Υγεία Δέρματος

4 οφέλη των πεπτιδίων για την υγεία και το δέρμα σας

Τα πεπτίδια εκτός του ότι επιτελούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στο σώμα σας, μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα, συμπληρώματα, φάρμακα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Τι είναι τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων. Όπως οι χάντρες σε ένα βραχιόλι, τα αμινοξέα συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν πεπτίδια. Τα πεπτίδια περιέχουν συνήθως από δύο έως 50 αμινοξέα σε μια αλυσίδα. Τα πεπτίδια χωρίζονται σε δύο ομάδες: ενδογενή πεπτίδια και εξωγενή πεπτίδια.

Τα ενδογενή πεπτίδια παράγονται σε διάφορα κύτταρα του σώματός σας, από τα νευρικά κύτταρα έως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάθε πρωτεΐνη στο σώμα σας αποτελείται από μια ενιαία αλυσίδα που δομείται από 20 ή περισσότερα αμινοξέα, η οποία είναι γνωστή ως πολυπεπτίδιο. Τα πολυπεπτίδια συνδέονται μεταξύ τους με έναν χημικό δεσμό που ονομάζεται πεπτιδικός δεσμός και είναι ένας δεσμός συμπήκνωσης, δηλαδή κατά τη δημιουργία του αφαιρείται ένα μόριο νερού.

Κάθε μία από αυτές τις αλυσίδες περιέχει αμινοξέα συνδεδεμένα μεταξύ τους με συγκεκριμένη σειρά, η οποία καθορίζει τη λειτουργία και τη δομή του πεπτιδίου στερεοτακτικά στον χώρο. Τα πεπτίδια είναι απαραίτητα για μια σειρά κρίσιμων διεργασιών στο σώμα, από την επούλωση πληγών έως την κυτταρική επικοινωνία.

Τα εξωγενή πεπτίδια είναι πεπτίδια που εισέρχονται στο σώμα σας από εξωτερικές πηγές, όπως τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα

  • Πεπτίδια σε συμπληρώματα και τρόφιμα

Τα εξωγενή πεπτίδια βρίσκονται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πεπτίδια απορροφόνται ευκολότερα από τον οργανισμό από ό,τι οι άθικτες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι μεγαλύτερες από τα πεπτίδια και είναι πιο δύσκολο για τον οργανισμό να τις διασπάσει και να τις απορροφήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βρείτε συμπληρώματα με βάση τα πεπτίδια, όπως τα πεπτίδια κολλαγόνου.

Επιπλέον, τα πεπτίδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις από ό,τι οι ολόκληρες πρωτεΐνες, γι’ αυτό και τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται συχνά σε βρεφικά γάλατα.

Τα πεπτίδια βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, το κρέας και τα θαλασσινά. Ορισμένα πεπτίδια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ιδιότητες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

  • Πεπτίδια σε φάρμακα και καλλυντικά

Εκτός από τη χρήση τους στα συμπληρώματα διατροφής και στα τρόφιμα, τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται συνήθως σε φάρμακα. Τα θεραπευτικά πεπτίδια είναι ειδικά πεπτίδια που χρησιμοποιούνται στον φαρμακευτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 εγκεκριμένα πεπτιδικά φάρμακα παγκοσμίως. Η ινσουλίνη είναι ένα παράδειγμα πεπτιδικού φαρμάκου, το οποίο αποτελείται από 51 αμινοξέα.

Τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά προϊόντα, όπως κρέμες και ορούς. Τα πεπτίδια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγρασίας του δέρματος, στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος και στην προστασία από τις βλάβες του ήλιου.

Ποια είναι τα οφέλη των πεπτιδίων για την υγεία;

Όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα ή χρησιμοποιούνται ως φάρμακα ή στην περιποίηση του δέρματος, τα πεπτίδια προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Ορισμένα πεπτίδια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.

  1. Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των μυών και την αθλητική απόδοση

Όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα πεπτίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, στη μείωση των μυϊκών βλαβών που προκαλούνται από την άσκηση και στη βελτίωση της υγείας και της κινητικότητας των αρθρώσεων σε αθλητές και μη. Για παράδειγμα, διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα πεπτιδίων κολλαγόνου είναι αποτελεσματικά για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων σε αθλητές και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου υδρολύονται – ή διασπώνται – σε πεπτίδια για ευκολότερη απορρόφηση. Τα πεπτίδια κολλαγόνου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης αντοχής στους αθλητές, διεγείροντας την πρόσληψη γλυκόζης (ζάχαρης) και την αποθήκευση γλυκογόνου – την αποθηκευτική μορφή της γλυκόζης – στα μυϊκά κύτταρα. Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων πεπτιδίων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας σε μη αθλητικά άτομα με χαμηλή μυϊκή μάζα, όπως ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες.  Ορισμένα πεπτίδια, όπως το διπεπτίδιο υδροξυπρολίνης-γλυκίνης που προέρχεται από το κολλαγόνο, ενεργοποιούν μονοπάτια στο σώμα που διεγείρουν την ανάπτυξη των μυϊκών ινών.

