Διατροφή, Καρδιά και αγγεία

Μειώστε τον κίνδυνο δεύτερης καρδιακής προσβολής με μεσογειακή διατροφή και στατίνες

Μεσογειακή διατροφή
Μεσογειακή διατροφή

Στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο συνταγογραφείται συστηματικά στατίνη για να μειωθεί ο κίνδυνος επανάληψης του επεισοδίου. Αλλά ακολουθώντας και μια μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας τους και να μειώσουν τον κίνδυνο επόμενης καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Καρδιολογίας την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.180 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 68 ετών, που είχαν τουλάχιστον μία καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέγραψαν τη χρήση στατίνης και τη λήψη διατροφής κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές ξεχώρισαν τους ανθρώπους που ακολούθησαν πιστά μια μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση μεσαίων έως μεγάλων ποσοτήτων ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπριων και ξηρών καρπών, ελαιόλαδου, πουλερικών και ψαριών, με περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος, οινοπνεύματος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια, όσοι ακολούθησαν δίαιτα μεσογειακού τύπου και κατανάλωναν στατίνη όπως είχε συνταγογραφηθεί είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο στατίνη ή διατηρούσαν μεσογειακή διατροφή χωρίς στατίνη.

Ποια είναι, όμως, η πιθανή σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου δεύτερης καρδιακής προσβολής;

Η φλεγμονή μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεδομένου ότι η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και οι στατίνες μειώνουν επίσης τη φλεγμονή, ο συνδυασμός θα μπορούσε να προσφέρει μια ισχυρότερη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή:

health.harvard.edu