Γυναίκα

4 λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτό είναι αλήθεια, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στον τοπικό σας οίκο ευγηρίας ηλικιωμένων – ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πολύ περισσότερους γυναικείους ενοίκους από ό,τι άνδρες.

Αυτό υποδηλώνει ότι κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό δεν είναι μια πρόσφατη ή τοπική τάση – από τα μέσα του 19ου αιώνα και σε ολόκληρο τον κόσμο, η μέση γυναίκα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τον μέσο άνδρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το χάσμα μακροζωίας έχει αυξηθεί.

Γιατί οι άνδρες δεν ζουν τόσο όσο οι γυναίκες;

Πριν διερευνήσουμε τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μέσους όρους. Η διάρκεια ζωής ενός ατόμου επηρεάζεται από πολλούς πολύπλοκους και αλληλένδετους παράγοντες – γνωρίζουμε ότι πολλοί άνδρες ζουν πάνω από τα 80 έτη, όπως γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες και άνδρες δεν φτάνουν ποτέ σε μεγάλη ηλικία.

Γιατί λοιπόν οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες στο συνολικό πληθυσμό; Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοινές βιολογικές, πολιτισμικές και συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που μπορούν να επηρεάσουν το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής.

Αν και είναι δύσκολο να μετρήσουμε πόσο ισχυρή είναι η κάθε συμβολή στη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να βοηθήσει να μάθουμε μερικές από τις βασικές και μοναδικές προκλήσεις στη συνολική υγεία των ανδρών.

  1. Χρωμοσώματα, ορμόνες και υγεία της καρδιάς

Εάν είστε άνδρας, αυτός ο παράγοντας κινδύνου σας συνοδεύει από τη γέννησή σας. Η βιολογία μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αναπτύσσουν καρδιαγγειακές παθήσεις .

Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη) και η παρουσία ενός δεύτερου χρωμοσώματος «Χ» στις γυναίκες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος κάτω από το δέρμα τους (υποδόριο λίπος), ενώ οι άνδρες φέρουν περισσότερο γύρω από τα όργανά τους (σπλαχνικό λίπος). Αυτό το σπλαχνικό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ένας άλλος βιολογικά καθορισμένος παράγοντας είναι η μάζα σώματος. Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος μάζας σώματος από τις γυναίκες. Οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν ότι σε πολλά είδη, τα μεγαλύτερα ζώα τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας στους ανθρώπους.

  1. Ψυχική υγεία και μηχανισμοί αντιμετώπισης
  • Αυτοκτονία

Παρόλο που η κατάθλιψη δεν θεωρείται ότι επηρεάζει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες, οι στατιστικές από φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η Samaritans στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να δείχνουν ότι περισσότεροι άνδρες αυτοκτονούν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία τους δείχνουν ότι:

  • Το ποσοστό αυτοκτονιών των ανδρών είναι 15,3 ανά 100.000 άτομα
  • Αυτό συγκρίνεται με το ποσοστό αυτοκτονίας των γυναικών που είναι 4,9 ανά 100.000 άτομα
  • Οι άνδρες ηλικίας 45-49 ετών εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών (23,8 ανά 100.000 άτομα)

Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτή την κατάσταση, αλλά πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι επιβλαβείς πολιτισμικές προσδοκίες – για παράδειγμα, το ταμπού που νιώθουν πολλοί άνδρες όταν βιώνουν ψυχικές ασθένειες – τους αποθαρρύνει από το να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

  • Ασθένεια που σχετίζεται με το άγχος

Φυσικά, όλοι είτε άνδρες είτε γυναίκες μπορούν να αισθάνονται στρες. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη. Γνωστή ως ορμόνη «μάχης ή φυγής», η αδρεναλίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Μόλις το άγχος σας υποχωρήσει, η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, το να αισθάνεστε επίμονα στρεσαρισμένοι μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το άγχος μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ανθυγιεινές συνήθειες -όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης σε σύγκριση με τους άνδρες. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας ή να δοκιμάσουν τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως η γιόγκα.

Οι άνδρες βιώνουν το στρες, το άγχος και την εξουθένωση ακριβώς όπως και οι γυναίκες. Η γιόγκα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να καθαρίσει και να ηρεμήσει το μυαλό σας, να καταπολεμήσει την αρνητικότητα και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

  1. Επικίνδυνη συμπεριφορά

Μπορεί να μοιάζει με στερεότυπο, αλλά οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνδρες -ιδιαίτερα οι νέοι άνδρες- είναι πολύ πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές που μερικές φορές καταλήγουν σε σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το υπερβολικό κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι τα τροχαία ατυχήματα λόγω επικίνδυνης οδήγησης. Στην πραγματικότητα, οι νέοι άνδρες αποτελούν το 73% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός του κατά πόσον η συμπεριφορά αυτή επηρεάζεται από την κουλτούρα, τη βιολογία ή και τα δύο δεν είναι τόσο ξεκάθαρος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλές ενέργειες μπορούν να εξηγηθούν από τον τοξικό ανδρισμό (πατριαρχία) . Ωστόσο, άλλοι τονίζουν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κρίση και εξετάζει τις συνέπειες αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό στα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

  1. Αποφυγή των γιατρών

Δυστυχώς, αυτός είναι ένας διαδεδομένος, αλλά αποφευκτός λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Και πάλι, η τοξική αρρενωπότητα μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν τις πιο παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ανδρισμό -συμπεριλαμβανομένου του να είναι αυτάρκεις και γενναίοι- είχαν τις μισές πιθανότητες να αναζητήσουν και να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με άνδρες με πιο ήπιες αντιλήψεις για τον ανδρισμό.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

“Macho Men” and Preventive Health Care: Implications for Older Men in Different Social Classes https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022146510393972

Road traffic injuries https://www.who.int/health-topics/road-safety#tab=tab_1

Why do men get more heart disease than women? An international perspective https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10863872/

Relationship between Visceral Fat and Cardiovascular Disease Risk Factors: The Tanno and Sobetsu Study https://www.nature.com/articles/hr200732.pdf

Why do women live longer than men? https://ourworldindata.org/why-do-women-live-longer-than-men

What is happening to life expectancy in England? https://www.kingsfund.org.uk/publications/whats-happening-life-expectancy-england

Women live longer than men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23331196/