Παιδί

16 πρώιμα σημάδια αυτισμού

Τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού εμφανίζονται από τους 9 έως τους 16 μήνες

Τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού είναι εύκολο να σας διαφύγουν. Αν εντοπίσετε τον αυτισμό νωρίς, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην παρέμβαση νωρίτερα και να καθοδηγήσετε την επιτυχία του παιδιού σας.

Η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχουν ιατρικές ή αιματολογικές εξετάσεις. Η διάγνωση βασίζεται σε συμπεριφορικά συμπτώματα ή χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να ελέγχονται όλα τα παιδιά για αυτισμό στους 18 και 24 μήνες. Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί στους 18-24 μήνες, αλλά συνήθως δεν διαγιγνώσκεται πριν από τα 4-5 έτη.

Τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού μπορεί να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε σημαντικά κοινωνικά, γλωσσικά και γνωστικά ελλείμματα, καθώς και σε προκλητικές συμπεριφορές, αν δεν εντοπιστούν νωρίς.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

 1. Δυσκολεύεστε να έχτε με το μωρό σας βλεμματική επαφή

Θα πρέπει να σας είναι εύκολο να κάνετε το μωρό σας να σας κοιτάξει. Τα μωρά έχουν κίνητρο να βρίσκονται κοντά σας, να κοιτάζουν το πρόσωπό σας και να παραμένουν κολλημένα στα μάτια σας.

Αν είναι δύσκολο να έχετε βλεμματική επαφή με το μωρό σας, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι αυτισμού.

 1. Σπάνια μοιράζεται την απόλαυση μαζί σας

Τα μωρά μοιράζονται εύκολα την ευχαρίστηση μαζί σας, χαμογελώντας και κοιτάζοντάς σας.

Μερικά παιδιά με αυτισμό χαμογελούν για να δείξουν ότι είναι χαρούμενα, αλλά δεν μοιράζονται την απόλαυσή τους.

Άλλα δείχνουν ελάχιστη έκφραση προσώπου ή έχουν επίπεδη επιρροή και σπάνια χαμογελούν, οπότε μπορεί να μην καταλαβαίνετε πότε είναι χαρούμενα.

 1. Σπάνια μοιράζεται τα ενδιαφέροντά του μαζί σας

Τα μωρά είναι πρόθυμα να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους μαζί σας, πρώτα με χειρονομίες όπως το δείξιμο και στη συνέχεια με ήχους και λέξεις.

Παρατηρήστε τι προσέχει το μωρό σας – για να καταλάβετε τι το ενδιαφέρει.

 1. Σπάνια ανταποκρίνεται στο όνομά τους ή σε καλέσματα

Τα μωρά είναι ρυθμισμένα να ακούνε τη φωνή σας – όταν φωνάζετε το όνομά τους, ανταποκρίνονται κοιτάζοντας προς το μέρος σας.

Τα μωρά ανταποκρίνονται εύκολα σε άλλες κοινωνικές προσφορές, όπως:

 • «Έλα εδώ» με τα χέρια σας να απλώνουν τα χέρια τους
 • χαιρετισμός «αντίο» καθώς φεύγετε
 • κοιτάζουν εκεί που δείχνετε

Ορισμένα παιδιά με αυτισμό δεν ανταποκρίνονται κοιτάζοντας εκεί που δείχνετε, αλλά αντίθετα κοιτάζουν το χέρι σας.

 1. Περιορισμένη χρήση χειρονομιών όπως το δείξε

Τα μωρά είναι πρόθυμα να τραβήξουν την προσοχή σας σε πράγματα που τα ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας χειρονομίες όπως το δείξιμο μέχρι την ηλικία των 12-14 μηνών. Αυτές οι πρώιμες χειρονομίες προωθούν την ανάπτυξη των λέξεων.

Ένα πρώιμο σημάδι του αυτισμού είναι η περιορισμένη χρήση χειρονομιών, ιδιαίτερα της επίδειξης και της υπόδειξης.

 1. Δυσκολεύεται να σας κοιτάξει και να χρησιμοποιήσει μια χειρονομία και έναν ήχο

Τα μωρά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν χειρονομίες και ήχους από 9-16 μηνών για να σας ενημερώνουν για το τι θέλουν ή δεν θέλουν και για το τι τα ενδιαφέρει.

Θα πρέπει να είναι εύκολο για το μωρό σας να χρησιμοποιεί μια χειρονομία και έναν ήχο ενώ σας κοιτάζει.

 1. Λίγη ή καθόλου μίμηση άλλων ανθρώπων που προσποιούνται

Μέχρι τους 13 μήνες, τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν παρατηρώντας τους άλλους και αντιγράφοντας αυτά που κάνουν και λένε.

Χρησιμοποιούν μια ποικιλία λειτουργικών ενεργειών – όπως το να βάζουν ένα ποτηράκι στο στόμα τους για να πιουν και ένα κουτάλι στο στόμα τους για να φάνε.

Από αυτό, μαθαίνουν να προσποιούνται στο παιχνίδι – μπορεί να σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι ή ένα μπουκάλι «καφέ» στους φίλους τους και να κάνουν ότι πίνουν, να αγκαλιάζουν το αρκουδάκι και να το σκεπάζουν με μια κουβέρτα ή να κουνάνε ένα τηγάνι με αόρατα πράγματα μέσα για να προσποιηθούν ότι μαγειρεύουν.

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν συνήθως πλεονεκτήματα στη χρήση αντικειμένων στο μοναχικό παιχνίδι.

 1. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ως εργαλείο

Τα μωρά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μια ποικιλία χειρονομιών από 9-16 μηνών, όπως το να δίνουν, να φτάνουν, να σηκώνουν τα χέρια, να χαιρετούν και να δείχνουν.

