Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

3+1 μύθοι για το άσθμα κατά τη διάρκεια της γρίπης

Η γρίπη και το κρυολόγημα, επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν άσθμα έρχονται αντιμέτωποι με πιο σοβαρά συμπτώματα. Η σωστή πληροφόρηση και πρόληψη, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση και των δύο καταστάσεων.

Ανάμεσα μας, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με το άσθμα και τη γρίπη, οι οποίοι προκαλούν σύγχυση στους ανθρώπους. Πιο κάτω, λοιπόν, θα αναφέρουμε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τους 4 πιο κοινούς μύθους.

Ποιους μύθους για το άσθμα και τη γρίπη δεν πρέπει να πιστεύετε;

1. Τα άτομα με άσθμα δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης

Ο Δρ. Benjamin Seides, πνευμονολόγος στην Ιατρική Μονάδα Northwestern Medicine στο Winfield, αναφέρει ότι αυτός ο μύθος βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει άσθμα. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αντιθέτως, όπως εξηγεί, ένας άνθρωπος με άσθμα, χρειάζεται το εμβόλιο της γρίπης περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, καθώς τα άτομα με άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως το εμφύσημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα. Μαζί του συμφωνεί και η πνευμονολόγος Δρ. Cheryl Nickerson, η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι μόνοι άνθρωποι που δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης είναι εκείνοι που είχαν στο παρελθόν κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο.

2. Με τη σωστή διαχείριση του άσθματος, το κρυολόγημα και η γρίπη δεν προκαλούν προβλήματα

Είναι αλήθεια ότι ένα άτομο που διαχειρίζεται σωστά το άσθμα του (με φαρμακευτική αγωγή ή άλλα μέτρα), θα αντιμετωπίσει πιο ηπία συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, από κάποιον που δεν το διαχειρίζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την Δρ. Nickerson, το κρυολόγημα ή η γρίπη επιδεινώνουν το άσθμα σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και σε αυτούς που το διαχειρίζονται σωστά.

Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα, πριν αντιληφθεί κάποιος ότι έχει κρυολόγημα ή γρίπη, το ανοσοποιητικό του σύστημα το γνωρίζει ήδη και προετοιμάζει την επίθεση του ενάντια στον ιό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι έχουν κρυολόγημα ή γρίπη όταν αρχίσουν να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα (ρινική καταρροή, φτάρνισμα, βήχας κλπ), αλλά αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με το στάδιο του κρυολογήματος και της γρίπης που ονομάζεται φλεγμονή. Η φλεγμονή δημιουργείται την στιγμή που ήδη το μικρόβιο προσπαθεί να διεισδύσει στους πνεύμονες. Ως εκ τούτου λοιπόν, το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των ανθρώπων (ακόμη και εκείνων που διαχειρίζονται σωστά το άσθμα τους), αναγνωρίζοντας το κρυολόγημα και τη γρίπη, παράγει περισσότερα φλεγμονώδη κύτταρα, τα οποία επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος.

3. Τα αλλεργιογόνα είναι η βασικότερη αιτία άσθματος

Σύμφωνα με τον Δρ. Seides, μόνο ένα μικρό ποσοστό άσθματος προκαλείται από αλλεργιογόνα. Όπως εξηγεί, το άσθμα είναι μια σύνθετη ασθένεια με ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο αφορά την υπερδραστηριότητα των αεραγωγών, αλλά το είδος του άσθματος που σχετίζεται με τα αλλεργιογόνα, καλύπτει ένα μικρό υποσύνολο αυτής της υπερδραστηριότητας.

Από την πλευρά της η Δρ. Nickerson, υπογραμμίζει πως τα αλλεργιογόνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ενεργοποιεί το άσθμα και η απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από το σπίτι (χαλιά, ζώα κ.α) είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, ο νούμερο ένα υπεύθυνος για την εμφάνιση άσθματος δεν είναι τα αλλεργιογόνα, αλλά το κρυολόγημα και η γρίπη. «Ακόμη και οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα αλλεργιογόνα, θα μπορούσαν να αποκτήσουν ή να δουν το άσθμα τους να επιδεινώνεται από το κρυολόγημα και τη γρίπη» υπογράμμισε.

4. Τα παιδιά με άσθμα κρυολογούν πιο εύκολα από τα παιδιά χωρίς άσθμα

Όλα τα παιδιά – με ή χωρίς άσθμα – κρυολογούν περίπου τις ίδιες φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, υπογραμμίζει η Δρ. Nickerson. «Τα περισσότερα παιδιά κρυολογούν έξι έως οκτώ φορές το χρόνο, αλλά τα παιδιά με άσθμα, όταν κρυολογήσουν έχουν πιο έντονα συμπτώματα. Το κρυολόγημα και ο ιός της γρίπης, τείνουν να ενεργοποιούν τους αεραγωγούς ακόμη και όταν ο ιός απομακρυνθεί, οπότε ένα παιδί θα συνεχίσει να έχει συμπτώματα (όπως ο βήχας) και μετά την ανάρρωση. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως αρρώστησε και πάλι».

Πώς να προστατευτείτε από κρυολογήματα και ιούς;

  • Εμβολιαστείτε για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα σοβαρά συμπτώματα
  • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό
  • Μην μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και αντικείμενα που ενδεχομένως να φιλοξενήσουν μικρόβια, όπως τα κινητά τηλέφωνα
  • Εάν έχετε άσθμα, βεβαιωθείτε ότι οι νεφελοποιητές σας (nebulizers) είναι καθαροί, λειτουργούν σωστά και έχουν αντικατασταθεί τους τελευταίους 6 μήνες.

Μπορεί να μην είναι εφικτό να μην αρρωστήσετε ποτέ με γρίπη και κρυολόγημα, αλλά η σωστή πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved