Θεραπεία

3+1 φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν τον βήχα

Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά στην απομάκρυνση του φλέγματος και άλλων ερεθιστικών παραγόντων από το λαιμό και τους αεραγωγούς. Από αυτήν την σκοπιά, ο βήχας είναι ωφέλιμος, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικός.

Υπάρχει μια σειρά από μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μειώνουν τον βήχα, αλλά υπάρχουν και φυσικές θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω. (Γιατί μετά το κρυολόγημα συνεχίζετε να βήχετε; Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο επίμονος βήχας;)

Ποιες φυσικές θεραπείες ανακουφίζουν τον βήχα;

1. Μέλι

Το μέλι δεν αποτελεί μόνο μια γευστική προσθήκη σε ποτά και γλυκά, αλλά είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες για τον πονόλαιμο και τον βήχα, με άμεσα ανακουφιστικά αποτελέσματα. (Γύρη μελισσών: Πώς ευνοεί την ανθρώπινη υγεία;)

Σε μια μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, όπου στη μία λάμβαναν μέλι και στην άλλη εικονικό φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι το μέλι ανακούφισε σημαντικά τον νυχτερινό βήχα, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Οι ειδικοί συνιστούν δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι με ελάχιστο λεμόνι σε ζεστό νερό ή σε τσάι από βότανα. Σημειώνεται ότι το μέλι μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του, με εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα. (Μελισσόχορτο: Ένα βότανο με πολλαπλές και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες)

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα συστατικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιβηχικές (κατασταλτικές του βήχα) ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα.  Το εν λόγω αρωματικό μπαχαρικό, διασπάται και απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι τον βήχα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τοποθετήθηκε σε έναν νεφελοποιητή, το καθαρό τζίντζερ βοήθησε στη χαλάρωση των αεραγωγών και στη μείωση του βήχα, ειδικά του ξηρού βήχα που σχετίζεται με το άσθμα.

Οι ειδικοί συνιστούν τσάι από τζίντζερ για την αντιμετώπιση του βήχα. Ξεφλουδίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες ένα κομμάτι τζίντζερ και προσθέστε το σε τρία φλιτζάνια βραστό νερό. Βράστε το για περίπου 10 λεπτά, σουρώστε το και προσθέστε λίγο μέλι ή μια φέτα λεμόνι. (Τζίντζερ: 13 μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν ευεργετικό για την υγεία)

3. Ρίζα Marshmallow

Η ρίζα marshmallow (Althaea officinalis) χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία του βήχα και του πονόλαιμου. Όπως πολλά καταπραϋντικά βότανα, έτσι και η ρίζα marshmallow μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ξηρού βήχα.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι παστίλιες από ρίζα marshmallow και το σιρόπι, κατάφεραν να ανακουφίσουν τον ξηρό βήχα, περίπου σε διάστημα 10 λεπτών.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα βότανα που καταναλώνονται ως τσάι με ζεστό νερό, η ρίζα marshmallow παρασκευάζεται καλύτερα με κρύο νερό.

4. Θυμάρι

Το θυμάρι (Thymus vulgaris) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να ανακουφίσει τον ξηρό ερεθιστικό βήχα. Τα φύλλα του συγκεκριμένου βοτάνου, περιέχουν ενώσεις που καταπραΰνουν τον βήχα, οι οποίες ονομάζονται φλαβονοειδή και δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή και χαλαρώνοντας τους μυς του λαιμού που εμπλέκονται στον βήχα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση του θυμαριού (είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα) μειώνει τον βήχα. Συγκεκριμένα, μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός θυμαριού, primrose (Oenothera biennis) και αγγλικού κισσού (Hedera helix) μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα, καθώς και άλλα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό τσάι θυμαριού, βουτώντας 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα θυμαριού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Αν θέλετε συνδυάστε το με μέλι. (Ταλαιπωρείστε από έντονο βήχα; Με αυτούς τους τρόπους θα ηρεμήσετε)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Using Natural Remedies for Coughs https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-cough-89273

Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis https://www.karger.com/Article/FullText/442111

Marshmallow Root Extract for the Treatment of Irritative Cough: Two Surveys on Users' View on Effectiveness and Tolerability https://www.karger.com/Article/Abstract/489560

Therapeutic effects of marshmallow ( Althaea officinalis L.) extract on plasma biochemical parameters of common carp infected with Aeromonas hydrophila https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28785391/

Effects of Ginger and Its Constituents on Airway Smooth Muscle Relaxation and Calcium Regulation https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1165/rcmb.2012-0231OC

Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality: A Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Study https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/130/3/465/30142/Effect-of-Honey-on-Nocturnal-Cough-and-Sleep?redirectedFrom=fulltext

Honey: its medicinal property and antibacterial activity https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2221169111600166?via%3Dihub