τον ύπνο. Συζητήστε με το γιατρό σας ο οποίος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

9. Εμμηνόπαυση

Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, το σώμα σας σιγά-σιγά σταματά να παράγει προγεστερόνη και οιστρογόνα, γεγονός που προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί εφίδρωση. Ο έντονος ίδρωτας και οι εξάψεις διαταράσσουν τον ύπνο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

10. Ιατρικά προβλήματα

Υπάρχουν διάφορα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να ταράξουν τον ύπνο όπως:

  • Αρθρίτιδα και πόνος στην πλάτη, λόγω εντόνου πόνου
  • Αλλεργίες και άσθμα, λόγω ενδεχόμενης διακοπής της αναπνοής
  • Νόσος του Parkinson, λόγω σωματικών κινήσεων κατά τον ύπνο
  • Αλτσχάιμερ, λόγω αναστάτωσης

11. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή για λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που διαταράσσει τον ύπνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

12. Άσκηση ακριβώς πριν τον ύπνο

Όταν ασκήστε, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία σας κρατά σε εγρήγορση. Εάν λοιπόν ασκήστε λίγο πριν ξαπλώσετε, θα νιώθετε έντονη διέγερση, γεγονός που δεν θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε εύκολα. Οι ειδικοί συνιστούν την άσκηση, τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

13. Ψηφιακές συσκευές

Το τεχνητό φως που εκπέμπουν τα κινητά και οι τηλεοράσεις, ξεγελά τον εγκέφαλο κάνοντας τον να νομίζει ότι είναι μέρα αντί βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση λιγότερης μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Φροντίστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε ψηφιακές συσκευές όταν ξαπλώνετε, για να αποτρέψετε αυτά τα αποτελέσματα.

14. Ο μεσημεριανός ύπνος

Ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί περίπου 20 λεπτά, θα σας ξεκουράσει, αλλά αν κοιμάστε αργά το απόγευμα, τότε το βράδυ θα σας είναι δύσκολο να κοιμηθείτε. Μάλιστα, ο κύκλος του ύπνου σας θα απορυθμιστεί στην περίπτωση που κοιμάστε καθημερινά πολλές ώρες το απόγευμα.

15. Πρωτοπαθής αϋπνία

Μερικές φορές δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για τον οποίο ένας άνθρωπος ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρωτογενής αϋπνία, κατά την οποία ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση ακόμη και την ώρα του ύπνου. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η αιτία της πρωτογενούς αϋπνίας είναι τα γονίδια, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What's Waking You Up at Night? https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-interrupted-sleep-causes

Medical Reasons You Could Have Insomnia https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-insomnia-medical-causes

Psychophysiological Insomnia https://www.med.upenn.edu/cbti/assets/user-content/documents/PsychphysinsomniaPGandMLP.pdf

Chronic Psychophysiological Insomnia: Hyperarousal and/or Inhibition Deficits? An ERPs Investigation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2442415/

Replace your CPAP with an FDA cleared appliance for sleep apnea https://sleep-apnea-brookline.com/?gclid=EAIaIQobChMI35Wb5bfq5gIVibPtCh2nwgo9EAAYASAAEgKadvD_BwE

Insomnia https://www.nationaljewish.org/conditions/insomnia

Sleep Disorders https://www.nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions/Related-Conditions/sleep-disorders

The effects of bedtime writing on difficulty falling asleep: A polysomnographic study comparing to-do lists and completed activity lists. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29058942

Napping: Do's and don'ts for healthy adults https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319

Caffeine Effects on Sleep Taken 0, 3, or 6 Hours before Going to Bed http://jcsm.aasm.org/viewabstract.aspx?pid=29198

Blue light has a dark side https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Can Writing Your ‘To-Do’s’ Help You to Doze? Baylor Study Suggests Jotting Down Tasks Can Speed the Trip to Dreamland https://www.baylor.edu/mediacommunications/news.php?action=story&story=192388

SLEEP PROBLEMS https://www.apdaparkinson.org/what-is-parkinsons/symptoms/sleep-problems/

Sleep and Caffeine http://sleepeducation.org/news/2013/08/01/sleep-and-caffeine