Διατροφή

Αίσθημα διαρκούς πείνας: 4 λόγοι που το προκαλούν

© Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime Stock Photos
© Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime Stock Photos

Γιατί πεινάω συνέχεια αφού τρώω κανονικά;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συνέχεια έντονο το αίσθημα της πείνας ακόμη και αν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φαγητού. Δείχνουν να μην χορταίνουν ποτέ, ακόμη και αν τρώνε τα 5 γεύματα που προτείνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι, δηλαδή τα 3 μεγάλα γευματα της ημέρας συν τα δυο σνακ την ημέρα. Γιατί, όμως, κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να μην μπορούν να νιώσουν σχεδόν ποτέ το αίσθημα του κορεσμού;

Πολύ λίγη πρωτεΐνη

Αν κάποιος δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, ακόμη και αν η ποσότητα του κάθε γεύματος είναι ικανοποιητική, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χορτάσει. Η πρωτεΐνη επιπλέον έχει την ιδιότητα να κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται “γεμάτος” για αρκετές ώρες μετά το γεύμα, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που ικανοποιούν προσωρινά την όρεξη. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως 14 υπέρβαροι άντρες που κατανάλωσαν 25% των ημερησίων θερμίδων τους σε πρωτεΐνες για 12 εβδομάδες παρατήρησαν μείωση της ανάγκης για βραδινό γεύμα ή τσιμπολόγημα σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.

Έλλειψη ύπνου και έντονο στρες

Όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά, δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου χωρίς διαλείμματα την νύχτα, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει αυξημένη όρεξη καθώς διαταράσσονται οι εκκρίσεις των ορμονών. Το άτομο αισθάνεται έντονη πείνα και το αίσθημα αυτο μπορεί να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, το έντονο και παρατεταμένο σε χρονική διάρκεια στρες μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς προάγεται η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη όταν υπάρχει σε υπερβολικά επίπεδα δημιουργεί έντονο αίσθημα πείνας και συνήθως όσα άτομα έχουν την ορμόνη αυτή σε υψηλότερα επίπεδα είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στο έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά παρά σε κάποια πιο υγιεινή λύση.

Ελάχιστα λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες

Αν κάποιος δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου λιπαρά, τότε είναι πιθανόν να νιώθει συχνά πείνα μέσα στην ημέρα. Το λίπος κάνει περισσότερη ώρα να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της χώνεψης το άτομο δεν θα αισθανθεί πείνα για αρκετές ώρες. Αντίθετα, κάποιος που τρώει τροφές χωρίς καθόλου λίπος θα χωνέψει γρηγορότερα, αφού αφομοιώνονται πιο εύκολα και θα πεινάσει πιο σύντομα.

Κάτι ανάλογο δείχνει να συμβαίνει με όσους δεν καταναλώνουν φυτικές ίνες. Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Οι φυτικές ίνες διογκώνονται και δημιουργούν την ανάγκη για λιγότερο φαγητό ενώ ο οργανισμός αργεί να τις αποβάλλει, με αποτέλεσμα η πείνα να περιορίζεται.

Προβλήματα υγείας και φάρμακα

Κάποια προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργούν αυτό το διαρκές αίσθημα της πείνας, όπως για παράδειγμα ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό, για παράδειγμα, έχουν νευρικότητα, αϋπνία, υπερδιέγερση και κάνουν πολλές καύσεις με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να αισθάνεται την ανάγκη για περισσότερη τροφή. Επίσης συχνά οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή λίγο πριν την έμμηνο ρύση αισθάνονται έντονη πείνα εξαιτίας των ορμονών τους.

Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν το αίσθημα της πείνας όπως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, φάρμακα για τον διαβήτη και φάρμακα για την επιληψία.

Άλλοι λόγοι υπάρχουν;

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που προκαλεί πείνα πολλές φορές, η υπερβολική σωματική άσκηση, η τάση του ατόμου να τρώει πολύ βιαστικά με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην προλάβει να δώσει σήμα ότι έχει χορτάσει, και τα ακατάστατα γεύματα και τα σνακ  αποσυντονίζουν τον οργανισμό. Τέλος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πεινάει διαρκώς κανείς,

γιατί απλούστατα δεν τρώει όσο χρειάζεται ο οργανισμός του και θα πρέπει να προσαρμόσει την ποσότητα του φαγητού του στις πραγματικές του ανάγκες αφού ενδέχεται να υποσιτίζεται.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

14 Reasons Why You're Always Hungry https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry?fbclid=IwAR08Cs5dgLl3ap3bWdWrBoEIcoZhEobqGc9NLC0cYjQGJIPE7yN_I81cxc4#2

Protein, weight management, and satiety https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287

20 Delicious High-Protein Foods to Eat https://www.healthline.com/nutrition/20-delicious-high-protein-foods

Acute sleep deprivation increases portion size and affects food choice in young men. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428257

Fats and Satiety https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53550/