Παιδί

3 τρόποι να πειθαρχήσετε ένα παιδί με αυτισμό

Το να έχετε ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει μοναδικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη συμπεριφορά του.

Όταν ένα παιδί πληγώνει ένα άλλο παιδί, έχει ξεσπάσματα ή αγνοεί συνεχώς τις οδηγίες σας, κανονικά θα λαμβάνατε κάποιου είδους πειθαρχικά μέτρα. Ωστόσο, όταν το παιδί σας ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, πρέπει να προσεγγίζετε αυτές τις καταστάσεις με ανοιχτό και ενημερωμένο μυαλό.

Σε αντίθεση με τα τυπικά παιδιά, το παιδί σας μπορεί να μην κατανοεί τις συνέπειες των πράξεων του – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν μπορεί να μάθει. Η πειθάρχηση ενός παιδιού με αυτισμό απαιτεί υπομονή. Πρέπει να παραμείνετε ευγενικοί και συνεπείς, βοηθώντας το να εξελιχθεί στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του.

Πώς μπορείτε να πειθαρχήσετε ένα παιδί με αυτισμό;

Είτε το παιδί σας έχει αυτισμό είτε όχι, ο τρόπος με τον οποίο το πειθαρχείτε μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς όλων των παιδιών ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν εποικοδομητικές προσεγγίσεις, αποφεύγοντας κάθε βίαιη ή σωματική τιμωρία.

Οι ειδικοί προτείνουν τη “διαχείριση της συμπεριφοράς” ως μέσο για να θέσετε προσδοκίες και όρια, αντί να “τιμωρείτε” ή να αποθαρρύνετε το παιδί σας. Το να δείχνετε στο παιδί σας τι είναι σωστό και τι λάθος, και να διορθώνετε την ακατάλληλη συμπεριφορά, είναι ένας τρόπος για να δείξετε πόσο πολύ το αγαπάτε και το νοιάζεστε. Εξάλλου, αυτό θα τα βάλει σε μια πορεία προς την προσωπική τους ανάπτυξη, επιτρέποντάς τους να γίνουν ευτυχισμένα, υγιή και συνεισφέροντα μέλη της κοινότητάς τους.

Πρέπει να πειθαρχήσετε ένα παιδί με αυτισμό;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πειθαρχία δεν έχει να κάνει με τη σωματική τιμωρία του παιδιού σας, αλλά με το να το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε έναν υγιή, με σεβασμό ενήλικα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να επιτύχει απίστευτα αποτελέσματα. Όταν παρέχετε στο παιδί σας τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζεται για να επιλέξει πιο συνετές συμπεριφορές, αυτό θα του επιτρέψει να γίνει πιο ανεξάρτητο αργότερα στη ζωή του.

Η ανατροφή με θετική πειθαρχία διδάσκει σε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αυτισμό, να γίνουν πολυμήχανα και υπεύθυνα. Στην πορεία, θα προωθήσετε έναν πιο ασφαλή δεσμό γονέα-παιδιού και θα προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας.

Όταν συζητάτε για το αν πρέπει ή όχι να πειθαρχήσετε ένα παιδί με αυτισμό, επικεντρωθείτε περισσότερο στην προσέγγισή σας και λιγότερο στη νοοτροπία της “πειθαρχίας”. Να θυμάστε ότι το να καθοδηγείτε το παιδί σας προς τις βέλτιστες συμπεριφορές είναι κάτι που πρέπει να κάνετε με αγάπη .

Πώς να κάνετε ένα παιδί με αυτισμό να σας ακούει;

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε ότι το παιδί σας δεν ακούει τίποτα, απαιτεί πρόσθετη προσοχή και υποστήριξη. Ανάλογα με το πού βρίσκεται το παιδί σας στο φάσμα, το ταξίδι σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο από άλλους γονείς – αλλά πάντα υπάρχει λύση. Η προσωπική συνεργασία με την κλινική ομάδα του παιδιού σας και τους ειδικούς συμπεριφοράς θα επιτρέψει στην οικογένειά σας να επωφεληθεί από ένα εξατομικευμένο σχέδιο. Ωστόσο, οι παρακάτω στρατηγικές αποτελούν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.

Ποιες στρατηγικές πειθαρχίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα παιδιά με αυτισμό;

  1. Μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε για την κατάσταση και τις ανάγκες του παιδιού σας

Να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό. Αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί δεν σημαίνει ότι θα ισχύει και για ένα άλλο. Για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί σας, είναι σημαντικό να έχετε καλή γνώση της διάγνωσής του. Όταν έχετε σαφή αντίληψη των αναγκών και των ικανοτήτων του παιδιού σας, αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Μείνετε συνεπείς και πιστέψτε στις ικανότητες του παιδιού σας.

  1. Διδάξτε τεχνικές αυτο-κατανόησης

Όταν το παιδί σας με αυτισμό καταρρέει, μπορεί να μην έχει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ηρεμήσει μόνο του. Συνεργαστείτε με τη θεραπευτική ομάδα του παιδιού σας για να αναπτύξετε τεχνικές που λειτουργούν για το παιδί σας. Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των ματιών και τη σκέψη μιας ευχάριστης εικόνας, την εκμάθηση βαθιάς αναπνοής, το μέτρημα μέχρι το 10, το τραγούδι ή την αναζήτηση της παρηγοριάς από κάποιον που εμπιστεύεται το παιδί σας.

  1. Χρησιμοποιείτε πάντα θετική πειθαρχία

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό! Τα παιδιά με αυτισμό (και τα παιδιά γενικά) ανταποκρίνονται καλύτερα στην πειθαρχία που εστιάζει στη θετική συμπεριφορά. Ο καθορισμός σαφών προσδοκιών και κανόνων, η συχνή επανεξέτασή τους και η επιβράβευση του παιδιού σας για την επιθυμητή συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει τι είναι αποδεκτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οπτικά βοηθήματα σε αυτή τη διαδικασία. Ένα πρόγραμμα με εικόνες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς το παιδί σας μπορεί να δει οπτικά τα θετικά του επιτεύγματα. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε τις φυσικές συνέπειες με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Για παράδειγμα, την αφαίρεση ενός αγαπημένου παιχνιδιού ή βιντεοπαιχνιδιού για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μπορείτε να συζητήσετε τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά και να προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις για την προκλητική συμπεριφορά.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Physical punishment of children: lessons from 20 years of research https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447048/

Implementing early intervention for autism spectrum disorder: a global perspective https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750262/

What is Positive Parenting? 33 Examples and Benefits https://positivepsychology.com/positive-parenting/

Sticker Charts to Motivate Your Preschooler https://www.verywellfamily.com/sticker-charts-motivate-your-preschooler-1094891