Γυναίκα, Σεξουαλική Υγεία

4 συμβουλές για να έχετε πάντα έναν υγιή κόλπο

Η υγεία του γυναικείου κόλπου είναι πολύ σημαντική και κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πως να φροντίζει σωστά την ευαίσθητη περιοχή. Ποια είναι μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθεί;

1.Απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις

Αν και οι κολπικές πλύσεις αφήνουν μια αίσθηση φρεσκάδας στην περιοχή θα πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, αφού διαταράσσουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής και κάνουν τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε μύκητες και λοιμώξεις. Επιπλέον το ph της περιοχής συχνά αλλάζει, κάτι που μπορεί να συμβάλει στο να απομακρυνθούν οι καλοί μικροοργανισμοί που φροντίζουν για την διατήρηση της υγείας της περιοχής. Τέλος κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για κολπικές πλύσεις μπορεί να έχουν έντονα αρώματα ή άλλες ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ερεθισμούς. Το γυναικείο σώμα έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται και για αυτόν τον λόγο δε θα πρέπει να γίνονται κολπικές πλύσεις αφού κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

2. Χρήση προφυλακτικού

Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, το προφυλακτικό είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτείτε από τις ασθένειες και δεν πρέπει να παραλείπετε τη χρήση του.

3. Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος

Τουλάχιστον μια φορά ετησίως-ή και συχνότερα αν υπάρχει λόγος- θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για το καθιερωμένο ετήσιο τσεκάπ το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, τεστ ΠΑΠ και διακολπικό υπέρηχο. Αν αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα όπως ορμονικές διαταραχές, ερεθισμό, φαγούρα, πόνο ή εξανθήματα στην ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας καθώς ενδέχεται να έχετε κάποιον μύκητα ή κάποια λοίμωξη. Επίσης αν παρουσιάσετε προβλήματα στον κύκλο σας ή δείτε αίμα μεταξύ των περιόδων καλό θα είναι να γίνει ένας έλεγχος.

4. Αποφύγετε το ξύρισμα

Αν και δεν είναι κακό το καλοκαίρι να αφαιρούνται οι τρίχες που προβάλουν στην περιοχή του μαγιό, δε θα πρέπει να τις αφαιρείτε από ολόκληρη την περιοχή, παρά μόνο από τα σημεία που είναι απολύτως απαραίτητο. οι τρίχες προστατεύουν τον κόλπο από τα βακτήρια που προσπαθούν να εισχωρήσουν, συγκρατούν τον ιδρώτα και μειώνουν τον ερεθισμό εξαιτίας της τριβής με τα ρούχα. το ξύρισμα εκτός από το ότι δημιουργεί αμυχές και ερεθισμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες και ερεθισμούς αν χρησιμοποιούνται αφροί ξυρίσματος με έντονα αρώματα ή ερεθιστικές ουσίες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την ευαίσθητη περιοχή σας είναι να αφαιρείτε μόνο την γραμμή του μπικίνι και να μην ξυρίζετε όλη την περιοχή. Τέλος, το κερί και οι αποτριχωτικές κρέμες συχνά δημιουργούν ερεθισμό, φαγούρα και αλλεργίες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

From Pubes to Lubes: 8 Ways to Keep Your Vagina Happy healthline.com/health/8-vagina-health-tips

Effects of Temperature on Sleep: Manipulating Body Temperature to Improve Sleep Quality, Onset, and Arousal http://runnedrun.github.com.s3.amazonaws.com/App_phys_research_review_d2.pdf