Γυναίκα

3 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον πόνο της περιόδου

Αν έχετε περίοδο για αρκετό καιρό, ίσως να έχετε παρατηρήσει τα προειδοποιητικά σημάδια του πόνου της περιόδου στην κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια σας, είτε αυτός είναι θαμπός και συνεχής είτε σύντομοι επώδυνοι σπασμοί.

Τι προκαλεί τον πόνο της περιόδου;

Ο πόνος της περιόδου ή οι κράμπες της περιόδου προκαλούνται από τις συσπάσεις στη μήτρα, καθώς αποβάλλει το τοίχωμα της μήτρας και πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διακόπτουν προσωρινά την παροχή αίματος και περιορίζουν το οξυγόνο. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών από τους ιστούς της μήτρας που προκαλούν τον πόνο.

Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μπορεί να σας δυσκολέψουν να συγκεντρωθείτε κάνοντας καθημερινές εργασίες. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο πόνος της περιόδου αντιπροσωπεύει εννέα ημέρες χαμένης παραγωγικότητας για τις γυναίκες κάθε χρόνο.

Ο πόνος της περιόδου τείνει να ακολουθεί ένα μοτίβο που τον διακρίνει από τον συνηθισμένο πόνο στο στομάχι ή στην πλάτη. Ο πόνος της περιόδου είναι συνήθως πιο έντονος κατά τις πρώτες ημέρες της αιμορραγίας και μπορεί να διαφέρει για κάθε γυναίκα.

Ο πόνος της περιόδου πρέπει να εμφανίζεται μόνο λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Είναι καλή ιδέα να ζητήσετε συμβουλή εάν ο πόνος αυτός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφορετικού προβλήματος.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους της περιόδου σας;

Εάν ο πόνος της περιόδου σας δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση ή δεν προκαλεί έντονο πόνο, θα πρέπει να μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε χωρίς να επισκεφθείτε γιατρό.

  1. Θερμότητα

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι η θερμότητα είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του πόνου της περιόδου, οπότε η χρήση μιας θερμοφόρας ή ενός θερμαντικού μαξιλαριού ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Η χρήση θερμότητας είναι ένας φθηνός, αποτελεσματικός και χωρίς παρενέργειες τρόπος για να μειώσετε τον πόνο σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ενός θερμαντικού μαξιλαριού ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα παυσίπονα.

Η θερμότητα που εφαρμόζεται απευθείας στην περιοχή της πυέλου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών της μήτρας, ενώ ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση ολόκληρου του σώματός σας.

  1. Τρόπος ζωής

Η σοβαρότητα του πόνου της περιόδου σας δεν εξαρτάται μόνο από την τύχη. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος και το κάπνισμα, παίζουν επίσης ρόλο. Είναι σημαντικό για όσες καπνίζουν να προσπαθήσουν να το κόψουν, καθώς θεωρείται ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν τους πόνους της περιόδου. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Αν και μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν έχετε περίοδο, η τακτική άσκηση βοηθάει στον πόνο της περιόδου. Η άσκηση, το μασάζ και οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και το πιλάτες μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές.

Το να ανεβάζετε το αίμα σε κίνηση κάνει το σώμα να απελευθερώνει τις λεγόμενες ευτυχισμένες ορμόνες, τις ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν τον πόνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε έναν ελαφρύ περίπατο, να κολυμπήσετε ή να κάνετε ένα μάθημα γιόγκα στο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές, η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του πόνου της περιόδου σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσες είναι λιποβαρείς ή υπέρβαρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κράμπες περιόδου.

Το μασάζ για τις εμμηνορροϊκές κράμπες περιλαμβάνει τη στόχευση σημείων σε όλη την πλάτη, το στομάχι και τα πλευρά και είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου που προκαλείται από την ενδομητρίωση. Δοκιμάστε να κάνετε μόνοι σας ένα απαλό μασάζ στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, κάτω από τον αφαλό σας, με κυκλικές κινήσεις.

  1. Παυσίπονα

Φυσικά, υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να μειώσετε τον πόνο της περιόδου. Οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα όπως η κωδεΐνη σε ορισμένες περιπτώσεις, αν τα συνηθισμένα δεν είναι αποτελεσματικά για σας.

Ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που ονομάζεται ναπροξένη προσφέρει επίσης αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου. Μπορείτε να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας για να δείτε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς.

Το γεγονός ότι η περίοδος προκαλεί πόνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ανεχτείτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σοβαρές και ενοχλητικές κράμπες της περιόδου μπορεί να επηρεάζουν έως και το 20% των γυναικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές μπορεί να οφείλονται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Οι γυναίκες θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους, εάν βιώνουν πόνο περιόδου που είναι πιο έντονος ή διαφορετικός από το φυσιολογικό και εάν τις εμποδίζει να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή.

Αν παρακολουθείτε την περίοδό σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε πληροφορίες και για τον πόνο της περιόδου, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές. Είναι χρήσιμο για τις γυναίκες να παρακολουθούν την περίοδό τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μπορούν να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές και να είναι σε θέση να τις διατυπώσουν πλήρως στον ιατρό τους για να βοηθήσουν στη γρηγορότερη διάγνωση.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει ισχυρότερα παυσίπονα ή αντισυλληπτικά για τη ρύθμιση και τη μείωση των εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Εάν υποπτεύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία για τον πόνο σας, μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να ανακαλύψει την αιτία του πόνου.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32 748 women https://bmjopen.bmj.com/content/9/6/e026186%20

Comparing the analgesic effect of heat patch containing iron chip and ibuprofen for primary dysmenorrhea: a randomized controlled trial https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6874-12-25

A U-Shaped Relationship between Body Mass Index and Dysmenorrhea: A Longitudinal Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517870/

The effects of massage therapy on dysmenorrhea caused by endometriosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093183/

Dysmenorrhea https://www.aafp.org/afp/2012/0215/p386.html

Period pain https://www.nhs.uk/conditions/period-pain/

Heat therapy for primary dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis of its effects on pain relief and quality of life https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6214933/

Aromatherapy for Managing Pain in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Randomized Placebo-Controlled Trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262530//

Efficacy and safety of over-the-counter analgesics for primary dysmenorrhea https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7220209/

The Effect of aerobic exercise on primary dysmenorrhea: A clinical trial study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5791467/

Effects of a Yoga Program on Menstrual Cramps and Menstrual Distress in Undergraduate Students with Primary Dysmenorrhea: A Single-Blind, Randomized Controlled Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315239/

Magnesium in the gynecological practice: a literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/

Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials https://www.researchgate.net/publication/342576006_Efficacy_of_herbal_medicine_cinnamonfennelginger_for_primary_dysmenorrhea_a_systematic_review_and_meta-analysis_of_randomized_controlled_trials

Relationship between Diet, Menstrual Pain and other Menstrual Characteristics among Spanish Students https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353339/