Υγεία Πεπτικού Συστήματος

3 τύποι εξετάσεων για την νόσο του Crohn που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του

Η διάγνωση της νόσου του Crohn δεν είναι ακριβώς απλή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα μόνο τεστ για τη νόσο του Crohn που να μπορεί να επιβεβαιώσει γρήγορα αν έχετε την πάθηση ή όχι.

Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) που προκαλεί φλεγμονή οπουδήποτε στο πεπτικό σας σύστημα. Η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες στο στομάχι είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Crohn, αλλά μπορεί να έχετε λιγότερο εμφανή συμπτώματα, όπως κόκκινα μάτια, πόνο στις αρθρώσεις, εξανθήματα ή κόπωση, εάν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή θα έχετε πολλές σωματικές φλεγμονές, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK). Αυτό συχνά κάνει την επίτευξη διάγνωσης συγκεχυμένη, καθώς τα χαρακτηριστικά σημεία της νόσου του Crohn μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων παθήσεων, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

«Η διάγνωση της νόσου του Crohn ξεκινά συνήθως με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς», λέει ο Benjamin Lebwohl, M.D., γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia. Αυτό περιλαμβάνει τη συζήτηση του δικού σας ιατρικού ιστορικού και του ιατρικού ιστορικού της οικογένειάς σας για να διαπιστώσετε αν έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn. Στη συνέχεια, θα εντρυφήσετε στο είδος των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, πόσο καιρό διαρκούν τα προβλήματα, πόσο πονάτε και πώς είναι οι κινήσεις του εντέρου σας.

Ο γιατρός σας θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση για να ελέγξει για τυχόν φούσκωμα και ευαισθησία στην κοιλιά σας ή ενδείξεις διογκωμένου ήπατος ή σπλήνας. Το επόμενο βήμα; Θα προγραμματίσετε διαγνωστικές εξετάσεις για να βοηθήσετε το γιατρό σας να εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που χρειάζεται να κάνετε για να μάθετε αν πάσχετε από νόσο του Crohn;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούν να εξακριβώσουν 100% αν πάσχετε από νόσο του Crohn, αλλά υπάρχουν δύο τύποι που μπορούν να προσφέρουν κάποιες σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε τη νόσο:

  1. Εξέταση αίματος

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν αν έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το φυσιολογικό ή υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων από το φυσιολογικό. Η αναιμία είναι μια μεγάλη παρενέργεια της νόσου του Crohn, που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Τα άτομα με νόσο του Crohn συχνά αναπτύσσουν αναιμία λόγω αιμορραγίας στο πεπτικό τους σύστημα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα ή αίσθημα μεγάλης κόπωσης. Όταν έχετε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, από την άλλη πλευρά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε φλεγμονή ή λοίμωξη στο σώμα σας.

  1. Εξέταση κοπράνων

Πιθανότατα θα δώσετε επίσης ένα δείγμα κοπράνων που εξετάζεται για αίμα και άλλα πιθανά πεπτικά προβλήματα, όπως λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα, και σημάδια φλεγμονής, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

  1. Απεικονιστικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να επιλέξει να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να μπορέσει να δει καλύτερα τον πεπτικό σας σωλήνα. Αυτές γενικά περιλαμβάνουν:

  • Αξονική τομογραφία (CT)

Η αξονική τομογραφία είναι ένας πιο λεπτομερής τύπος ακτινογραφίας που επιτρέπει στο γιατρό σας να δει εικόνες υψηλής ποιότητας ολόκληρου του εντέρου σας και των γύρω ιστών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει σημάδια της νόσου του Crohn, όπως η φλεγμονή.

Για να προετοιμαστείτε για μια αξονική τομογραφία, θα πιείτε ένα υγρό που περιέχει κάτι που ονομάζεται σκιαγραφικό μέσο, το οποίο είναι μια μοναδική χρωστική ουσία που βοηθά τους εν λόγω ιστούς να φαίνονται καλύτερα στην αξονική τομογραφία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι που γλιστρά μέσα σε ένα μηχάνημα σε σχήμα σήραγγας.