Άλλα πεπτίδια που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας περιλαμβάνουν πεπτίδια που απελευθερώνουν αυξητική ορμόνη (GH). Αυτά τα πεπτίδια διεγείρουν την παραγωγή και την απελευθέρωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), μιας ορμόνης που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ανάπτυξη, γι’ αυτό και τα συμπληρώματα αυτά είναι δημοφιλή στους bodybuilders.

  1. Μπορεί να ωφελήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία

Τα οπιοειδή πεπτίδια είναι πεπτίδια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και στο σώμα σας και τα οποία δεσμεύονται σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο. Τα εξωγενή οπιοειδή πεπτίδια μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα και μπορεί να ωφελήσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια που προέρχονται από τρόφιμα όπως η σόγια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη μείωση του άγχους.

Οι ερευνητές διερευνούν επί του παρόντος πώς τα εξωγενή πεπτίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση του στρες και άλλα.

  1. Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό του δέρματός σας και συμβάλλει στην παροχή δομής, δύναμης και ελαστικότητας. Καθώς γερνάμε, χάνουμε κολλαγόνο. Η συμπλήρωση με πεπτίδια κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάθους των ρυτίδων και στη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος.

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, στη μείωση της ξηρότητας του δέρματος και των ρυτίδων και στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα.

 Τα πεπτίδια κολλαγόνου απορροφόνται γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και συσσωρεύονται στο δέρμα περίπου 96 ώρες μετά την κατάποση.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα για έως και 14 ημέρες, όπου βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, στην προστασία από τις βλάβες του ήλιου, στη μείωση της ξηρότητας και των ρυτίδων του δέρματος και στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου.

Τα τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος που παρασκευάζονται με πεπτίδια προσφέρουν επίσης οφέλη για την υγεία του δέρματος, από τη βελτίωση των σημείων γήρανσης έως τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.

  1. Άλλα πιθανά οφέλη

Τα πεπτίδια έχουν ευρύ φάσμα χρήσεων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, μεταξύ άλλων ως φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα και ως συστατικά σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα πεπτίδια προσφέρουν και άλλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται ως φάρμακα στον φαρμακευτικό τομέα για τη θεραπεία πολλών ιατρικών παθήσεων, καθώς και σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως ενυδατικές κρέμες.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των πεπτιδίων;

Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά πεπτίδια που χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων, των φαρμάκων και των προϊόντων περιποίησης του δέρματος, μπορεί να συνδέονται με ορισμένες παρενέργειες. Υπάρχουν περίπου 80 εγκεκριμένα πεπτιδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και ο HIV. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα πεπτιδικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου, ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα με βάση τα πεπτίδια, δεν σχετίζονται με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και φούσκωμα σε ορισμένα άτομα.

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια των πεπτιδίων που απελευθερώνουν GH δεν έχει μελετηθεί καλά. Παρόλο που τα πεπτίδια που απελευθερώνουν την GH μπορεί να είναι χρήσιμα για διάφορες καταστάσεις όταν συνταγογραφούνται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, η εκτός ετικέτας χρήση των πεπτιδίων που απελευθερώνουν την GH δεν είναι ασφαλής ούτε συνιστάται.

Πώς να βρείτε το κατάλληλο συμπλήρωμα πεπτιδίων για εσάς;

Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος συμπληρώματος πεπτιδίων που θα βρείτε στα supermarket, καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

Όταν ψωνίζετε ένα συμπλήρωμα πεπτιδίων κολλαγόνου, είναι σημαντικό να αγοράζετε προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες. Τα περισσότερα συμπληρώματα πεπτιδίων κολλαγόνου διατίθενται σε μορφή σκόνης, αλλά είναι επίσης διαθέσιμα ως υγρά, κάψουλες και καραμέλες.

Ορισμένα προϊόντα πεπτιδίων κολλαγόνου περιέχουν πρόσθετα, όπως πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και αρώματα, τα οποία ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να αφήνουν εκτός της διατροφής τους. Όταν ψωνίζετε πεπτίδια κολλαγόνου, φροντίστε να βλέπετε την ετικέτα των συστατικών αν θέλετε να αποφύγετε ορισμένα συστατικά.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

PEPTIDE https://www.genome.gov/genetics-glossary/Peptide

Bioactive Peptides: Synthesis, Sources, Applications, and Proposed Mechanisms of Action https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1445

Biochemistry, Peptide https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562260/

Bioactivities, Applications, Safety, and Health Benefits of Bioactive Peptides From Food and By-Products: A Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.815640/full

Therapeutic peptides: current applications and future directions https://www.nature.com/articles/s41392-022-00904-4

Potential Relevance of Bioactive Peptides in Sports Nutrition https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3997

Trends in peptide drug discovery https://www.nature.com/articles/s41573-020-00135-8