Επειδή τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν περιορισμένη χρήση αυτών των πρώιμων χειρονομιών, μπορεί να αναπτύξουν ασυνήθιστους τρόπους επικοινωνίας, όπως η χρήση του χεριού σας ως εργαλείο.

 1. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα αντικείμενα παρά για τους ανθρώπους

Τα μωρά είναι πρόθυμα να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους και χρησιμοποιούν τα αντικείμενα ως τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή σας.

 1. Ασυνήθιστοι τρόποι κίνησης των δαχτύλων, των χεριών ή του σώματός τους

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζουν ασυνήθιστη ακαμψία ή «φτερούγισμα» των δαχτύλων τους ή ασυνήθιστους τρόπους στάσης ή κίνησης των χεριών ή του σώματός τους.

 1. Επαναλαμβάνει ασυνήθιστες κινήσεις με αντικείμενα

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να επαναλαμβάνουν ασυνήθιστες κινήσεις με αντικείμενα, όπως περιστροφή ή ταλάντευση, αναποδογύρισμα και κύλισμα και παράταξη πραγμάτων ή άλλες επαναλαμβανόμενες ενέργειες που είναι ασυνήθιστες για την ηλικία τους.

 1. Αναπτύσσει τελετουργίες και μπορεί να αναστατώνεται με τις αλλαγές

Τα μωρά μαθαίνουν πρωινές και νυχτερινές ρουτίνες με τη βοήθειά σας. Το να κάνετε τις δραστηριότητες προβλέψιμες μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση.

Τα μωρά συνήθως ρέουν με τις αλλαγές στις ρουτίνες, όπως το πρόωρο τέλος μιας δραστηριότητας ή η προσθήκη ενός νέου βήματος.

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να αναπτύξουν τελετουργίες και να μην είναι πρόθυμα να ολοκληρώσουν μια σειρά συμπεριφορών με διαφορετικό τρόπο.

 1. Υπερβολικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα αντικείμενα ή δραστηριότητες

Τα μωρά μετατοπίζουν εύκολα την προσοχή τους μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων δημιουργώντας ευκαιρίες για μάθηση από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δείχνουν υπερβολικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα αντικείμενα ή δραστηριότητες και μπορεί να κολλήσουν ή να επικεντρωθούν υπερβολικά σε αυτά.

Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να είναι τόσο έντονο που είναι δύσκολο να μετατοπίσουν την προσοχή τους από ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος σε κάτι άλλο.

Το έντονο ενδιαφέρον μπορεί να οδηγήσει σε δεξιότητες που είναι προχωρημένες για την ηλικία τους, όπως το χτίσιμο με τουβλάκια ή η εκμάθηση των σχημάτων των γραμμάτων και των αριθμών, και μπορεί να μη γίνει αντιληπτό ως σημάδι αυτισμού.

 1. Πολύ εστιασμένος ή προσκολλημένος σε ασυνήθιστα αντικείμενα

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να είναι πολύ συγκεντρωμένα ή προσκολλημένα σε αντικείμενα που είναι ασυνήθιστα για την ηλικία τους, όπως μακριές λωρίδες υφάσματος, σκεύη, αλυσίδες, πέτρες, ξύλα, τρεχούμενο νερό ή συσκευές που μπορούν να διαλύσουν και να συναρμολογήσουν.

Εάν το παιδί σας είναι πολύ συγκεντρωμένο ή προσκολλημένο σε ασυνήθιστα αντικείμενα, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι αυτισμού.

 1. Ασυνήθιστη αντίδραση σε ήχους, εικόνες ή υφές

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δείχνουν ασυνήθιστες αντιδράσεις ή να είναι πολύ ευαίσθητα σε ορισμένους ήχους, εικόνες ή υφές. Μπορεί να ενθουσιάζονται υπερβολικά με μια σελίδα σε ένα βιβλίο ή να κρατούν τα χέρια τους πάνω από τα αυτιά τους ως αντίδραση σε δυνατούς ήχους, να αλληθωρίζουν ή να κουνάνε τα χέρια τους σε ορισμένα φώτα, να πνίγονται όταν τρώνε φαγητό με συγκεκριμένες υφές ή να αναστατώνονται με μια ετικέτα σε ένα πουκάμισο ή με κάτι κολλώδες.

 1. Έντονο ενδιαφέρον για ασυνήθιστες αισθητηριακές εμπειρίες

Τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δείξουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για ασυνήθιστες αισθητηριακές εμπειρίες, όπως το υπερβολικό τρίψιμο ορισμένων υφών, το να κοιτάζουν από το πλάι του ματιού τους ή να επιθεωρούν προσεκτικά ένα τουβλάκι ή ένα τρενάκι παιχνιδιών καθώς περνάει, ή να γλείφουν αντικείμενα.

Τι γίνεται αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια πρώιμα σημάδια αυτισμού;

Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα. Αλλά σε συνδυασμό, μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου ή διαγνωστικής αξιολόγησης.

Ως γενικός οδηγός, αν το παιδί σας παρουσιάζει 4 από αυτά τα πρώιμα σημάδια, χρησιμοποιήστε το δωρεάν online Checkup κοινωνικής επικοινωνίας για να ελέγξετε το μωρό σας για αυτισμό.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει 8 ή περισσότερα από αυτά τα πρώιμα σημάδια, ζητήστε παραπομπή για διαγνωστική αξιολόγηση.

Μιλήστε με το γιατρό ή το δάσκαλο του παιδιού σας για οποιοδήποτε από αυτά τα πρώιμα σημάδια.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλη τη ζωή των παιδιών με αυτισμό. Αυτή η ευκαιρία να εντοπίσετε νωρίς τα σημάδια του αυτισμού μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε την επιτυχία του παιδιού σας.