Αλλεργίες

4+1 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις εποχικές αλλεργίες

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, οι οποίες προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια και η καταρροή. Πιο κάτω, οι ειδικοί προτείνουν τρόπους που βοηθούν στην αποφυγή των αλλεργιών και στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκαλούν, όταν προκύψουν. (Πώς να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι εποχικές αλλεργίες;

Οι εποχιακές αλλεργίες, συμβαίνουν όταν το σώμα αντιδρά υπερβολικά σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Πολλά από αυτά τα ερεθίσματα είναι εποχικά, όπως η γύρη. Τα συμπτώματα που προκαλούν οι εποχικές αλλεργίες είναι:

Τι είναι η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία (αναφυλακτικό σοκ) είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα του σώματος. Στους ενήλικες, συνήθως προκύπτει από τσιμπήματα εντόμων και φάρμακα. (Αλλεργία; Πώς λειτουργεί; Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την εκδήλωσή της;)

Τα συμπτώματα που προκαλεί το αναφυλακτικό σοκ περιλαμβάνουν:

Πώς θα απαλλαγείτε από τις εποχιακές αλλεργίες;

1. Αποφύγετε τα ερεθίσματα που προκαλούν συμπτώματα

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις εποχιακές αλλεργίες είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας στα ερεθίσματα που προκαλούν τα συμπτώματά σας. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί για παράδειγμα η γύρη είναι διάχυτη στον αέρα, κυρίως την άνοιξη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιορίσετε για κάποιο χρονικό διάστημα (όταν οι αλλεργίες είναι σε έξαρση) τον χρόνο που ξοδεύετε σε εξωτερικούς χώρους. Αν όμως είναι απαραίτητο να βγείτε έξω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα και μακριά ρούχα που να καλύπτουν την μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός σας, ώστε να μειώσετε την επαφή σας με τα αλλεργιογόνα. (Αναπνευστικές αλλεργίες: Τι τις προκαλεί και πώς θεραπεύονται;)

2. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά

Όταν οι αλλεργίες είναι σε έξαρση, φροντίστε να έχετε τα παράθυρά σας κλειστά για να περιορίσετε τον αριθμό των αλλεργιογόνων που εισέρχονται στο σπίτι. Αν θέλετε να αναπνεύσετε καθαρό αέρα, βγείτε έξω σε ώρες που η γύρη είναι σχετικά χαμηλή. Σημειώνεται ότι η γύρη των δέντρων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα νωρίς το πρωί. (Αλλεργίες “εσωτερικού χώρου”: Από τι προκαλούνται και πώς να τις αποφύγετε)

3. Καθαριστής αέρα

Για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα αλλεργιογόνα σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν τα παράθυρά σας είναι κλειστά, χρησιμοποιείστε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA. Να υπενθυμίσουμε ότι τα εν λόγω φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν περισσότερο από το 99% των μικρών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών αλλεργιογόνων, όπως η γύρη, το τρίχωμα των κατοικίδιων, η μούχλα ακόμη και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2. (Φίλτρα αέρα HEPA: Μπορούν να μειώσουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2;)

4. Χρήση φαρμάκων

Αντιισταμινικά, όπως το Claritin, ή τα ρινικά κορτικοστεροειδή, όπως η Flonase ( φλουτικαζόνη), μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των περιόδων που ευδοκιμούν οι αλλεργίες, ως μέτρο πρόληψης των συμπτωμάτων. (Αλλεργίες: Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;)

5. Ξέπλυμα ιγμορείων

Το ξέπλυμα των ιγμορείων απομακρύνει τα αλλεργιογόνα και τη βλέννα της μύτης, καθιστώντας λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν σπρέι και διαλύματα στα φαρμακεία. (Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις αλλεργίες)

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν γιατρό;

Οι εποχικές αλλεργίες προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είδαμε και πιο πάνω, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για μείωση και διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων. (Σκόνη: O σύμμαχος μας ενάντια στις εποχικές αλλεργίες!)

Σε περιπτώσεις όμως, που τα συμπτώματα είναι επίμονα και συνοδεύονται από πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα σχετικά πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.