Διατροφή

3 συχνά λάθη που σαμποτάρουν τον βασικό μεταβολισμό

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει πως δυσκολεύονται να χάσουν βάρος όταν αποφασίζουν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος. Αν και ο μεταβολισμός όντως παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι όσοι δυσκολεύονται να αδυνατίσουν έχουν προβλήματα στον μεταβολισμό τους.
Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σωματικής άσκησης ή ακόμη και σε λάθος υπολογισμό των θερμίδων, με αποτέλεσμα να νομίζουν πως έχουν καταναλώσει πολύ λιγότερες θερμίδες και να θεωρούν πως σύντομα θα δουν τα αποτελέσματα στη ζυγαριά τους, κάτι που φυσικά δεν θα συμβεί, άρα θα θεωρήσουν πως υπάρχει πρόβλημα στο μεταβολισμό τους.
Όμως, αν και ο μεταβολισμός δεν είναι πάντα ο ‘ένοχος’ όταν δεν υπάρχει απώλεια βάρους, υπάρχουν τουλάχιστον 3 πράγματα που μπορεί να τον ‘σαμποτάρουν’ και να δυσκολέψουν την προσπάθεια που κάνετε για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

1. Η ποσότητα τροφής που καταναλώνετε είναι πολύ μικρή

Σίγουρα για να πετύχει κανείς τον στόχο του και να χάσει το επιπλέον βάρος θα χρειαστεί να μειώσει αρκετά τις θερμίδες που προσλαμβάνει καθημερινά, όμως η υπερβολή μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό καύσης θερμίδων του οργανισμού του. Πιο συγκεκριμένα, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, τα μικρά συχνά γεύματα, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε σάκχαρα και λιπαρά, βοηθούν τον οργανισμό να κάνει καλύτερες καύσεις και αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Αν κάποιος αποφασίσει να καταναλώσει ελάχιστες θερμίδες μέσα στην ημέρα, τότε το σώμα του θα θεωρήσει ότι βρίσκεται σε κατάσταση ‘κινδύνου’ και αυτόματα θα μειώσει το βασικό μεταβολισμό του για να ανταποκριθεί σε αυτή την έλλειψη τροφής, αναφέρουν οι ειδικοί.
Για τους παραπάνω λόγους, έστω και αν πρέπει κανείς να χάσει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να στερείται ο οργανισμός από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από 1000 την ημέρα, καθώς, αν κάποιος για παράδειγμα προσλαμβάνει μονάχα 600 θερμίδες, τότε ενδέχεται να μπλοκάρει ο μεταβολισμός του και να μην μπορεί να αδυνατίσει.

2. Λάθος πρόγραμμα γυμναστικής

Η επιλογή του σωστού προγράμματος εκγύμνασης είναι ύψιστης σημασίας καθώς πολλές φορές μπορεί κάποιος να γυμνάζεται, αλλά να μην βλέπει αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν το πρόγραμμα είναι πολύ εύκολο για το δικό τους επίπεδο ή αν η άσκηση δεν γίνεται με σωστή συχνότητα. Θα πρέπει το πρόγραμμα να περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 λεπτά αερόβιας άσκησης, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, προπόνηση με βάρη και ασκήσεις στρέτσινγκ. Τα πιο θεαματικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την απώλεια βάρους έχουν το τρέξιμο, ο χορός, η έντονη αεροβική άσκηση, το γρήγορο περπάτημα και φυσικά, το κολύμπι.

3. Δεν κοιμάστε αρκετές ώρες

Μπορεί να θεωρεί κανείς πως αν κοιμάται λιγότερες ώρες, τότε ο οργανισμός του θα αναγκαστεί να κάψει περισσότερες θερμίδες, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να ισχύει όταν η έλλειψη ύπνου είναι μακροχρόνια. Εκτός του ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βλάψει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, η έλλειψή του αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης, την ορμόνης του στρες, που εμποδίζει τον οργανισμό να χάσει βάρος και συχνά ενοχοποιείται για τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Έτσι, θα ήταν προτιμότερο να κοιμάται κανείς τουλάχιστον 7-8 ώρες καθημερινά, ώστε να μην σαμποτάρει με αυτόν τον τρόπο τον μεταβολισμό του.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved