Αίμα

15 πράγματα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και δεν τα φαντάζεστε

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι πρέπει να παρακολουθείτε την ποσότητα του αλατιού που βάζετε στο φαγητό σας, ειδικά εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση αναγκάζοντας το σώμα να κρατήσει περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται, πράγμα που ασκεί περισσότερη πίεση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, το αλάτι δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν και άλλοι τόσοι παράγοντες που δεν τους φαντάζεστε καν, που προκαλούν προσωρινές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάμε λοιπόν να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση;

1. Η πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντική από ότι το αλάτι, στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε μεταποιημένη μορφή, όπως το σιρόπι. Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα προστιθέμενα σάκχαρα, παρατηρούν σημαντική αύξηση, τόσο στη συστολική (ο ανώτερος αριθμός), όσο και στη διαστολική (ο κατώτερος αριθμός) τους αρτηριακή πίεσης.

2. Μοναξιά

Όταν μιλάμε για μοναξιά, δεν εννοούμε τον αριθμό των φίλων που έχετε, αλλά για τον τρόπο που επικοινωνείτε μαζί τους. Τόσο η αρτηριακή πίεση, όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επιδεινωθούν από την μοναξιά. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη, σε διάστημα 4ων ετών, η συστολική αρτηριακή πίεση διάφορων μοναχικών ανθρώπων, αυξήθηκε πάνω από 14 βαθμούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνεχής φόβος της απόρριψης και της απογοήτευσης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

3. Άπνοια ύπνου

Τα άτομα με άπνοια ύπνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιακά προβλήματα. Και αυτό γιατί όταν η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα κατά τον ύπνο, το νευρικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

4. Έλλειψη καλίου

Οι νεφροί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τη διατήρηση της σωστής ποσότητας νερού στο σώμα μας, για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται ισορροπία νατρίου και καλίου. Όταν τα επίπεδα αυτά δεν είναι ισορροπημένα, θα παρατηρήσετε ότι ακόμη και αν δεν τρώτε πολύ αλάτι, η αρτηριακή σας πίεση δεν πέφτει. Αυτό συμβαίνει λόγω της κατακράτησης υγρών. Καταναλώστε λοιπόν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψάρια, μπανάνες, μπρόκολο, κάστανα, σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά για να αυξήσετε το κάλιο στον οργανισμό σας.

5. Πόνος

Ο ξαφνικός και οξύς πόνος ωθεί το νευρικό σύστημα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Είναι σαν να παθαίνετε ηλεκτροπληξία και ο οργανισμός σας αντιδρά.

6. Φυτικά συμπληρώματα

Υπάρχουν διάφορα φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα μιλήστε με τον γιατρό σας.

7. Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυροειδής είναι ένας αδένας που παράγει μια ορμόνη. Όταν αυτή η ορμόνη δεν παράγεται σε φυσιολογικά επίπεδα, λέμε ότι έχουμε πρόβλημα θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και οι αρτηρίες γίνονται λιγότερο ελαστικές. Επιπρόσθετα, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να αυξήσουν την LDL “κακή” χοληστερίνη, κάτι που μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες. Και στις δύο περιπτώσεις το αίμα αναγκάζεται να κινείται πιο γρήγορα μέσα στις αρτηρίες πιέζοντας τα τοιχώματα τους. Μάλιστα και παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένο, η υψηλή θυρεοειδική ορμόνη μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, πράγμα που θα οδηγήσει, επίσης, σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

8. Δεν πάτε εγκαίρως στην τουαλέτα

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η συστολική αρτηριακή πίεση των μεσηλίκων συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου 4 μονάδες και η διαστολική περίπου 3 μονάδες, όταν δεν είχαν πάει στο μπάνιο για τουλάχιστον 3 ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να πηγαίνετε εγκαίρως στην τουαλέτα είναι ένας τρόπος πρόληψης, ειδικά καθώς μεγαλώνετε που η άνοδος της αρτηριακής πίεσης θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη.

9. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Όλα τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, είτε σε υγιείς, είτε σε ήδη υπερτασικούς ανθρώπους. Αν και η μέση άνοδος είναι μικρή, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διακυμάνσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν κάποιους ανθρώπους πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλους.

