Τι αισθάνεσαι;

Γυναίκα

4 μύθοι για την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες, γύρω στα 50 τους, τείνουν να βάζουν βάρος και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η εμμηνόπαυση. Ωστόσο, γύρω από την εμμηνόπαυση και την επακόλουθη αύξηση βάρους, έχουν αναπτυχθεί ορισμένοι μύθοι οι οποίοι πρέπει να ξεκαθαριστούν, ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση;

Πιο κάτω αναφέρονται οι πιο κοινοί μύθοι σχετικά με την αύξηση βάρους που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση, με τους ειδικούς να εξηγούν το τι πραγματικά συμβαίνει στο γυναικείο σώμα.

Μύθος 1: «Η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση είναι δικό σας λάθος»

Ξεχάστε αυτή την προσβλητική άποψη που αναφέρει ότι το βάρος σας αυξήθηκε από δική σας αμέλεια.  Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι γυναίκες, από τα 40 μέχρι τα 50 τους βάζουν περίπου 1μιση κιλό τον χρόνο και αυτό οφείλεται:

  • Στην επιβράδυνση του μεταβολισμού τους λόγω ηλικίας
  • Στην απώλεια μυών λόγω ηλικίας (οι μυς τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από ότι το λίπος)
  • Στην μείωση των οιστρογόνων, που οδηγεί σε αύξηση του λίπους γύρω από τη μέση

Μύθος 2: «Η αύξηση βάρους παρατηρείται την περίοδο της εμμηνόπαυσης»

Η αύξηση βάρους δεν παρατηρείται μόνο την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά αρχίζει από χρόνια πριν την εμμηνόπαυση (περιεμμηνοπαυτική περίοδος θεωρείται η περίοδος όπου για 12 μήνες στη σειρά μια γυναίκα δεν έχει περίοδο). Σημειώνεται ότι αυτό το μεταβατικό στάδιο μπορεί να διαρκέσει έως και για 10 χρόνια.

Μύθος 3: «Η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι και τόσο σημαντική υπόθεση»

Σίγουρα η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να παραβλέπεται. Από την μια επηρεάζει την εμφάνιση και κατά συνέπεια την ψυχολογία των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και την υγεία τους.  Η αύξηση βάρους αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που εμφανίζονται κυρίως κατά την μέση ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σημειώνεται ότι τα παραπανήσια κιλά επιδεινώνουν και τις εξάψεις. Οι εξάψεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Μύθος 4: «Δεν μπορείτε να αποτρέψετε την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση»

Παρόλο που όπως είπαμε πιο πάνω, η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική κατά την μέση ηλικία των γυναικών, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση:

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Η αύξηση βάρους κατά τη μέση ηλικία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην φυσιολογική απώλεια μυών. Έτσι, η διατήρηση και η οικοδόμηση των μυών του σώματος σας με ασκήσεις ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Τραφείτε έξυπνα: Η κατανάλωση τροφής πριν από την δύση του ήλιου, είναι ενας πολύ καλός τρόπος για να μην πάρετε επιπλέον κιλά. Πολλές γυναίκες συνηθίζουν να μην τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα το βράδυ να πεινούν τόσο πολύ που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα τους, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους τους. Να θυμάστε ότι το σώμα σας μεταβολίζει με πιο γρήγορους ρυθμούς την τροφή κατά τη διάρκεια της μέρας, οπότε προγραμματίστε τα γεύματα σας με τέτοιο τρόπο, ώστε το βράδυ να σας είναι αρκετό ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι. Συμβουλευτείτε κάποιον διαιτολόγο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι