Καρκίνος

4 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος, μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 3% των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα ποσοστά εμφάνισης του αυξάνονται και μάλιστα σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του παγκρέατος, αναμένεται ότι το 2020 οι θάνατοι από τον εν λόγω καρκίνο θα ξεπεράσουν τους θανάτους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθιστώντας τον, την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρκίνο του παγκρέατος είναι η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό, παράγοντες οι οποίοι είναι πέραν από τον έλεγχο μας. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν. Μειώστε λοιπόν τον κίνδυνο, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

1. Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα, μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στις καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο ανθρώπινο DNΑ. Βλάβες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε καρκίνο.

2. Προσπαθήστε να κρατήσετε το σωματικό βάρος σας σε υγιή επίπεδα

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο όλων των τύπων καρκίνου και αυτό γιατί προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA με την πάροδο του χρόνου και πιθανώς να οδηγήσει σε καρκίνο. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος. Για να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας πατήστε εδώ.

3. Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Το αλκοόλ, όταν μεταβολίζεται δημιουργεί μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται  ακεταλδεΰδη. Αυτή η καρκινογόνος ουσία βλάπτει το DNA. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της ακεταλδεΰδης, μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς τύπους καρκίνου.  Για να μειώσετε λοιπόν τον κίνδυνο, φροντίστε να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν ένα ποτό την ημέρα και οι  άνδρες δυο.

4. Μειώστε την έκθεση σας σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας σας

Ορισμένα επαγγέλματα εκθέτουν τους ανθρώπους σε υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών, που οδηγούν τελικά στην εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος, με τα φυτοφάρμακα (για όσους εργάζονται σε αγροκτήματα) και τα πετροχημικά προϊόντα (για άτομα που εργάζονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να είναι οι κύριοι ένοχοι. Εάν εργάζεστε, λοιπόν, σε μια βιομηχανία που απαιτεί υψηλή έκθεση σε καρκινογόνες χημικές ουσίες, η εταιρεία σας θα πρέπει να σας εκπαιδεύσει για το πώς θα προστατεύεστε.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

4 Habits to Reduce Your Risk of Pancreatic Cancer https://www.healthination.com/health/pancreatic-cancer-prevention

Effects of Smoking: What Cigarettes Do to Your Body https://www.healthination.com/health/health-effects-of-smoking

Doctor Decoded: What Inflammation Actually Means https://www.healthination.com/health/what-is-inflammation

These 5 Habits May Help You Live 14 Years Longer (Science Says So) https://www.healthination.com/health/healthy-habits-live-longer