  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια άλλη εξέταση που παίρνει λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών σας. Η μαγνητική τομογραφία είναι καλή στην ανίχνευση συριγγίων, δηλαδή όταν δύο μέρη του σώματος δεν συνδέονται σωστά μεταξύ τους, γύρω από τον πρωκτό ή το λεπτό έντερο. (Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω φλεγμονής που εμπλέκεται με τη νόσο του Crohn.) Σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Insights Into Imaging, η μαγνητική τομογραφία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανίχνευση της νόσου του Crohn στο λεπτό έντερο και των σχετικών επιπλοκών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση χωρίς ακτινοβολία αντί της αξονικής τομογραφίας.

  • Σειρά ανώτερης γαστρεντερικής κοιλότητας

Η ανώτερη σειρά γαστρεντερικής κοιλότητας  είναι ένας τύπος ακτινογραφίας που περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός κιμωλιώδους υγρού που ονομάζεται βάριο, το οποίο καθιστά το ανώτερο τμήμα του εντέρου σας πιο ορατό στην εξέταση. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης μια μέθοδο που ονομάζεται φθοριοσκόπηση, όπου μια δέσμη ακτίνων Χ περνά συνεχώς μέσα από την οισοφάγο σας για να δημιουργήσει ένα είδος ταινίας, που δείχνει πώς το βάριο ταξιδεύει μέσω του οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού εντέρου σας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να δείξει ανωμαλίες που σχετίζονται με πολλά πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, καθώς και προβλήματα κατάποσης, έλκη στομάχου, καρκίνο, κήλες και άλλα.

  • Ενδοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας μακρύς, λυγερός σωλήνας με φώτα και μια κάμερα στο άκρο του εισάγεται στον πεπτικό σωλήνα -είτε από το στόμα είτε από τον πρωκτό- για να δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του. Είναι ο πιο ακριβής τρόπος για τη διάγνωση του Crohn και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών παθήσεων. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ενδοσκόπησης που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου του Crohn και ο γιατρός σας θα επιλέξει ποιος είναι ο καλύτερος με βάση τα συμπτώματά σας.

Η εντεροσκόπηση χρησιμοποιείται για την εξέταση του λεπτού εντέρου με ένα εξειδικευμένο ενδοσκόπιο που μπορεί να φτάσει πιο βαθιά στο γαστρεντερικό σας σύστημα και να δώσει καλύτερη εικόνα της περιοχής. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα συμπτώματά σας, όπως ο έντονος πόνος και η διάρροια, οφείλονται σε νόσο του Crohn που επηρεάζει το λεπτό σας έντερο, τότε μπορεί να υποβληθείτε σε εντεροσκόπηση. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι εντεροσκόπησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να μπορέσει να εξετάσει πλήρως το λεπτό έντερο:

  • Εντεροσκόπηση ώθησης, η οποία χρησιμοποιεί ένα μακρύτερο ενδοσκόπιο που μπορεί να φτάσει στο λεπτό έντερο
  • Εντεροσκόπηση με ένα ή δύο μπαλόνια, η οποία χρησιμοποιεί μικρές συσκευές που μοιάζουν με μπαλόνια και ονομάζονται εξωστήρες για να φτάσει στο λεπτό έντερο
  • Σπειροειδής εντεροσκόπηση, η οποία χρησιμοποιεί έναν σωλήνα προσαρτημένο σε ένα ενδοσκόπιο που λειτουργεί σαν τιρμπουσόν.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για εξετάσεις για τη νόσο του Crohn;

Εάν έχετε συνεχείς αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας, όπως αιματηρά κόπρανα, κοιλιακό άλγος ή επίμονη διάρροια που δεν μπορεί να εξηγηθεί, τότε είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε προγραμματίζοντας ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να μιλήσετε για το τι συμβαίνει και να πάρετε παραπεμπτικό σε γαστρεντερολόγο, αν είναι απαραίτητο.

Εάν διαγνωστεί η νόσος του Crohn, τότε ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματά σας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, αλλά η σωστή θεραπεία (ή ο συνδυασμός φαρμάκων) μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει τις εξάρσεις, ώστε η νόσος να μην παρεμβαίνει στη ζωή σας σε καθημερινή βάση.

Παρόλο που ο δρόμος για την οριστική διάγνωση της νόσου του Crohn μπορεί μερικές φορές να είναι μακρύς και να απαιτεί πολλαπλές εξετάσεις και σαρώσεις, η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στο πεπτικό σας σύστημα και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα νωρίτερα. Κάθε εξέταση και σάρωση θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να βρείτε κάποια ανακούφιση.