10. Αυξημένη πίεση κατά την επίσκεψη στο ιατρείο

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση έχει μεγάλη διαφορά όταν την μετράτε στο γραφείο του γιατρού σας σε σχέση με όταν την μετράτε στο σπίτι. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «αποτέλεσμα λευκής επίστρωσης» και οφείλεται στην θέα της λευκής μπλούζας του γιατρού. Το εν λόγω φαινόμενο, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να αυξήσει μέχρι και κατά 10 βαθμούς τη συστολική πίεση και κατά 5 τη διαστολική και αυτό οφείλεται απλά και μόνο στο γεγονός ότι βρίσκεστε στο ιατρείο και νιώθετε νευρικότητα και άγχος.

11. Αποσυμφορητικά

Συστατικά όπως η ψευδοεφεδρίνη και η φαινυλεφρίνη, μπορούν να περιορίσουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα αίματος προσπαθεί να συμπιεστεί και να περάσει μέσα από ένα μικρότερο χώρο, όπως το πλήθος που σπρώχνεται σε ένα διάδρομο. Επιπρόσθετα, τα αποσυμφορητικά μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Ζητήστε από τον γιατρό σας προϊόντα χωρίς αντιδιαστολή για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την αρτηριακή πίεση.

12. Αφυδάτωση

Σε περίπτωση αφυδάτωσης το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου ενεργοποιούνται αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στην υπόφυση, διατάζοντας την να απελευθερώσει μια χημική ουσία που συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία πράγμα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ οι νεφροί παράγουν λιγότερα ούρα, στην προσπάθεια τους να κρατήσουν στο σώμα όσο περισσότερο νερό γίνεται, πράγμα που και πάλι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

13. Ορμονικά φάρμακα

Τα ορμονικά φάρμακα, που συνήθως λαμβάνονται από γυναίκες, περιέχουν ορμόνες που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, οπότε είναι πιθανό να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Εάν παίρνετε τέτοια σκευάσματα, καλό είναι να ελέγχετε συχνά την αρτηριακή σας πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για μια ενδεχομένη χαμηλότερη δόση οιστρογόνων, η οποία μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

14. Ομιλία

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί κατά την ομιλία. Η επίδραση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με το ανοιγοκλείσιμο του στόματος, αλλά με το τι λέτε και πώς νιώθετε όταν το λέτε. Αν για παράδειγμα διηγείστε ένα πολύ αγχωτικό γεγονός, τότε θα παρατηρήσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει.

15. Αντικαταθλιπτικά

Τα φάρμακα που στοχεύουν σε εγκεφαλικά χημικά, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη, προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν μετά την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής διαπιστώσατε ότι η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται.

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Talking Effect and “White Coat” Effect in Hypertensive Patients: Physical Effort or Emotional Content? https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08964280109595762

The Dangers of Dehydration (205) 481-7000 http://www.medicalwesthospital.org/the-dangers-of-dehydration.php

NSAIDs and acetaminophen: Effects on blood pressure and hypertension https://www.uptodate.com/contents/nsaids-and-acetaminophen-effects-on-blood-pressure-and-hypertension/print

The Impact of Bladder Distension on Blood Pressure in Middle Aged Women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3383137/

The Importance of Accurate Blood Pressure Measurement https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2911816/

THE MECHANICS OF HYPERTENSION: HOW DOES STRESS CONTRIBUTE TO STIFF ARTERIES? https://news.virginia.edu/content/mechanics-hypertension-how-does-stress-contribute-stiff-arteries

Pain and Blood Pressure https://www.medscape.com/viewarticle/465355_1

How Potassium Can Help Control High Blood Pressure https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure

HYPERTENSION: 15 SURPRISING THINGS THAT RAISE YOUR BLOOD PRESSURE https://www.rxlist.com/15_things_that_raise_your_blood_pressure/article.htm

Sleep Apnea https://www.sleepfoundation.org/sleep-apnea

Feeling lonely adds to rate of blood pressure increase in people 50 years old and older https://news.uchicago.edu/story/feeling-lonely-adds-rate-blood-pressure-increase-people-50-years-old-and-older

Loneliness predicts increased blood pressure: 5-year cross-lagged analyses in middle-aged and older adults https://psycnet.apa.org/record/2010-04859-012

The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167

Medications and supplements that can raise your blood pressure https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/blood-pressure/art-20045245