Γυναίκα

3 τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα

Η υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες είναι πιο πυκνή και χονδροειδής από το φυσιολογικό. Η τριχοφυΐα μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές όπου συνήθως θα περιμένατε να τη δείτε στους άνδρες, όπως στο άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος, την κοιλιά, το κάτω μέρος της πλάτης, τα οπίσθια και στους μηρούς.

Η υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε, καθώς επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών στις δυτικές κοινωνίες. Και παρατηρείται συχνότερα σε όσες έχουν μεσογειακή ή μεσανατολική καταγωγή.

Ο αντίκτυπος των ανεπιθύμητων τριχών στο σώμα ή στο πρόσωπο στην ποιότητα ζωής μιας γυναίκας δεν πρέπει να υποτιμάται. Η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να προκαλέσει βαθιά συναισθηματική δυσφορία, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι τριχωτές γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κοινωνικής αποφυγής και άγχους, κατάθλιψης, ακόμη και ψύχωσης.

Πολλές γυναίκες μπορεί ακόμη και να ντρέπονται να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους. Αλλά αν η τριχοφυΐα σας ενοχλεί, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν. Και είναι σημαντικό να αποκλείσετε τις υποκείμενες παθήσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερβολικής τριχοφυΐας;

Η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή μιας ομάδας ορμονών που προκαλούν τα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα παράγονται τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες – απλώς οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα από τις γυναίκες. Αυτές οι χημικές ουσίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της απώλειας μαλλιών με ανδρικό πρότυπο.

Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μια κοινή αιτία της υπερβολικής τριχοφυΐας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που προκαλεί ακανόνιστες περιόδους και κύστες στις ωοθήκες.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική τριχοφυΐα περιλαμβάνουν την παχυσαρκία. Και ακόμη και η απλή γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες τρίχες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών, δεν εντοπίζεται καμία προφανής αιτία.

Λιγότερο συχνά, η υπερτρίχωση μπορεί να προκαλείται από άλλες ορμονικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όγκων που εκκρίνουν ανδρογόνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Το Σύνδρομο Cushing είναι μια πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στο σώμα
  • Η ακρομεγαλία είναι μια κατάσταση που συμβαίνει από την υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης
  • Η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων είναι μια κληρονομική κατάσταση που επηρεάζει τα επινεφρίδια και την παραγωγή ορμονών τους

Περιστασιακά, η τριχοφυΐα μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αναβολικά στεροειδή, η τεστοστερόνη, τα γλυκοκορτικοειδή, η δικλοσπορίνη, η μινοξιδίλη, η δαναζόλη και η φαινυτοΐνη.

Ποιες θεραπείες λειτουργούν για την υπερβολική τριχοφυΐα;

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από υπερβολική τριχοφυΐα, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γενικού σας ιατρού. Θα είναι σε θέση να σας εξετάσει για να σας βοηθήσει να βρείτε τυχόν αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, να οργανώσει κάποιες εξετάσεις και να συζητήσει τις διαθέσιμες θεραπείες.

Ανάλογα με το τι πιστεύει ο γενικός σας ιατρός ότι προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό (συνήθως ενδοκρινολόγο) για περαιτέρω υποστήριξη.

Η Claudine Domoney, γυναικολόγος και εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) εξηγεί ότι οι προσφερόμενες θεραπείες εξαρτώνται από την αιτία της υπερτρίχωσης, αλλά χωρίζονται χαλαρά σε δύο κατηγορίες.

Υπάρχουν θεραπείες για την αφαίρεση ή τη μείωση της υπερβολικής τριχοφυΐας, είτε στο σπίτι ή σε εξειδικευμένες κλινικές, είτε θεραπείες για την αντιμετώπιση της περίσσειας ανδρογόνων και άλλων συναφών ορμονικών καταστάσεων. Οι τελευταίες μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον παθολόγο σας, τον γυναικολόγο ή μερικές φορές από έναν ενδοκρινολόγο.

Για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση υπερβολικής τριχοφυΐας, μειώνοντας τα επίπεδα ανδρογόνων.

  1. Μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να προτιμούν να απομακρύνουν τις περιττές τρίχες τους στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές αν επιλέξετε αυτή την οδό. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν την αποτρίχωση με κερί, τις κρέμες αποτρίχωσης και το ξύρισμα.

  1. Ηλεκτρόλυση

Η ηλεκτρόλυση είναι μια τέτοια επιλογή, όπου μια μικροσκοπική βελόνα με ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται για την καταστροφή των τριχοθυλακίων. Συχνά απαιτούνται επαναλαμβανόμενες θεραπείες και συνήθως δεν ενδείκνυται για μεγάλες περιοχές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να είναι επώδυνο. Και υπάρχει κίνδυνος ουλής και υπο- ή υπερμελάγχρωσης του δέρματος.

  1. Αποτρίχωση με λέιζερ

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια άλλη τεχνική. Σε αυτή την περίπτωση, δέσμες φωτός υψηλής συγκέντρωσης καταστρέφουν τους θύλακες των τριχών. Μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τριχόπτωση (αν και δεν είναι εγγυημένη), αλλά συχνά απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες και υπάρχει επίσης κίνδυνος ουλών, ερυθρότητας, εγκαυμάτων και αλλαγής της χρωστικής.

Ποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της υπερβολικής τριχοφυΐας;

  • Κρέμα φλορνιθίνης

Η κρέμα εφλορνιθίνης (που κυκλοφορεί σήμερα με την εμπορική ονομασία Vaniqa) είναι ένα τοπικό προϊόν που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές με υπερβολική τριχοφυΐα. Δεν αφαιρεί την τρίχα αλλά επιβραδύνει την ανάπτυξή της και τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν σε οκτώ εβδομάδες. Λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή ενός ενζύμου που βρίσκεται στους θύλακες των τριχών, το οποίο βοηθά την παραγωγή τριχών. Αν δεν φαίνεται να λειτουργεί στην αρχή, αξίζει να επιμείνετε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν τα παρατήσετε.

Μόλις σταματήσει, οι τρίχες θα ξαναβγούν με τον κανονικό ρυθμό που είχαν πριν από τη θεραπεία. Μπορεί να προκαλέσει κάποια φαγούρα, ξηρότητα και ερεθισμό στην περιοχή στην οποία εφαρμόζεται. Το Vaniqa είναι προς το παρόν συνταγογραφούμενο.

  • Αντισυλληπτικά από το στόμα

Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, όπως το Dianette (το οποίο ονομάζεται επίσης συν-κυπρινδιόλη), μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία της υπερβολικής τριχοφϊας που επηρεάζει μια μεγάλη περιοχή. Μπορεί να μειώσει την υπερβολική τριχοφυΐα λόγω των αντιανδρογονικών του επιδράσεων. Η μακροχρόνια χρήση δεν συνιστάται συνήθως λόγω αυξημένου κινδύνου εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Το συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της τριχοφυϊας, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για την πλήρη επίδρασή του. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ορισμένες γυναίκες, όπως εκείνες με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν υπερβολική τριχοφυΐα, όπως η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Είτε πάσχετε από ήπιο είτε από σοβαρή τριχοφυϊα , αν σας ενοχλεί – μην υποφέρετε σιωπηλά. Η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να σας κατευθύνει σε πολλές αποτελεσματικές θεραπείες.